• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

İlaç saklama ve kullanımında doğru bilinen yanlışlar

İlaç saklama ve kullanımında doğru bilinen yanlışlar
Sü­rek­li kul­la­nı­lan ya da be­lir­li so­run­lar için alın­mış ilaç­lar he­pi­mi­zin evin­de mev­cut. Pe­ki sağ­lık­lı kal­mak için al­dı­ğı­mız ilaç­la­rı sağ­lık­lı sak­la­ya­bi­li­yor ve doğ­ru kul­la­na­bi­li­yor mu­yuz? Bu­nun ce­va­bı ço­ğun­luk­l

İçilmeyen antibiyotikleri,kullanılmayan göz-kulak damlalarını evde tutmak gerekiyor. İlaç saklama ve ilaç kullanımında pek çok doğru bilinen yanlış var ve bunlar bazen istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Prof. Dr. Dilek Demir Erol, "İlaç ihtiyaç halinde tüketilmesi gereken bir üründür, evde saklanması için verilen veya satın alınan bir ürün değildir. Evlerde; basit yaralanmalarda kullanılan pansuman malzemeleri, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler dışında ilaç bulundurulmamalı. Eğer yine de evde ilaç varsa, etkinliğini kaybetmeden korunabilmesi için bazı noktalara dikkat edilmeli. Yapılan en büyük yanlış ilaçların buzdolabının kapı rafında saklanması. Oysa, ilaçların 25 derecenin altında, nemden ve ışıktan uzak bir yerde tutulması gerekir. Eğer buzdolabında kalması öneriliyorsa da iç raflar tercih edilmeli. Sulandırılarak hazırlanmış ilaçlar ise 2 haftadan fazla kullanılmamalı ve atılmalı. İlaçlar, orijinal kutularında, oda ısısında, kuru, ışıktan uzak bir ortamda olmalı; ambalajı şişe ise ağzı sıkıca kapatılarak saklanmalı" dedi.

Göz ve kulak damlaları tehlikeli

Göz, kulak damlaları steril olması gereken ilaç grubu ve kutularının üzerinde yazan son kullanma tarihleri çok önemli. Prof. Dr. Erol, bu grup ilaçların orijinal ambalajlarının açılmasından itibaren en çok 15 gün içerisinde tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti. Erol, "Bu süre uzatılırsa damlalarda istenmeyen mikropların üremesi için ortam sağlanır. Bu nedenle, tüketilmeyen göz ve kulak damlaları kesinlikle saklanmamalı. Göz ve kulak damlalarının yanı sıra; süspansiyon şeklinde hazırlanan şuruplar da orijinal ambalajları açıldığı takdirde kesinlikle atılmalı. Bu grup ilaçlarda bir süre sonra mikropların üremesi söz konusu olacaktır" diye konuştu.

Antibiyotikleri tekrar kullanmayın

Prof. Dr. Erol, antibiyotik grubu ilaçların da bitmese bile tekrar kullanılmaması gerektiğini belirterek, nedenini şöyle açıkladı "Çünkü antibiyotikler, etki gösterebilmeleri için verilen dozda ve aynı saat alınması gereken ilaçlardır. Antibiyotiklerin tüketilmemiş olması, eksik dozda kullanılması yani beklenen etkinin elde edilmeyeceği anlamına gelir. Dolayısıyla kalan ilaç miktarı da yeni bir hastalığı tedavi edecek dozda olamayacağı için kalanı kullanmak doğru değildir. Antibiyotikler tüketilmediği takdirde tekrar kullanılmamaları gereken ilaç grubudur."

Yemekten önce mi sonra mı?

"İlaç bir kimyasaldır ve ilaçlar içildikten sonra midede veya bağırsakta eriyerek absorbe olurlar" diyen Prof. Erol sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir ağrı kesiciyi aç karnına alırsanız midede eriyen ilaç, mide duvarına etki ederek istenmeyen tablolar oluşturabilir. O nedenle bazı ilaç grupları kesinlikle tok karnına alınmalı. İlaç emilimi bakımından midenin boşalma hızı çok önemlidir ve mide boşalmasını yemekten sonraki 1-2 saat içerisinde tamamlar. Yani ya yemek başlangıcında ya da yemek yedikten sonraki 1 saat içinde ilaç alınabilir.

Sigara etkiyi azaltıyor

Prof. Erol, sigara dumanındaki kimyasal maddelerin, karaciğerdeki bazı enzimlerinin aktivitesini artırdığını, sigara kullananlarda bazı ağrı kesicilerin ve akciğer problemlerinde kullanılan bazı ilaçların etkisinin azaldığını söyledi.

SERDA KIVILCIM

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3701 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim