• BIST 9547.11
  • Altın 2489.554
  • Dolar 32.5024
  • Euro 34.7991
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

İlaçta yeni fiyat üzerine anlaşma sağlandı

İlaçta yeni fiyat üzerine anlaşma sağlandı
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nden (AİFD) yapılan açıklamada, ilaçta yeni fiyat kararnamesi üzerinde uzlaşma sağlandığı bildirildi.

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nden (AİFD) yapılan açıklamada, ilaçta yeni fiyat kararnamesi üzerinde uzlaşma sağlandığı bildirildi.

 Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği'nden (AİFD) yapılan yazılı açıklamada, 18 Eylül'de yayımlanan ve ilaç sektöründe sıkıntıya yol açan yeni fiyat kararnamesinin uygulamaya girmeden değiştirildiği belirtildi.

Ankara'da, aralarında AİFD'nin de yer aldığı ilaç sektörü temsilcileriyle SGK arasında yapılan görüşmelerin anlaşmayla sonuçlandığının belirtildiği açıklamada, kararnamenin yarın değiştirilmiş olarak uygulamaya gireceği bildirildi.

Varılan uzlaşmaya göre, Türkiye'de jeneriği olan orijinal ve jenerik ilaçların fiyatlarının, ilaç fiyatlarının en ucuz olduğu 5 Avrupa ülkesindeki referans fiyatın en fazla yüzde 66'sı kadar olacağının ifade edildiği açıklamada, daha önceki düzenlemede bu oranın yüzde 60 olarak belirlendiği hatırlatıldı.

Görüşmeler sonucunda, Türkiye'de jeneriği bulunmayan orijinal ürünlere uygulanacak ek indirimin oranın da yüzde 13'ten yüzde 12'ye çekildiğine işaret edilen açıklamada, böylece daha önceden var olan yüzde 11'lik indirimle birlikte orijinal ürünlerde yüzde 23 oranında bir indirim yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen AİFD Başkan Yardımcısı Engin Güner, diyalogla belirli ölçüde de olsa bir iyileştirme yapıldığını ifade ederek, Hükümetin sektörün sıkıntı ve sorunlarına duyarsız kalmamasının kendilerini memnun ettiğini belirtti.

Güner, sektör için en önemli konunun hastaların etkin ve yenilikçi ilaçlara erişimini güçlendirmek olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
''Kararnamenin uygulanmasında görülebilecek sorun ve sıkıntıları yine diyalogla çözeceğimize inanıyoruz. Hükümetimizin görüşmelerde ortaya koyduğu yapıcı tutum, bu inancımızı güçlendirmektedir. Yaşanan sıkıntıları temelde global ekonomik kriz nedeniyle ülkemizde de yaşanan ekonomik sorunların bir yansıması olarak görüyoruz. Fiyat Kararnamesi ve Sağlık Uygulama Tebliği'nin uzlaşı sağlanamadan uygulamaya girmesi halinde sektörün yüzde 35'lere varan bir daralmayla karşı karşıya kalacağı beklenmekteydi. Her ne kadar yeni uygulama, beklentileri tam olarak karşılamasa da sektörün şimdilik ayakta kalması için gerekli olan asgari iyileştirme sağlanmış oldu.''

AİFD'nin sıkıntılı ekonomik ortamda da yapıcı ve özverili yaklaşımını koruduğuna dikkati çeken Güner, ''Eczacıların sıkıntılarını da anlamaktayız. Stok sorunlarının çözümü konusunda AİFD üyesi şirketlerin ellerinden geleni yapacaklarına inanıyoruz. Varılan anlaşma ile sektörümüzün tüm paydaşları Hükümetimizle birlikte, hastalarımızın ilaca erişiminin kesintisiz bir şekilde gerçekleşmesi yönünde önümüzdeki birkaç yılı kapsayacak önemli bir adım atmışlardır'' dedi.


Cumhuriyet

Bu haber toplam 1802 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim