• BIST 9019.57
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Ilaç Takip Sistemi Israfı önleyecek

Ilaç Takip Sistemi Israfı önleyecek
Anadolu Eczacılar Grubu Dernek Başkanı Mehmet Emin Temizer, Sağlık Bakanlığı tarafından sahte ilaca karşı geliştirilen İlaç Takip Sistemi'ni (İTS) desteklediklerini ifade ederek, sistemin ilaç israfını ve sahte kupürü önleyeceğini söyledi.

Anadolu Eczacılar Grubu Dernek Başkanı Mehmet Emin Temizer, Sağlık Bakanlığı tarafından sahte ilaca karşı geliştirilen İlaç Takip Sistemi'ni (İTS) desteklediklerini ifade ederek, sistemin ilaç israfını ve sahte kupürü önleyeceğini söyledi.

Mehmet Emin Temizer, yaptığı açıklamada, 1 Ekim'de başlayacak olan sistemle 1 Ocak 2010 tarihine kadar tüm ilaçlara kare kod verilerek sisteme kayıt yapılacağını kaydetti. İlaç Takip Sistemi ile sadece ilacın takip edileceğini, her ilacın bir seri numarası olacağını ve bu numara üzerinden takip yapılacağını vurgulayan Temizer, daha sonra şöyle devam etti:

"Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre, dünyadaki ilaçların yüzde 10'u sahte. Geri kalmış ülkelerde bu oran yüzde 50'lere çıkıyor. Türkiye'de sahte ilaçla ilgili istatistiki bir değer yok. Zaman zaman emniyet birimlerinin yaptığı operasyonlarda yüklü miktarda sahte ilaç ortaya çıkıyor. Türkiye'de çok iyi işleyen bir eczacılık sistemi var ve her yerde sağlık ve ilaç hizmeti sunuluyor. Sahte ilaca karşı mücadele vermede eczacılara da görev düşüyor. Uygulamayla sahte ilacın ve kupürün önüne geçilerek önemli

bir adım atılmış olacak. Biz sistemin eczacıyı değil, ilacı takip eden bir sistem olmasını arzu ediyor ve destekliyoruz."



"HER ÜRÜNÜN BİR KİMLİK NUMARASI OLACAK"

Temizer, yeni uygulamada sistemin online çalışacağını belirterek, 1 Ocak 2010\'a kadar bütün ilaçların sisteme kayıt olacağını dile getirdi. Sahte ilaca karşı geliştirilen İTS'de her ürünün bir kimlik numarası olacağını aktaran Temizer, ilaç firmalarının, depolara gönderdiği ürünlerin numarasını Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) provizyon sistemine aktaracağını kaydetti.

Depoların hangi eczaneye hangi ürünü gönderdiğini numaralarıyla bildireceğini ifade eden Temizer, eczanelerin sattığı her ürün için sistemden provizyon alacağını belirterek, "Önceden bildirilen bir numara söz konusu değilse, sistem uyarı verecek ve o satış noktası hakkında işlem yapılacak" diye konuştu.

Türkiye genelinde 24 bin 300 eczanenin yaklaşık 10 milyon dolarlık kare kod okutma yatırımı yapacağını anlatarak bazı büyük ecza depolarının 2 milyon dolarlık yazılım yatırımı yapmamak için uygulamadan vazgeçirme yönünde propaganda yaptığını iddia eden Temizer, sistemle ilgili şunları söyledi:

"Hastanelerde son kullanma günü yaklaşan ilaçlar önceden tespit edilecek ve son kullanma tarihi yaklaşanlar sirkülasyonu yüksek başka bir bölgeye yollanacak. İlaç geri çekme veya hatalı seriyi piyasadan toplayabilme çok daha etkin yapılabilecek. Çalıntı, kaçak ve sahte ilaca son verilecek. Kupür kesilmeyecek. Özel hastanelerin tane ile kullandığı ama kutu ile faturalandırdığı ilaçlar önlenecek. 'İhale malıdır, satılamaz" ibareli ilaç kalmayacak."

 

HaberFx

Bu haber toplam 1632 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim