• BIST 9443.71
  • Altın 2502.724
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.805
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

İlaç ve tıbbi cihazda tam takip

İlaç ve tıbbi cihazda tam takip
Sağlık Bakanlığı, ilaç ve tıbbi cihazların stok ve lojistik yönetimine ilişkin elektronik sistemi uygulamaya aldı. Off-set pazarlığı bu veri üzerinden yapılacak, hastane eczacılığındaki kayıpların önüne geçilecek

METHMET KAYA

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, ilaç ve tıbbi cihazların stok ve lojistik yönetimine ilişkin elektronik sistemi uygulamaya aldı. Sistem aynı zamanda, yerli üretimin artırılmasına yönelik uygulanacak alım garantili yatırım verilerini de üretecek. Uygulamanın bir ayağı, hastanelerde doğrudan kullanılan ve yüzde 30 dolayında kayıp olduğu tahmin cep depolarındaki kayıpları da ortadan kaldıracak. 

Sağlık Bakanlığı, ilaç ve tıbbi cihazların elektronik olarak takip edilmesine imkan veren kapsamlı lojistik yönetimini devreye aldı. Sistem, Bakanlığa bağlı bütün sağlık kuruluşları tarafından kullanılan ilaç ve tıbbi cihazların, alımından itibaren bir karekod verilerek takibine imkan tanıyor. MR, röntgen, test ve diğer görüntüleme cihazları gibi sürekli kullanılan alet ve cihazların kullanım bilgileri, test ve kalibrasyonlarına yönelik bilgiler de bu sisteme dahil edildi. Sistem hangi ilacın ya da tek kullanımlık, sarf malzemesi dahil, her türlü tıbbi cihazın takibine imkan sağlıyor. 

İzin ve onay süreçleri daha sağlıklı gerçekleştirilecek 

Her tıbbi cihaz, ürün ve ilaç karekod verilerek sisteme dahil edildi. Böylece alımından itibaren, her türlü ilaç ve cihazın ne kadar, ne zaman ve nerelerde kullanıldığına, ne kadar kaldığına yönelik bilgilerin anında oluşması sağlandı. Bakanlık da böylece tam detaylı bir stok yönetimi imkanına kavuşmuş oluyor. Alım taleplerinin analizi, izin ve onay süreçleri daha sağlıklı gerçekleştirilebilecek. 

DÜNYA’nın edindiği bilgilere göre stok yönetim sisteminin en önemli çıktısı, Sağlık Bakanlığının bazı kan ürünleriyle başlatmayı planladığı yerli üretim modeli için de veri sağlayacak olması. Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de üretilmeyen ve yüksek miktarlarda kullanılan ürünlerin, üreticiye 7 yıl fiyat ve alım garantisi verilerek Türkiye’de üretilmesini sağlamaya yönelik mevzuat düzenlemesi yaptı. Uygulanan stok yönetim sisteminin, her türlü ürünün ne kadar ve nasıl bir zamanlamayla kullanıldığı bilgilerini kesin ve tam olarak üretmesi nedeniyle, ileride her türlü ürün için pazarlıkların yürütülmesini sağlayacak düzeyde veri setinin ortaya çıkacağı vurgulandı. 

Stok yönetim sisteminin kısa vadedeki faydasının ise cep depoları olarak adlandırılan ve sağlık kuruluşlarında hastaların doğrudan kullanımına sunulan ilaçlardaki kaybı önlemek olduğu kaydedildi. Bu tür ilaç kullanımlarında kayıpların yüzde 30 olarak tahmin edildiği kaydedilirken, sağlıklı stok yönetim sistemi sayesinde cep depolarına ihtiyaç kalmayacağı, ihtiyaç duyulacak miktarın tam ve kesin olarak bilinmesi nedeniyle sağlık kuruluşlarındaki ana depodan ilaçların verilebilmesinin sağlanacağı kaydedildi. Bu sistemin oluşturulması için yazılım geliştirme çalışmalarının da yapılacağı belirtildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4300 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim