• BIST 9079.97
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9354
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

İlaç sektörüne sevinçli haber

İlaç sektörüne sevinçli haber
Türk bilimi, 200 üzerinde ayrı bitki etken malzemesini elde ederek ilaç hammaddesi üretmeyi başardı.

Artık Türkiye, ilaç hammaddesi temininde dışa bağımlılıktan kurtulacak ve ülkedeki ilaç krizi son bulacak.

Bilim dalında Nobel Ödülü'ne aday gösterilen ve buluşlarıyla dünya bilimini hayretler içinde bırakan Türk bilim adamı Faruk Durukan, 25 üniversite ile yaptığı ortak çalışma neticesinde Türk ilaç sanayisini içinde bulunduğu sıkıntıdan kurtaracak bir buluşa imza attı. Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi (FEF) Bölüm Başkanı Prof.Dr. Gülendam Tümen ile birlikte ülkedeki farklı üniversitelerden kimya uzmanlarıyla aylar süren bir çalışma içine giren Faruk Durukan, Balıkesir'in Edremit ilçesinde
bulunan Türkiye'nin ilk ve tek, dünyanın da en donanımlı bitki özü üretebilen tesis ve laboratuvarlarında, ilaç etken maddesi olarak tabir edilen ve ilaç hammaddesi olarak bilinen yaklaşık 200 çeşit önemli maddeyi üretmeyi başardı.

Durukan'ın bu çalışması sayesinde Türk ilaç sektörü, ilaç ham maddesi (etken madde) temininde yurt dışına bağımlı kalmayacak ve bu durumda da ilaç fiyatları başta olmak üzere ülke ekonomisinin canlanması gibi daha bir çok sıkıntıyı sonlandıracak.

Türk ilaç sanayi açısından büyük bir sevinç yaşatacak olan bu haberin dünya bilimini de etkilemesi bekleniyor. Bilindiği gibi, ilaç sanayinde dünyada söz sahibi olan ülkeler son günlerde sentetik hammaddeler ile ilaç üretiminin önüne geçmek için yoğun bir çaba gösteriyor. Bu noktada Türkiye'nin yaklaşık 200 çeşit ilaca etken madde üretebilir duruma gelmesi ise, dünya ilaç sektöründe Türkiye'nin dünya devi ülke konumuna gelmesini kaçınılmaz kılacak.

ÇALIŞMA TÜRKİYE'DE DEVRİM NİTELİĞİNDE

Türkiye'nin ilaç etken maddesi üretebilir duruma gelmesini büyük bir devrim olarak niteleyen BAÜ FEF Bölüm Başkanı Prof.Dr. Gülendam Tümen, "Gelişmiş teknolojiyi üst düzeyde yakalamış toplumlarda bu ilerlemenin temel sebebi, sanayi - üniversite işbirliğidir. Gelişmekte olan ülkemizde buna benzer özelliklere az sayıda da olsa rastlanmaktadır. Bu da geleceğe olan ümidimizi artırmaktadır" dedi.

Balıkesir Üniversitesi öğretim üyeleri olarak sanayi - üniversite işbirliğine inandıklarını anlatan Tümen, şöyle konuştu: "Bu anlamda Kale Naturel şirketine uzun süredir bilimsel destek vermekteyiz. Beş ana dalda yürütülen çalışmalardan en büyük grubu biyolojik aktiviteye sahip bitkiler oluşturmaktadır. Gıda destekleyicileri diğer adıyla nütrosatikler yaşam kalitesini artırmak açısından günümüz insanımızın vazgeçilmezlerinden olmuştur. Bu firmada üretilenler tek tek bizlerin araştırmalarından geçmektedir. Dileğim ve temennim, üniversite sanayi işbirliği çalışmalarının hızla çoğalmasıdır. Üniversiteler ve Kale Naturel Ekstrakt firması arasındaki bu işbirliği gibi başka firmalar da bu yolda faaliyet alanlarını çeşitlendirsin. Büyük uğraş verilerek yapılan çalışmalar neticesinde Türkiye artık yaklaşık 200 ilaç etken maddesini üretecek duruma geldi. Bu da dünya ilaç sanayisini bile etkileyecek devrim niteliğinde bir çalışmadır."

Tümen, konuşmasında, Faruk Durukan ve ekibini, dünya ilaç sektörünü etkileyecek ve sıkıntı içinde boğuşan Türk ilaç sanayisini de düze çıkaracak bu çalışmalarından dolayı kutladı.

Faruk Durukan ise, ana amaçlarının Türk Ar-Ge'sini dünya Ar-Gesi'nin üzerine çıkarmak olduğunu ve ülkenin gün geçtikçe çıkmaza sürüklendiği ilaç sanayiindeki zararın önüne geçmek olduğunu söyledi.

Yaklaşık 200 çeşit ilaçta kullanılabilecek etken maddelerin isimleri şunlar; "Oleuropein, Sineol, Borneol ,Tuyon, Kafur, Ursolik Asit, Oleanolik Asit, Rutin, Hiperozit, Viteksin, 8-Metoksi-Kemferol, Luteolin, Apigenin, Karnosik Asit, Karnosol, Rozmanol, İzorozmarol, Triterpenler: Betulin, Betulinik Asit, Miromerik Asit, Oleonolik Asit, Flavonoidler: Diosmin, Erirosin, Karnosik Asitgenkvaninnepetin, Nepitrin, Karotenoidler, Alfa-Tokoferol gibi maddeler. Cynaridin, Kersetin, Hesperedin, Cynarosit - 3-
Kafeoilkinik Asit, Apigenin, Vitekslaktam, Linoleikasit, Aminler, Asetilkolin, Betain, Kolin, Histamin, Seratonin, Lesitin, Kafeik ve Klorojenik Asit, Kersetin, İzokersetin gibi Flavonoidler, Formik, Fumarik Asitler, Karotenoidler, Lökotrienler, Steroller Folikasit, Pantotenik Asit ve vitaminler, Triterpenler, Steroller ve mineraller (Magnezyum, Potasyum, Kalsiyum, Bakır, Krom, Selenyum), vitamin C bulunur. Kumarik Asit, Protokateşik Asit, Malikasit, Klorojenik Asit, Kafeik Asit, Ferrulikasit, Vanilik Asit, Suksinik Asit. Proantosiyaninler: Silymarin, İsosilybin, Dehydrosilybin, Silykristin, Silydianin ve birkaç Flavonoid, Taxifolin. Triterpenik, Saponinler, Glisirizin, Kumarin Ökaliptol, Gallotanen, Prosiyanidin, Kondanse, Tanen, Triterpenler'den Ursolikasit türevler, Müsilaj, Polisakkaritler, Aminoasitler, yağ asitleri, Fenolik Asitler ve Apigenin Glukozit Asetat Flavonoidler Flavonoller (Kersetin, Kamferol, Mirsetin), Flavan - 3- Ol'ler (Katesin, Epikatesin, tanenler) ve Antosiyaninler. Resveratrol, Hidroksisinnamik Asit ve Gallik Asit. Kinik Asit, Sitrik Asit, Malik Asit. İridoitler, Klorojenik Asit ve bazı Kafeik Asit türevleri, Pektin Kateşinler, Antosiyaninler, Likopen, Vitamin A ve C, Beta Karoten, Potasyum, mineraller (Magnezyum, Selenyum, Çinko)."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim