• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

İlaç pazarı 16 milyar TL

İlaç pazarı 16 milyar TL
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman, Türkiye'de toplam ilaç pazarının geçen yıl 16 milyar TL'ye çıktığını belirterek,

''Bunlar bizlerin vergileriyle sağlanıyor. Bu yüzden hiçbir kuruşunu zayi etmeden harcayacağımız bir ilaç yönetiminin peşindeyiz'' dedi.

Türkiye Hemofili Derneğince Polat Renaissance Otel'inde düzenlenen ''7. Ulusal Hemofili Kongresi''nde konuşan Kerman, hemofili hastalarının sorunlarının giderilmesi için çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Hemofili hastalarının sağlık sisteminden daha kolay yararlanmalarını sağlamak için bir yazılım geliştirildiğini anlatan Kerman, yazılım programının 2011'de yürürlüğe girmesini beklediklerini aktardı.

Yazılım programının hastalarla, hasta yakınlarına, hekimlere ve hastanelere olumlu katkısının olacağına inandığını dile getiren Kerman, şunları söyledi:

''Ulusal kalıtsal kanama bozuklukları bilgi yönetim ve sürveyans sistemi'' adlı yazılım programının, hastaların sosyal güvenlik kurumunun imkanlarından daha kolay faydalanmalarını sağlamayı amaçlıyor. Kan grubu hastalarına yılda toplam 250 milyon TL ödüyoruz. Bunlar giderek, daha yüksek meblağlara ulaşıyor. Toplam ilaç pazarımız geçtiğimiz yıl 16 milyar TL'ye çıktı. Bunlar bizlerin vergileriyle sağlanıyor. Bu yüzden hiçbir kuruşunu zayi etmeden harcayacağımız bir ilaç yönetiminin peşindeyiz. Mühim olan kişiye hak ettiği tedaviyi, hak ettiği zaman içinde sağlamaktır.''


''Tedaviye erken başlanması önemlidir"

Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar ise, 1988 yılında beri hemofili hastalığıyla ilgilendiğini, hemofilinin kalıtsal olarak nesilden nesile geçen ciddi bir kan hastalığı olduğunu belirtti.

Kanın pıhtılaşması için gerekli faktörlerin biri eksik olduğu zaman pıhtılaşma mekanizmasının bozulduğunu ve durdurulamayan kanamaların meydana geldiğini hatırlatan Zülfikar, ömür boyu devam eden hastalığın bulaşıcı olmadığını vurguladı.
Bu hastalıkta kadınların sadece taşıyıcı olduğunu, taşıyıcı olan bir annenin erkek çocuğunda yüzde 50 oranında hemofili hastalığını geçirme ihtimalinin bulunduğunu ifade eden Zülfikar, şöyle konuştu:

''İyi tedavi edilemeyen hastalar kalıcı eklem sakatlıkları nedeniyle, engelli bireyler haline gelebilirler. Engelli sayısının artmaması için faktör tedavileri uygulanıyor. Hemofili hastalarının deneyimli kan hastalıkları uzmanlarınca takip edilmesi gerekiyor. Ayrıca hemofili hastaları, hastalığı konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Tedavide başarılı sonuç alınması için, kanama olduğunda tedaviye erken başlanması önemlidir.''

Daha sonra Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar ve Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman arasında ''Ulusal kalıtsal kanama bozuklukları bilgi yönetim ve sürveyans sistemi'' hakkında bir protokol imzalandı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4314 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim