• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

İlaçta yeni rota reçetesiz ürün

İlaçta yeni rota reçetesiz ürün
Türkiye’de ilaç sektörleri rotayı reçetesiz ürün pazarına çevirdi. Son dönemlerde şirketlerin kârlılıklarındaki düşüş nedeniyle reçetesiz ilaçlara yönelen sektör, 2 milyar dolarlık pazara ulaştı.

İlaç sektöründe kârlılıklar düşmeye başlayınca şirketler rotayı reçetesiz ürüne çevirdi. Ekonomist Dergisi’nin araştırmasına göre pazarın gittikçe büyüdüğü ve karlılığın yüksek olduğu reçetesiz ilaç sektörü (OTC) Türkiye’de 2 milyar doları yakaladı. Sektörün dünya cirosu ise 100 milyar dolar oldu.

HEDEF 15 MİLYAR TL

Dünya çapında yayılan ve ülkemizde de yükselen doğal ve sağlıklı yaşam, sağlıklı yaşlanma bilinci büyük rol oynuyor. Bu bilincin ve dolayısıyla bitkisel ürünlerin tüketimlerinin daha artacağını öngörülüyor. Türkiye’de pazarının da 15 milyar TL’lik reçeteli ilaç pazarı kadarlık bir büyüklüğe ulaşması bekleniyor.

YASAL BİR DÜZENLEME YOK

Dünyada her yıl yüzde 15 ila 20 arasında hızla büyüyen ve büyümeye de aynı hızla devam eden reçetesiz ilaç pazarı 100 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip. Bu, toplam ilaç sektörünün yüzde 6’lık kısmını oluşturuyor. Türkiye OTC pazarı ise gelişmekte olan pazarlar içinde yıllık büyüme oranı beklentisine göre 3’üncü sırada yer alıyor.

OTC pazarının büyümesindeki temel etkenler; Türkiye’de sağlık konusunda genel bilinç ve farkındalığın artmış olması olarak gösteriliyor. Öte yandan son yıllarda ilaç sektörüne yönelik yapılan uygulamalarla kar marjları düşen ilaç şirketlerinin bu alana yönelmesinin de OTC pazarının büyümesinde büyük etkisi olduğu belirtiliyor.

Sektör temsilcileri, “İlaçta kar marjı ortalama yüzde 23 iken, OTC’de ortalama yüzde 45’lerin üzerinde. Bu nedenle ilaç şirketlerinin OTC’ye yöneliminde önümüzdeki dönemde daha da artış olacak” diyor.

BÜYÜME BEKLENTİSİ YÜKSEK

Türkiye’de yasal bir OTC düzenlemesi ve sınıflaması bulunmadığını belirten Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), ancak dünyada OTC sınıfında bulunan ilaçların Türkiye’de de uzun yıllardır reçetesiz ya da reçeteli ilaç statüsünde pazarda mevcut olduğunu kaydediyor. Dernek, dünyada OTC sınıfında bulunan ilaçlar içerisinde Türkiye’de en çok satışı olan grupların; ağrı kesiciler, vitaminler ve mineraller, öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları, dermatolojik ürünler ve sindirim sistemi ilaçları olduğu bilgisini de veriyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2148 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim