• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 19 °C

İlaç israfı reçete parasıyla önlenecek

İlaç israfı reçete parasıyla önlenecek
Sağlık Bakanlığı, gereksiz muayeneler ve ilaç israfını önlemek için 'hasta katılım payı'nı artırdı. Yeni düzenlemeye göre, hastalar, muayene olduğu sağlık kuruluşuna göre 3-10 YTL arasında katılım payı ödeyecek. Ücretler, ilaç alırken eczacılar tarafından

Sağlık Bakanlığı, gereksiz muayeneler ve ilaç israfını önlemek için 'hasta katılım payı'nı artırdı. Yeni düzenlemeye göre, hastalar, muayene olduğu sağlık kuruluşuna göre 3-10 YTL arasında katılım payı ödeyecek. Ücretler, ilaç alırken eczacılar tarafından tahsil edilecek.

Hastaların ödediği muayene karşılığı katılım ücreti artırıldı. Sağlık Uygulama Tebliği'yle (SUT) getirilen düzenlemeye göre muayene ücretleri 3 -10 YTL arasında değişiyor. Muayene ücretleri ilaç alımı sırasında eczacılar tarafından tahsil ediliyor. Eczacılar 'hastadan tedavi ücreti almak bizim görevimiz değil' diyerek uygulamaya tepki gösterirken, vatandaşlar katılım payını yüksek buluyor. Sağlık Bakanlığı 'hasta katılım ücreti'yle gereksiz muayeneler ile ilaç israfını önlemeyi amaçlıyor.

Sağlık Uygulama Tebliği'yle 1 Ekim'den itibaren sevk zinciri yeniden hayata geçti. Hastalar, birinci basamak adı verilen sağlık ocağı ya da aile hekimine başvurmadan, ikinci basamak olarak nitelenen devlet hastaneleri, özel hastaneler, özel tıp merkezleri, dal merkezlerine gidemeyecek. Acil hastalar dışında yapılan başvurularda sağlık giderleri ödenmeyecek.

Yeni uygulamada sağlık ocakları ve aile hekimlerince yapılan muayenelerde kesilen katılım payları kaldırıldı. Bunun yerine hastanelerdeki tedavilerde yüksek ücretler getirildi. 1 Ekim'den önce birinci basamak sağlık kurumlarında SSK'lının bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinden 1,90, Bağ-Kur'lulardan ise 3,10 YTL katılım payı alınıyordu. Emekli Sandığı ve Yeşil kartlılardan ücret istenmiyordu. Sağlık Uygulama Tebliği'nde yer alan katılım payı başlığındaki düzenlemeye göre, ikinci basamak hastaneler de 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 YTL, üniversite hastanelerinde 6 YTL, özel hastane ve tıp merkezlerinde ise her başvuru için 10 YTL katılım payı ödeniyor. Ücretler hasta sağlık karnesiyle eczaneye gittiğinde karşısına çıkıyor. İlaç yazdıranlar o gün parayı ödüyor. İlaç yazdırmayanların muayene ücretleri vatandaşlık numarası üzerinde kaydedilip ilk eczaneye gittiğinde karşısına çıkıyor. Bayram öncesi yürürlüğe giren düzenlemeden vatandaş tam anlamıyla haberdar olmadığı için eczacıyla hasta arasında tartışmalar yaşanıyor.

Eczacılar uygulamaya karşı çıkıyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan muayene ücreti toplamanın eczacının işi olmadığını söylüyor. Saydan, "Bayramda bir ağrı kesici yazılan hasta geldi. İlacın parasını dahi istemedim. 10 YTL muayene ücretini söyledim. Hasta bu ilaç bu kadar etmez deyip kızıp gitti." diyor. Eczacı Necdet Şenbaba da "Vatandaş özel hastaneye gitmiş, 2 YTL'lik ilaç yazdırmış. 2 YTL'nin yüzde 20'sini 40 Ykr ediyor. 10 YTL muayene ücreti çıktığı için toplam 10 YTL 40 Ykr ödüyor. Bunun sonucunda vatandaş bana soruyor." diyerek hasta ile hastane arasında kaldıklarını ifade ediyor.

Zaman

Bu haber toplam 1823 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim