• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

İlaç protokolü krizine ara çözüm: Eczacıya cirodan iskonto imkânı

İlaç protokolü krizine ara çözüm: Eczacıya cirodan iskonto imkânı
Yılan hikâyesine dönen eczacılarla hükümet arasındaki ilaç alım protokolü krizinde geçici bir çözüm bulundu. İlaç alım protokolü hâlâ imzalanamazken, şimdilik eczacılara ciro üzerinden iskonto imkânı tanındı.

Yılan hikâyesine dönen eczacılarla hükümet arasındaki ilaç alım protokolü krizinde geçici bir çözüm bulundu. İlaç alım protokolü hâlâ imzalanamazken, şimdilik eczacılara ciro üzerinden iskonto imkânı tanındı.

Maliye Bakanlığı, saymanlık ve ilgili kurumlara gönderdiği bir yazı ile reçeteli ilaçların kurumlarla anlaşmalı eczanelerden temininde aksaklık yaşanmaması için yeni protokol devreye girinceye kadar uygulanacak iskonto oranlarını belirledi. Örneğin 350 bin YTL'ye kadar cirosu olan eczaneler yüzde 1 iskonto yapacak.

Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) eczanelerin üzerinden, ilaç üreticilerinden aldığı "kamu kurum iskontosu"nda çözüm bulunamadı. Örneğin kurum iskontosu yüzde 10 olan bir ilaç, üretici firma tarafından fabrika çıkışındaki satış fiyatı olan 100 YTL üzerinden hesaplanarak satılıyordu. Ancak SGK, aynı ilacı eczaneden 120 YTL olan perakende fiyatı üzerinden kamu iskontosunu hesaplayarak satın alıyor. Yani toptan satış fiyatı ile perakende satış fiyatı arasındaki iskonto farkı eczacının cebinden çıkıyordu. Temmuz başındaki görüşmelerde, ilacın fabrika çıkış fiyatı üzerinden iskonto yapan ilaç firmalarının, bundan böyle bu hesaplamayı ilacın perakende fiyatı üzerinden yapmayı kabul ettiği belirtilmişti. Ancak daha sonraki görüşmelerde bürokrasi, bu anlaşmadan dönmek istediğini belirtmiş ve bu madde nedeniyle protokol imzalanamamıştı.
 
Yeni indirim oranları

Maliye Bakanlığı 22 Ağustos tarihinde ilgili kurum ve kuruluşlara gönderdiği bir yazı ile ciro üzerinden hangi oranda iskonto uygulanacağına açıklık getirdi. Yazıda, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ile 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yeni protokolün hazırlık çalışmalarının yürütüldüğü belirtilerek yeni protokol devreye girinceye kadar ve yeni anlaşmalar yapılıncaya kadar belirlenen iskontoların uygulanacağı kaydedildi. Buna göre 1 Temmuz 2007 tarihinden itibaren eczacı indirimi; 2007 yılı satış hasılatı KDV hariç, 350 bin YTL'ye kadar olan eczaneler tarafından yüzde 1, 350-600 bin YTL arası eczaneler tarafından yüzde 2, 600 ile 900 bin arasındaki eczaneler tarafından yüzde 3, 900 bin YTL ve üzerinde olan eczaneler tarafından da yüzde 4 olarak uygulanacak. Yeni açılan ve 2007 yılı hasılatı olmayan eczaneler için en düşük indirim oranı uygulanacak.

Bu haber toplam 1506 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim