• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 25 °C

İlaçta kayıt dışı bitecek

İlaçta kayıt dışı bitecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ilaç sektöründeki kayıt dışılığı engellemek için yıl başından itibaren kademeli olarak 'Karekod' sistemine geçilmeye başlandığını dile getirdi.

Mayıs ayından sonra 'karekod' sistemi bulunmayan ilacın piyasaya sokulmasına izin verilmeyeceğini belirten Dinçer, 2011 yılından itibaren 'kare kod' sistemi ile kaydedilmeyen hiçbir ilacın satışına izin verilmeyeceğini dile getirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Grand Cevahir Otel'de düzenlenen Anadolu Aslanları İşadamları Derneği'nin (ASKON) 6. Olagan Genel Kurul toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Yılbaşından itibaren eczaneler ve ilaç sanayisiyle birlikte kademeli olarak 'Kare Kod' adlı bir sisteme geçildiğini söyleyen Bakan Dinçer, bu sistem sayesinde her ilacın bir kimlik numarasına sahip olacağını dile getirdi. Sistem sayesinde hem ilaç sektöründeki kayıt dışılığı ve yolsuzluğu hem de vatandaşların sağlık güvencesini teminat altına aldıklarını belirten Dinçer, "Türkiye'de bir tarafı ile ilaç sanayini daha rasyonel bir sisteme oturtmak amacıyla, diğer tarafıyla ilaç sektöründe meydana gelen kayıt dışılığı ve yolsuzluğu önlemek amacıyla bir çaba içerisine girdik. Bu yapacağımız çaba ya da kare kod uygulaması üçüncü olarak da vatandaşlarımızın ilaç ve tedavi güvenliğini güvencesini sağlama alacak bir uygulama olacaktır. Özetle şu yaptığımız iş. Türkiye'de üretilen her ilaç üretildiği nadan itibaren bir kimlik numarasına sahip olacak. Kare kod sistemi bunların hepsini içine alan barkod bilgilerini, üretim seri numaralarını ve üretim tarihini içine alan muhtevaya sahip. Kimlik numarasını alna bir ilaç dışında hiçbir ilaç eczanelerimizde satılmayacak. İlaç sanayinden çıktıktan sonra ilaç depolarına bu kimlik numarasıyla gidecek o kimlik numarasıyla eczanenin rafına konacak ve tüketicinin eline geçecek ve o kimlik numarasıyla bir daha başka hiçbir ilaç satılamayacak." şeklinde konuştu.

Eczacılar ve ilaç sanayicileriyle görüşmelerin sürdüğünü belirten Dinçer, kare kod sistemine geçen eczacılara ilaç ücretlerini bir ay önceden ödeyerek destekte bulunacaklarını aktardı. Şimdilik kare kod sistemine geçmeyen eczanelere yaptırım uygulamayı düşünmediklerini belirten Dinçer, 'kare kod' sistemi bulunmayan ilaçların piyasaya girişine Mayıs ayından itibaren yasak getireceklerini, önümüzdeki yıldan itibaren de piyasada satışını engelleyeceklerini belirtti. Dinçer, sistemin teknik altyapısının da tamamen SGK tarafından Mart ayından itibaren hizmete sokulacağını sözlerine ekledi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2168 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim