• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

İlaçlarla en çok etkileşime giren besinler!..

İlaçlarla en çok etkileşime giren besinler!..
İlaç besin etkileşimleri herkes için önemlidir. Ancak ileri yaşlarda vücuda etkileri daha hissedilir olmaktadır. İlaçlarla en çok etkileşime giren besinleri sıralayalım.

Son yıllarda besinlerin vücuda alınan ilaçlar üzerine etkileri, üzerinde durulan bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı besinler ilaçların vücut için yararını azaltabilir, arttırabilir veya etkisini ortadan kaldırabilir. Aynı şekilde bazı ilaçlar da besinler üzerinde benzer etkiler gösterebilir.

İlaç besin etkileşimleri herkes için önemlidir. Ancak ileri yaşlarda vücuda etkileri daha hissedilir olmaktadır. İlaçlarla en çok etkileşime giren besinleri sıralayalım.

Greyfurtun etkilerini önemseyin

Yiyeceklerin ilaçlar üzerine etkisinde en çok adını duyduğumuz besin greyfurttur. Atorvastatin, simvastatin ya da lovastatin gibi kolesterol düşürücü ilaçlar greyfurtla beraber alındığında kanda olması gereken dozdan daha yüksek seviyede bulunurlar. Bu durum mide kanamalarına sebep olmaktadır.

Greyfurt kalp ilaçları ile birlikte alındığında ritmi bozarak kalp krizlerine neden olabilir. Aynı şekilde tansiyon ilaçları ile birlikte alındığında da kan basıncının aşırı düşmesine neden olarak önemli sorunlar oluşturabilir.

Greyfurt ayrıca antihistaminiklerle, tiroid ilaçları, doğum kontrol ilaçları, mide asit bloker ilaçları ve bazı öksürük ilaçları ile de etkileşime girerek bu ilaçların vücuttaki kullanımını değiştirir. Greyfurt tüketildikten 24 saat sonra bile bazı ilaçlarla etkileştiği söylenir. Bence herhangi bir ilaç kullanıyorsanız önlem olarak greyfurt tüketmemekte fayda var.

Greyfurt ilaçlarların etkisini değiştiriyor, dikkatli tüketin; dediğimizde insanların aklına haklı olarak portakal, mandalina limon gibi besinler de geliyor. Greyfurtta ilaçlara etki eden madde bu besinlerde bulunmaz. Tüketilmelerinde bir sakınca yoktur. Rahatlıkla tüketilebilirler.

Siyah meyan kökü tansiyona etki eder

Ülkemizde meyan kökünün çayı, balı, özellikle güney illerimizde meyan şerbeti kullanılır. Eczanelerde ve aktarlarda besin desteği veya bitki olarak da satılır. Tansiyon ilaçları ve kalp ilaçları ile etkileşime girer. Kalp hastalarında kullanılan ilaçların aktivitesi arttırarak kalbin düzensiz çalışmasına neden olur. Tansiyon ilaçlarının da etkisini azaltır. Birçok ilaçla etkileşime girebilir. Dikkatli tüketmekte fayda var.

Tiramin içeren besinler kusma yapabilir

İlaçlarların vücuttaki etkisini değiştiren bir diğer grup, tiramin içeren besinlerdir. Çikolata, işlenmiş etler, fermente soya ürünleri, soya sosu, dana ciğeri tiraminden zengin besinlerdir. Depresyon tedavisinde kullanılan antidepresan ilaçlar ve Parkinson hastalığında kullanılan ilaçlar ile etkileşime girerek bu ilaçların vücuttaki etkisini arttırarak yüksek tansiyon, kusma terleme ve ödem yapabilirler.

Süt ve süt ürünlerine dikkat!  

Bazı antibiyotikler, romatizma ilaçları ve demir ilaçlarının vücutta emilimini bozar. Bu nedenle bu ilaçları süt ve ürünlerinin kullanımından 2 saat önce veya 6 saat sonra tüketmeye özen göstermek gerekir. Besinlerin ilaç emilimi üzerine etkileri çok geniş kapsamlı bir konudur. Yukarıda önemli olanları anlatmaya çalıştım. Yemeklerle bir arada alınması gereken ilaçlar olduğunu da unutmamak gerekir. Aksi doktor tarafından belirtilmediği sürece yemeklerden 2 saat önce veya 2 saat sonra ilaç kullanmaya dikkat edilmelidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13007 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim