• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

İlaç fiyatları düştü, 2 milyar TL devletin kasasında kaldı

İlaç fiyatları düştü, 2 milyar TL devletin kasasında kaldı
Artan ilaç harcamalarını düşürmek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, 8 ayda büyük tasarruf elde etti. Aralık 2009'dan bu yana aralarında kanser ve antibiyotik gibi pahalı ilaçların da bulunduğu bin 500 ...

Artan ilaç harcamalarını düşürmek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, 8 ayda büyük tasarruf elde etti. Aralık 2009'dan bu yana aralarında kanser ve antibiyotik gibi pahalı ilaçların da bulunduğu bin 500 kalemde kutu başına ortalama yüzde 24'lük indirim gerçekleşti. Bu sayede yaklaşık 2 milyar lira tasarruf sağlanırken, çalışan ve emeklilerin cebinden çıkan ilaç parası ciddi oranda azaldı.

Sağlık Bakanlığı'nın ilaçta tasarruf politikası sayesinde devlet ve vatandaşı sevindirecek bir tablo ortaya çıktı. Bakanlığın 4 Aralık 2009'da yayınladığı ilaç kararnamesiyle son 8 ayda bin 500 ilacın fiyatı düşerken, kutu başına ortalama yüzde 24'lük bir indirim gerçekleşti. Böylece yaklaşık 2 milyar liralık tasarruf sağlandı. Düşüşle birlikte geçen yıl 16,5 milyar lira olan Türkiye'nin ilaç harcamasının, yıl sonuna kadar 14 milyar liraya gerilemesi bekleniyor. İndirimler başta kanser ilaçları ve antibiyotikler olmak üzere birçok ilacın fiyatını etkiledi. Çalışan ve emeklilerin ilaca ödediği katkı payları da ciddi oranda düştü.

İlaçtaki düşüş vatandaşı sevindirirken, eczacıları olumsuz etkiliyor. İstanbul Eczacı Odası, bu konuda yayımlanan genelgede 'Aralık ayında başlayan yeni fiyatlar sonrası eczane stoklarında yer alan ürünlerde oluşacak fiyat farkının üreticiler-ithalatçılar tarafından giderilmesi gerekmektedir.' denmesine rağmen bu sürecin işletilmediğini söylüyor. Zarar eden eczacılar, bu mağduriyetin bir an önce sonlandırılmasını istiyor.

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, bu dönemdeki düşüş orijinal ilaçlarda yüzde 34, eşdeğer ilaçlarda yüzde 14 ortalamasında seyretti. İndirimler mali krizden dolayı Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan fiyat politikasının neticesi olarak görülüyor. Politika vatandaşı da olumlu etkiledi. Türkiye'de alınan her ilaca emekliler yüzde 10, çalışanlar için yüzde 20 katkı payı ödüyor. Fiyatlardaki sürekli düşüş hastanın cebinden çıkan parayı azalttı.

Eskiden orijinal ilaçlar, nüfus dağılımı Türkiye'ye benzeyen ve ilaç fiyatlarının en ucuz olduğu 5 Avrupa ülkesindeki fiyatın yüzde 100'üne kadar artabiliyordu. Yeni kararnameyle orijinal ilaçlar artık eşdeğeri çıkınca referans fiyatın en fazla yüzde 66'sına kadar fiyatlandırılıyor. Eşdeğer ürünlerin fiyatlandırması ise referans fiyatın yüzde 80'ine göre değil, yüzde 66'sına göre yapılıyor. Ayrıca eskiden molekülü 20 yıldan eski olan ürünler referans takibinde değildi. Artık 6,79 lira üstünde olan ürünler de referans fiyata tabi oldu.

Öte yandan ilaç firmaları için bu sene 14,6 milyar liralık global bütçe belirlendi. Bunun 13 milyar 175 lirası Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastalarına, geri kalan yeşil kartlılara ayrıldı. İlaçtaki büyük düşüşle bu rakamın yıl sonuna kadar aşılması beklenmiyor. Rakamın artması halinde ise yeni bir fiyat kararnamesi yayımlanarak, düzenleme yapılacak. Bu arada 2010 yılı toplam kamu sağlık harcamaları 39 milyar 676 milyon lira olarak hedefleniyor. Bunun 32 milyar 250 milyon lirası SGK'ya düşüyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3609 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim