• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

İlaç sorunu mevzuatla çözülecek

İlaç sorunu mevzuatla çözülecek
İlaç depolarının yatarak tedavilerde ilaç ve malzemelerin hastanelerce temini için açılan ihalelere girmemelerine gerekçe gösterdikleri sorunlar mevzuat değişiklikleriyle çözülecek.

İlaç depolarının yatarak tedavilerde ilaç ve malzemelerin hastanelerce temini için açılan ihalelere girmemelerine gerekçe gösterdikleri sorunlar mevzuat değişiklikleriyle çözülecek.

ANKARA - Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren uygulamanın ekstra olarak ortaya koyduğu aşılamaz bir sorun bugüne kadar hastanelerimizde ortaya çıkmadı” dedi. Gümrükçüoğlu, mükerrer damga vergisi ödenmemesi, fiyat değişikliklerinin ihaleyle alımı yapılan ürünlere yansıtılması ve üniversite hastaneleriyle devlet hastaneleri arasında hizmet alımı yapılabilmesi için düzenlemeler yapılacağını belirtti.

Gümrükçüoğlu, bakanlık hastanelerinde de daha önceki dönemde olduğu gibi bu konuda “ufak tefek aksaklıklar yaşandığını, ancak hastane başhekimlerinin bunlara anında çözümler bulduğunu” dile getirdi. Bakanlığının sahip olduğu 849 hastaneyle bir hizmet sunucusu olduğunu anlatan Gümrükçüoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hizmeti sunan en büyük bünye olarak şunu ifade etmek lazım ki, ortada 1 Ocak tarihli tebliğin getirdiği farklı bir durum yok. Yani ister benim hastanemde ister başka hastanede olsun, yatan hastanın ilaç ve tıbbi
malzemesinin dışarıdan alınabilmesine imkan tanındığı için çözümsüz bir tabloyla karşılaşmadık. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığımızın açıkladığı gibi, yeni uygulamaya göre ilaç ve malzemelerin temin edilememesi halinde, bunun eski usulle temin edilmesi yolunun açık olmasından ötürü önemli bir tıkanıklığın olmaması gerekir.”

Bir hastanenin yatan bir hasta için bir ilaç veya malzemeyi temin edememesi halinde bunu eskiden olduğu gibi dışarıdan karşılayabileceğini dile getiren Gümrükçüoğlu, “Yani bizim hastanelerimiz açısından ortada
halledilemeyecek büyük bir problem görülmüyor” diye konuştu.

BÜTÇEDEN KAYNAKLANAN SORUNLAR
“Sağlık Bakanlığı hastanelerinin, üniversite hastanelerinde olduğu gibi, geri ödemelerin aksaması nedeniyle açtıkları ihalelerde herhangi bir sorunla karşılaşıp karşılaşmadıkları” sorusuna Gümrükçüoğlu, “Bizim hastanelerimizde bu genel olarak yaşanmıyor. İhalelerle ilgili bütçeden kaynaklanan sorunlar nedeniyle üniversite hastanelerinin sorunları varsa, bu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve SGK ile görüşme yapılarak çözümlenebilir” yanıtını verdi.

Hastanede temin edilemeyen ilaç veya malzemelerin reçete edilerek dışarıdan temininin mümkün olduğunu anlatan Gümrükçüoğlu, “Burada problem çözücü olmak lazım. Bu konuda beyanat veren tüm üniversite ve
meslek odalarının yetkilileri çok sevindiricidir ki bu uygulamanın insani ve gerekli olduğu noktasında birleşiyor. Yatan hasta veya yakınının elinde reçete ve malzeme evraklarıyla dolaştırılması dünyanın
hiçbir gelişmiş ülkesinde yok. 21. yüzyılda bu ülkemize, insanımıza yakışmayan bir görüntüdür” diye konuştu.

Gümrükçüoğlu, üniversite hastanelerinin yöneticilerinin, “İlaç ve malzemelerin SGK tarafından satın alınarak hastanelere verilmesi” önerisiyle ilgili olarak da, “O, sistemin tamamen değiştirilmesini ve yeni yasal düzenlemeler gerektirir” şeklinde görüş bildirdi.

MÜKERRER DAMGA VERGİSİ VE FİYATLA İLGİLİ SORUNLAR
İlaç depolarının yetkilileriyle yaptığı görüşmede, ihaleye girip fiyat verilememe nedenlerini ele aldıklarını, söz konusu yetkililerin ihalelerle ilgili mükerrer damga vergisi ödenmesi ve fiyat artışlarının ihaleyle alımı yapılan ürünlere yansıtılmamasından kaynaklanan sıkıntılarını dile getirdiklerini anlatan Gümrükçüoğlu, bu sorunların aşılması için ilgili mevzuatlarda düzenlemelere gidileceğini bildirdi. Gümrükçüoğlu, alımı yapılan ürünlerde ortaya çıkan fiyat farkı sorununun Kamu İhale Kurumu’nca yapılacak yönetmelik, mükerrer damga vergisi sıkıntısının ise Maliye Bakanlığı’nca yapılacak yasal değişiklikle düzeltileceğini söyledi.

NTVMSNBC'ye gider

Bu haber toplam 1418 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim