• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

İlaçta ve eczanede 3 önemli adım atılıyor!

İlaçta ve eczanede 3 önemli adım atılıyor!
İlaç ve eczaneler konusunda 3 önemli adım atılıyor. Doktora reçete yazdırtan ve reçetesiz ilaç satan eczanelere cezai yaptırım geldi.

İlaç ve eczaneler konusunda 3 önemli adım atılıyor. Doktora reçete yazdırtan ve reçetesiz ilaç satan eczanelere cezai yaptırım geldi. TBMM Genel Kurulu’nda 39 maddesi kabul edilen ve kalan maddelerinin görüşülmesi bütçe sonrasına kalan tam günle ilgili torba yasa tasarısına göre, sahte ilaç üretenlere, bilerek satanlara veya sattıranlara 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. İlacın içeriği, ruhsatından farklı olanlaraysa 500 bin liraya kadar para cezası kesilecek.

İZİNSİZ TANITIMA CEZA

İlaçların kanuna aykırı tanıtım ve satışını yapanlarla pazarlayanlar, bu şekilde reçete oluşumunu teşvik edenlere, 100 bin liradan az olmamak üzere, ürünün son bir yıllık satış tutarının 5 katına kadar ceza verilecek. Yetkili merciden izin almaksızın ürün tanıtımı yapanlar 20 bin liradan 100 bin liraya kadar cezayı göze alacak.

REÇETE YAZDIRANA 50 BİN TL

Doktorlara reçete yazdırtarak kendisine yönlendiren eczanelere 50 bin liraya kadar para cezası verilecek. Bugüne kadar yasak olmasına rağmen yaptırımı bulunmayan reçetesiz ilaç satışına da para cezası uygulanacak. Cezanın miktarı, Sağlık Bakanlığı tarafından ilan edilecek.

İNTERNETTEN SATIŞ YASAK

İnternetten her türlü ilaç satışı yasak olacak. Eczacılar kendi adlarına veya eczaneleri adına internet sitesi kuramayacak. Buna aykırı hareket edenlere de 50 bin liraya kadar para cezası verilecek. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, antibiyotik kul lanımını azaltmak amacıyla fazla antibiyotik yazan doktorlara ceza verilmesi için bir çalışma başlatacaklarını söyledi.

SAHTE İLAÇ BASKININDA 2 DOKTORA DAHA GÖZALTI

İstanbul polisinin, sahte kanser ilacı soruşturması büyüyor. Konuyla ilgili İstanbul’da dün, özel bir hastanede çalışan 2 doktor ile 5 hasta bakıcı daha gözaltına alındı. Çetenin hastanelerin onkoloji servislerinde pusu kurup, kanser hastaları ve yakınlarıyla iletişime geçtikleri ve sahte ilaçları yüzde 20 ucuza verme vaadiyle sattıkları belirlendi. Sahte kanser ilaçlarının içinde nişasta, tebeşir tozu ve patates püresi bulunurken, polisin 10 kanser hastasını sahte ilaç kullanmaması konusunda uyardığı öğrenildi. 

‘BOŞVER ZATEN KANSERDEN ÖLECEK’

Teknik takipte bir çete üyesinin “Bu ilacı bu adama verirsek bu adam kesin ölür” derken, diğerinin “Ya boşver nasıl olsa zaten ölecek, boşver” diye konuştuğu saptandı.

SAHTE İLACA KARŞI %60 FİYAT TEŞVİKİ

Sağlık Bakanlığı, İstanbul dahil 9 ilde başlatılan ve 5 bin sahte ilaç kutusu ele geçirilen operasyonun ardından önemli bir adım atıyor. Çok pahalı ve çok ucuz olduğu için Türkiye’ye getirilmeyen ilaçlara verilen yüzde 15’lik esnek fiyat uygulamasında oran artırılacak. Yeni bir ilaç tebliği hazırlayarak hayati öneme sahip kritik ürünlerde yüzde 15 fiyat artırabilen ‘Fiyat Değerlendirme Komisyonu’na’ esnek fiyat artışı yetkisi getiriliyor. Komisyona verilen yüzde 15’lik artış yetkisinin o ürünün gelmesi için yeterli olmadığını belirleyen bakanlık, firmaları Türkiye pazarına özendirecek.

KOMİSYON KARARIYLA

Hastaları zor durumda bırakan ilaçlarla ilgili komisyon kararıyla bu oranı yüzde 60’a çıkarılacak. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3928 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim