• BIST 8988.92
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

İlaçta çift barkod sistemine geçiliyor

İlaçta çift barkod sistemine geçiliyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilaç takip sisteminde 2009 yılından itibaren çift barkod sistemine geçileceğini açıkladı. Akdağ, "TBMM Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlen

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilaç takip sisteminde 2009 yılından itibaren çift barkod sistemine geçileceğini açıkladı. Akdağ, "TBMM Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonuna" bilgi verdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün madde bağımlılığı tanımına alkol ve sigarayı da eklediğini hatırlatarak, madde bağımlılığı ile mücadelede okul-aile işbirliğinin önemine işaret etti. AIDS ve Hepatit gibi hastalıkların da bu yolla bulaştığını anlatan Bakan Akdağ, Türkiye'de madde bağımlılarının sayısının Avrupa ülkelerine göre oldukça az olduğunu söyledi.

Bakan Akdağ, 2006 yılında 171 bin, 2007 yılında 208 bin, bu yılın ilk 6 ayında da 106 bin kişiye eğitim verildiğini bildirerek, özellikle ailelere yönelik eğitimlerin devam edeceğini kaydetti. Bu konuda bir web sayfası da hazırladıklarını belirten Akdağ, bağımlılık yapıcı maddelerle ilgili bir "Ülke programı" hazırladıklarını kaydetti.

Sigara satışı azalıyor
Sağlık Bakanı Akdağ, son 3 ayda Türkiye'de sigara satışının yüzde 5 azaldığını, bir yılda bu oranın yüzde 10'a çıkmasını beklediklerini ifade ederek, gelecek 5 yılda, Türkiye'de yüzde 33 olan ortalama sigara kullanımı oranını da yüzde 20'ye çekmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün alkol konusunda da bir eylem planı hazırladığını kaydeden Akdağ, "Biz de ulusal alkol programı çalışmasını yürütüyoruz. Bu programda toplumun her kesiminin desteğine ihtiyacımız var. Alkol Kontrol Programı ve Eylem Planı yürürlüğe girdiğinde bazı tepkiler çekecek. Bunu bazı yerlere çekmeye çalışanlar olacak" diye konuştu.

Madde bağımlılarının tedavi edilebileceği merkezlerin sayısını 12'ye, yatak sayısını da 493'e çıkardıklarını kaydeden Akdağ, 2007 yılında 2 bin 492 kişinin yatarak tedavi edildiğini ve ayaktan tedavi için bu merkezlere 38 bin kişinin başvurduğunu kaydetti.

İlaç takip sistemi
İlaç konusunda da yeni bir çalışma yürüttüklerini bildiren Akdağ, 2009 yılından itibaren ilaç kontrol isteminde çift barkod sistemine geçileceğini açıkladı.

İlaç kutularına birbirine benzemeyen numaralar ekleneceğini, ilaç satışlarının takip edileceğini anlatan Akdağ, böylece uyuşturucu madde içeren ilaçların satışının takibinin yapılıp, yolsuzlukların da önüne geçileceğini sözlerine ekledi.

Bakan Akdağ'ın konuşmasından sonra, komisyon toplantısına basına kapalı olarak devam edildi.

Bu haber toplam 1640 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim