• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

İlaç takip sistemine ecza deposu da alınsın

İlaç takip sistemine ecza deposu da alınsın
Sahte ilacı yakalamayı amaçlayan ilaç takip sisteminin projedeki açıklar nedeniyle 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi zor gözüküyor. Eczacılar, ecza depolarının da sisteme dahil edilmesini istiyor.

Sahte ilacı yakalamayı amaçlayan ilaç takip sisteminin projedeki açıklar nedeniyle 1 Temmuz'da yürürlüğe girmesi zor gözüküyor. Eczacılar, ecza depolarının da sisteme dahil edilmesini istiyor.

İlaçta sahteciliğin engellenmesini amaçlayan ilaç takip sistemi, bir türlü kurulamıyor. 1 Temmuz'dan itibaren ilaç ambalajlarında kupür ile barkodun yerine geçerek her ilacın kimlik numarasını içerecek karekodlarla ilaçların merkezi bir sistemden takibi amaçlanıyor. Ancak sektör temsilcileri, uygulama için hazır olunmadığı görüşünde. Eczacılar, uygulamaya ecza depolarının dahil edilmeyerek sistemin "eczane takip sistemi"ne dönüşmesinden endişe ediyor. İlaç firmalarının sisteme ilişkin yatırım yaptığı, ancak depoların çalışmalarını aksatacağı endişesiyle uygulamaya isteksiz yaklaştığı belirtiliyor.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, uygulamaya ilişkin talepleri karşılanmadıkça sisteme geçmeyeceklerini açıklarken Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan da Sağlık Bakanlığı'nın aceleci davrandığı uyarısında bulundu.



Kaygılar giderilmedi

Çolak, defalarca ilgili kurumlara bildirmelerine rağmen sistem konusundaki kaygılarının giderilmediğini söyledi. Bunlardan ilkinin ilaç zincirinin tüm paydaşlarının sistemde yer almasının sağlanması olduğunu belirten Çolak, "Üretici, depocu, eczacı herkes içinde olmalı" dedi. Çolak, gelinen noktada bu durumun söz konusu olmadığını ve ortada pek çok sorun olduğunu söyledi. Çolak, sistemin hem SGK'nın provizyon sisteminden hem de ilaç takip sisteminden veri alışverişi sağlanacak şekilde tek ekrandan işlemesi gerektiğini vurguladı. Aksi halde verilen hizmetin aksayacağını kaydeden Çolak, ilacın depoya iadesi ve takasında ne olacağı konusunda çözüme ihtiyaç olduğunu da ifade eti. "Hastayı mağdur etmemek adına ve acil kullanılması gereken ilaçların karşılanması gerekliliği eczaneler arasında takası zorunlu kılar. Sistemle eczacıya zimmetlenecek ilaçların bu ilişki nedeniyle çalıntı olarak görülmesini istemeyiz" diyen Çolak, diğer taleplerinin ise sistemde bilgilerin izlenmesinde eczacı-hasta arasındaki mahrem ilişkinin bozulmaması olduğunu vurguladı. Ayrıca eczanelerin karekod sistemine uyumlu bilgisayar sistemine ihtiyaç duyduklarını belirten Çolak, bu konuda 1.5-2 aya hazır olacak ekonomik bir sistem üzerinde çalıştıklarını kaydetti.



Fransa 2011'e erteledi

TEİS Başkanı Saydan da ortada pek çok soru işareti varken sisteme geçişin çözüm değil sorun getireceğini savundu. Saydan, karekod etiketlerinin firmalarca eczanelere hangi tarihler arasında dağıtılacağı, SGK provizyon sistemine bu ürünlerin nasıl kaydedileceği, provizyon sisteminin ilaç takip sistemiyle entegrasyonunun nasıl sağlanacağı gibi soruların cevabını hâlâ alamadıklarını belirtti. SGK'nın provizyon sisteminde yaşadıkları aksaklıklara değinen Saydan, "Yeterli altyapıya sahip olmayan Sağlık Bakanlığı'nın bilgisayar altyapısının sistemle birlikte işlevini kesintisiz yerine getirmesini beklemek hayalcilik olacaktır" diye konuştu. Boyutları ve olası sorunları nedeniyle Fransa'nın bile bu sisteme geçişi 2011 yılına ertelediğini kaydeden Saydan, Türkiye'nin de aceleci davranmaması gerektiğini aksi halde başta hastalar olmak üzere eczacıların ciddi anlamda mağdur olacağını söyledi.





ECZACILAR NE İSTİYOR

- İlaç zincirinin tüm paydaşları sistemin içinde yer almalı.

- Sistem, tek ekrandan veri alışverişi sağlanacak şekilde işlemeli.

- İlacın depoya iadesi ya da takasında ne olacağı konusu açıklığa kavuşturulmalı.

- Eczacı-hasta arasındaki mahrem ilişkinin bozulmamasına özen gösterilmeli.

- Karekod etiketlerin firmalarca hangi tarihlerde dağıtılacağı ve provizyon sistemine nasıl kaydedileceği açıklığa kavuşturulmalı.





Referans

Bu haber toplam 1379 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim