• BIST 8718.11
  • Altın 2246.949
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1933
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

İlaç saklarken yapılan büyük hata!

İlaç saklarken yapılan büyük hata!
İlaçların muhafaza edilmesiyle ilgili uyarılarda bulunan Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, ilaçların uygun saklanmadıkları takdirde kimyasal yapılarının bozulduğunu, etkilerinin azaldığını hatta ortadan kalkabildiğini söyledi

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Karabal Kumcu, ilaçsaklama koşullarına yönelik doğru bilinen yanlışlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İlaçların büyük bir çoğunluğunun kimyasal yapıda olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kumcu, "Bu nedenle uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri takdirde, kimyasal yapıları değişime uğrar, etkinlikleri azalabilir ya da ortadan kalkabilir" diye konuştu.

'ODA SICAKLIĞINDA SAKLAYIN' YAZIYORSA...

İlaçların esasını oluşturan etken maddelerin ve etken maddenin hastaya sunulacak forma girebilmesi için kullanılan yardımcı maddelerin ışıktan, ısıdan ve nemden etkilenebildiğini belirten Doç. Dr. Kumcu, ilaçların öncelikle prospektüsleri ile birlikte ve kendi ambalajları içerisinde muhafaza edilmeleri gerektiğini söyledi. Böylelikle ilacın bozulmasının önlenmesinin yanı sıra yanlış ilaç kullanımının da engellenmiş olacağına dikkat çeken Doç. Dr Kumcu, "Çoğu evde ilaç mutfak veya banyo dolaplarında saklanır ancak bu ortamlarda ısı ve nemin evin diğer bölgelerine oranla daha fazla olması sakınca teşkil etmektedir. İlaçların büyük bir çoğunluğu oda ısısında etkinliğini korur. Eğer ilacın üzerinde 'Oda ısısında saklanmalıdır' ibaresi var ise bu ifade oda ısısının 15-25 derece arasında bulunması gerektiğini belirtir" dedi.

'SERİN YERDE SAKLAYIN' YAZIYORSA...

Evde çocukların ulaşamayacağı bir yerde duvara monte edilmiş bir ecza dolabının oda ısısında muhafaza edilmesi gereken ilaçlar için en güvenli yer olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Kumcu, ilaçların bir kısmının ise serin yerde muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi. Bu tip ilaçlar için ortam ısısının 8-15 derece arasında olması gerektiğini belirten Doç. Dr. Kumcu, bu ilaçlarınkesinlikle buzdolabına konulmaması gerektiğini de vurguladı. Doç. Dr. Kumcu sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Ambalajı üzerinde '2-8 derece arasında saklayınız' ibaresi bulunan ilaçlar ise evde buzdolabında saklanabilir. İlacın bozulmaması için eczacınızın size bu ilacı buz aküsü eşliğinde teslim etmesi gerekmektedir. İlaç eve ulaşınca hemen buzdolabına yerleştirilmeli ve sadece kullanılacağı zaman buzdolabından alınmalıdır. Bu tip ilaçların buzdolabının dondurucu bölmesine konulması kesinlikle yanlıştır ve ilacın etkinliğini bozar."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4211 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim