• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

İlaç piyasasında bir şok daha!

İlaç piyasasında bir şok daha!
Piyasada bulunmayan ilaçların sırrı çözüldü, 'Ucuz' diye ilaçları getirmiyorlar. Piyasada bulunamayan 310 ilacın 180 tanesi 10 TL'den daha ucuza satılıyor.

Piyasada bulunmayan ilaçların sırrı çözüldü!

'Ucuz' diye ilaçları getirmiyorlar! Piyasada bulunamayan 310 ilacın 180 tanesi 10 TL'den daha ucuza satılıyor.

Aynı ilaçları Avrupa'da 40 eurodan satan firmalar, "Zarar ediyoruz" diyerek hayati önemdeki bu ilaçları ülkemize getirmiyor. Ateşli romatizma hastalığı geçiren çocukların 21 yaşına kadar kullanması gereken Deposilin adlı iğnenin 3 ay boyunca piyasada bulunmaması ilaç sektöründeki gerçekleri de göz önüne serdi. İstanbul Eczacı Odası'nın yaptığı listelemeye göre hali hazırda önemli bir bölümü kanser ilaçları, kalp ilaçları ve aşılar olmak üzere yaklaşık 310 kalem ilacın piyasada olmadığı ortaya çıktı. Bu ilaçların 180 tanesi 10 TL'den daha düşük olan ilaçlar.

Piyasada bulunamayan ilaçlar ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz İstanbul Eczacı Odası Başkanı Semih Güngör, bulunmayan ilaçların büyük bir çoğunluğunun ithal ilaçlar olmasına karşın son dönemlerde Türkiye'de üretilenlerde ilaçlarda da giderek bir "yokluk" başladığını belirtti. Güngör, bu ilaçların ağırlıklı olarak kalp ilaçları, kanser ilaçları ve aşılar gibi çok yaygın kullanılan ve hayati öneme sahip ilaçlar olduğunu söyledi. Bu yokluğun sebebinin önemli oranda ilaç fiyatları üzerindeki baskı olduğunu ifade eden Güngör, "Türkiye'de bulunamayan ilaçların fiyatlarının yarısı 50 TL'nin altında ise, bunun da yüzde 30-40'ı 10 TL civarında ve altında ise bunların fiyatları sebebiyle bulunamadıklarını düşünmek gerekir. Türkiye'de çok pahalı kanser ilaçları bulunuyor. Eğer genel bir sorun olsa pahalı ilaçlar da bulunmaz. Buna sadece hammadde ya da bir takım açıklamalarda dile getirildiği gibi daha çok fiyat istiyorlar sorunu değil. Pahalı olan ilaç Türkiye'de bulunuyor. Ucuz olan bulunmuyor" dedi.

Türkiye'deki ilaç fiyatlarının bütün Avrupa ülkelerindeki fiyatlardan daha aşağıda olması sebebiyle firmaların ruhsatlarını kaybetmemek için ülkemize özellikle bazı ilaçları daha az getirdiklerini ya da hiç getirmediklerini söyleyen Güngör, "Türkiye'de bir ilaç 9 liraya satılıyorsa, krizin en yoğun yaşandığı Yunanistan'da 22 euro ise, Avrupa'nın krizdeki diğer ülkelerinde 40 Euro'ya varıyorsa bir fiyat uçurumu ortaya çıkıyor. Yurt dışındaki firma Türkiye'de 9 TL fiyat verilen ilacı buraya gönderirse 300-500 tane gönderiyor" diye konuştu.

Zatürre, Verem ve Hepatit aşıları, lösemi tedavisinde kullanılan ucuz ancak etkili kanser ilaçları, kalp ilaçları, hormon ilaçları, ameliyat sonrasında kanamayı durduran ilaçlar, "yok" listesinde bulunuyor. Güngör, Türkiye'de bulunmayan ilaçların Türk Eczacılar Birliği aracılığı ile getirilmeye çalışıldığını da söyledi. Bir başka iddia da Türkiye'de bulunmayan hayati öneme sahip birçok ilacın TEB kanalı ile getirilmesinin yabancı firmalar tarafından suiistimal edildiği şeklinde. Türkiye'de ucuz olan fiyatla zarar eden firmalar, ilacı getirmiyorlar. Ancak TEB kanalıyla getirilip SGK tarafından daha iyi bir fiyattan satın alınıyor. Böylece firmalar zarar etmemiş oluyorlar.

Ziyneti KOCABIYIK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4559 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim