• BIST 9530.47
  • Altın 2477.258
  • Dolar 32.4457
  • Euro 34.788
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

İlaç krizi bu hafta bitecek

İlaç krizi bu hafta bitecek
SGK Mart ayında yürürlüğe giren ve eczanelerde ilaca ulaşımı sağlayan yeni provizyon sisteminde yaşanan aksaklıkların bu hafta itibariyle rayına oturmasının öngörüldüğü bildirildi.

Henüz hazır olmayan bir sistem devreye sokulduğu gerekçesiyle eleştirilere maruz kalan yeni sistem hakkında AA muhabirine değerlendirmede bulunan SGK İzmir İl Müdür Vekili Mustafa Keskin, bu konuyla ilgili bilgi karmaşası olduğunu söyledi.

SGK'nın, iki ayrı sistem üzerinden sigortalılara verdiği sağlık hizmetinin ay başında değiştirilerek, tek bir sistem altında toplandığını hatırlatan Keskin, şöyle devam etti:

“SGK'daki eski sistemin birinci ayağı, sağlık hizmeti sunucuları dediğimiz hastane ayağıydı. Buna MEDULA Sistemi deniyordu. Yani bir sigortalımız hastaneye gittiğinde onun tüm işlemleri bu sistem üzerinden yapılıyordu. Hastaneler de faturalarını bu sistem üzerinden veriyordu. İkinciyse eczane ayağı, yani eczane provizyon ayağıydı. Aynı kurumun sağlık işleri iki ayrı bilgisayar sistemi üzerinden yürütülüyordu. Eczane provizyon sistemi 20 yıldan beri kullanılıyordu ve artık eskimişti. Bu sistemleri birleştirerek yerine yeni bir sistem kurduk ve adına da MEDULA Provizyon Sistemi dedik.”

Yeni sisteme göre, eczanelerin, SGK'da tanımlı doktorlar tarafından yazılan reçeteleri artık elden vermeyeceğini, doktorun reçeteyi sistemden yazacağını anlatan Keskin, hasta eczaneye geldiğinde, kimlik numarasını söylemek suretiyle sisteme girileceğini ve yazılan reçetenin görüleceğini aktardı.

Keskin, “Bu, aynı zamanda suiistimalleri de önleyecek. Hasta reçete taşımayacak ve reçete üzerinde değişiklik, oynama yapma imkanı ortadan kalkacak” dedi.

Artık kardiyoloji bölümünde tanımlı bir doktorun böbrek ilacı yazamayacağını da ifade eden Keskin, yazılsa dahi vatandaşın eczanede bunu alamayacağını vurguladı.

“YENİ SİSTEM SANİYEDE 300 İŞLEM YAPABİLİYOR”

Bir gün 8 saat kabul edildiğinde, yeni sistemin saniyede 300 işlem yapabildiğini belirten Keskin, “Sistem, bir günde 8,5 milyon işlem yapma kapasitesine sahip. Bizim Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bir günde yaptığımız işlem sayısı, yeşil kartlılarla beraber 1,5 milyon. Yani çok rahat bizim yaptığımız işlemleri karşılayabilen bir sistem” diye konuştu.
1 Mart 2010 itibariyle sisteme geçiş aşamasında, bazı sorunlar yaşandığını dile getiren Keskin, bunların aslında bilgisayar ve sistemden kaynaklanan sorunlar olmadığını vurguladı.

Keskin, şu görüşleri aktardı:
“Biz tüm sağlık hizmet sunucularına, özel, devlet ve üniversite hastanelerine daha önceden duyurular yapmıştık. Demiştik ki, 'Çalışan doktorlarınızı sisteme tanımlayın. Aksi takdirde hasta eczaneye gittiğinde tanımlanmamış bir doktor tarafından yazılan bir reçeteyi, bu sistem kabul etmeyecek'. Ama maalesef ikinci basamak ve üçüncü basamak sağlık kurumlarının bir bölümü, bazı doktorlarını sisteme tanımlayamadılar, tanımlamakta geciktiler. Sistemde tanımlı olmadığı için eczaneye gelen vatandaşlarımız, tanımlanmamış bir doktor tarafından yazılan reçeteyi sistemin ödememesiyle karşılaştı. Yani sorun tamamen bundan kaynaklanıyor.”

“VATANDAŞLARIMIZDAN BİRAZ SABIR BEKLİYORUZ”

Sistemin uygulamaya başlamasının ardından, 3 Mart tarihinde Türkiye genelinde 980 bin tane vatandaşın işleminin yapıldığını, ertesi gün daha az sıkıntı yaşandığını dile getiren Keskin, “Vatandaşlarımızdan biraz sabır, biraz anlayış bekliyoruz. Çünkü bu sistem; hem kendileri, hem SGK, hem de Türkiye için modern ve güzel bir sistem. Bu hafta sorunlarımızın biteceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Mustafa Keskin, kare kod uygulamasına da değinerek, ilaçlara verilen kimlik olarak tanımlanan kare kod uygulamasının, eczanelerde altyapı hazırlıkları tamamlanmadığı için 16 Mayıs 2010 tarihine ertelendiğini hatırlattı.
Bu sistemle, ilaç suiistimalinin ortadan kalkacağını belirten Keskin, “Her ilacın bir kimliği olacak, fabrikadan çıktığı an sistemde kimlik tanımlanacak, eczaneden satış yapıldığında da sistemden çıkacak. Aynı ilacın bir daha sisteme girmesi mümkün olmayacak. Böylece, barkod satmalar, sahte barkod uygulamalarının tamamen önüne geçecek” dedi.
Keskin, SGK borcu olan belediyelerle ilgili olarak da, şu an İzmir genelinde borcu bulunan 76 belediyenin bir ödeme planı çerçevesinde kurumla anlaşma sağladığını aktardı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1942 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim