• BIST 9693.46
  • Altın 2507.88
  • Dolar 32.5754
  • Euro 34.7621
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

İlaç harcamalarında dağılım dengesizliği var

İlaç harcamalarında dağılım dengesizliği var
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, sosyal sağlık alanında yapılan ilaç harcamalarında problemin dağılım dengesizliği olduğunu söyledi.

TİTCK Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, sosyal sağlık alanında yapılan ilaç harcamalarında problemin dağılım dengesizliği olduğunu belirtti.

Türkiye’de hep ilaç harcamalarının anormalliğinden, aşırılığından söz edildiğini belirten Gürsöz, sorunun kaynağını ilaç harcamalarındaki dağılım dengesizliğinin oluşturduğunu bildirdi.

Türkiye’nin 2012 yılı verilerine göre ilaç harcamalarında ABD’ye göre 10 kat, Avrupa ülkelerine göre 5 kat daha az harcama yaptığını aktaran Gürsöz, “Devletimiz 2012 yılında, vatandaşına sosyal güvenlik harcamaları kapsamında 15 milyar lira ödemiştir. Nüfusumuz yaklaşık 75 milyon, devletimiz kişi başına 200 lira ilaç harcaması yapmış.” diye konuştu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) tarafından Kahramanmaraş’ta düzenlenen 'Akılcı İlaç Kullanımı' konulu bilgilendirme toplantısında konuşan TİTCK Başkan Yardımcısı Hakkı Gürsöz, Türkiye’de akılcı ilaç kullanım sürecinin gelişimini anlattı. Sağlık bakanlığının bu alanda kurumsallaşma adına önemli bir adım atarak daire başkanlığı kurulduğunu belirten Gürsöz, 2013-1017 Akılcı İlaç Kullanımı eylem planı hazırlandığını ve pilot bölgelerde hazırlanan eylem planı doğrultusunda uygulamaya geçileceğini kaydetti.

Bilgilendirme toplantılarının Yalova ve Gaziantep’in ardından bugünde Kahramanmaraş’ta gerçekleştirildiğini kaydeden Gürsöz, kurumla ilgili yapılan haberlerin yorumlarına değindi.

Türkiye'de ilaç harcamalarındaki problemin dağılım dengesizliğinden olduğunu vurgulayan Gürsöz, “Yani bizde problem ilaç harcamalarının çok anormalliği, aşırılığı değil. Bizde problem bu 15 milyar liranın dağılımında. Yani bu paranın hangi ilaç guruplarında olduğu. Kategorilere baktığınız zaman ilaç guruplarının dağılımıyla ilgili sıkıntılarımız var. Gerçekten antibiyotikle ilgili rakamlar dehşete düşürüyor.” ifadelerini kulandı.

Geçen yıl yazılan her 3 reçeteden birinde antibiyotik olduğunu vurgulayan Gürsöz, şöyle konuştu: “Bu tabloyu beraber tersine çevirmemiz lazım. Derdimiz kesinlikle bu harcamaları aşağıya çekelim, azaltalım böyle bir kaygımız yok. Derdimiz bu harcamanın etkin, verimli ve yerli yerinde yapılması. Bu parayı arttıralım sağılık bütçesinin artması için daha fazla kaynak ayıralım. Ama bu harcamaların dağılımını doğru yapalım.”

"KAHRAMANMARAŞ’TA REÇETEYE YAZILAN ANTİBİYOTİK ORANI YÜZDE 42"


Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil Akılcı ilaç kullanımıyla ilgili şehirde yapılan faaliyetleri anlattı.

Akılcı ilaç kulanım ekiplerinin oluşturularak anketler yapıldığını bildiren Çitil, anket sonuçlarına göre Kahramanmaraş’ta reçetelere yazılan antibiyotik oranın yüzde 42 olduğunu söyledi. Nüfusa göre antibiyotik kulanım oranın Türkiye ortalamasını biraz altında olduğuna işaret eden Çitil, şunları kaydetti: “İlimizde vatandaşların hastalık durumlarında önce doktora başvurulduğu, vatandaşların komşu yada yakınlarının tavsiyesiyle ilaç kullanma oranının yüzde 30 olduğunu saptadık. Grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi durumlarda kendi başına antibiyotik kullanım oranı yüzde 37 olarak belirlendi. Yine ilimizde ağrı kesicilerin yüzde 20 oranında komşu ve bakkallardan temin edildiği, eş değer ilacında yüzde 40 oranında kabul gördüğü tespit edilmiştir.”

Toplantı, TİTCK Akılcı İlaç Kullanımı, İlaç Tedarik Yönetimi Daire Başkanı Dr. Ali Alkan’ın ‘ Akılcı İlaç Kullanımı’ konulu sunumuyla devam etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2606 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim