• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

İlelebet zayıf kalmak için akşam yemeğini atlayın

İlelebet zayıf kalmak için akşam yemeğini atlayın
Saat 17.00'den sonra yemek yemeyi keserseniz hücre onarımı ve gençleşmeyi sağlayan iki hormonunuz tam kapasite çalışır. Bu işin gençlik kısmı, sağlık tarafıysa hep zayıf kalmaktan uyku sorunlarının düzelmesine kadar bir dizi 'güzelliği' içeriyor.

Teknolojideki ilerlemeler, besinlere çok kolay ulaşabilme ve hareketsizlik, şişmanlık gibi bir salgın hastalığın da ortaya çıkmasına neden oluyor. Ortalama yaşam süresi üzerine de bunca ilerlemeye rağmen negatif bir faktör olarak şişmanlık hala etkisini gösteriyor.

Tarz değiştirin

İç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya, "Bugün dünyanın en uzun yaşayan insanlarının hep daha zayıf olanlar olduklarının farkına varabiliyoruz. Zayıf kalmayı başarmak aynı zamanda uzun bir ömrün garantisi olabilir mi? Başa gelebilecek herhangi bir kaza sayılmazsa, evet zayıf kalmak ömrü uzatmanın bir yolu sayılabilir" diyor. Kaya, artık diyet yaparak kalıcı zayıflamanın başarılamadığını, kalıcı zayıflama için en önemli yaklaşımın yaşam tarzını değiştirmek olduğunun da altını çiziyor.

Dr. Ayça Kaya yaşam tarzını değiştirmek için uygulanabilir bir yöntem olarak akşam yemeğinin atlanmasını önerirken, akşam yemeği atlandığında vücutta olan değişiklikler konusunda bilgilerini paylaştı:

*Vücutta hücre onarımında ve gençleşmede en önemli iki hormon olan growth ve melatonin akşam açlığında daha çok salgılanıyor. Bu iki hormon uykuda vücudu onarıyor, hücresel bakımı sağlıyor. Gençleşmek için kullanılan yüksek maliyetli büyüme hormonu akşam yemeği atlanarak vücuda maliyetsiz salgılattırılabilir.

*Günlük kalori tüketiminin yüzde 14'ten azını akşam yemeği öncesinde almak ciddi metabolik ve kan şekeri kontrolü sağlıyor.

*Akşam yemeğini atlamak kalori kısıtlaması ve kilo vermek için atılacak en önemli adımlardan biridir.

*Akşam yemeğinden sonra şeker bombası olan meyve yemek vücuda fazladan insülin salgılatıyor ve fazla insülin hızlı yaşlandırıyor.

*Akşam yemeği atlandığında uykular daha düzenli oluyor. Sindirim için harcayacağı çabayı vücut kendini onarım için harcıyor.

Sosyalleşme aracı olmaktan çıkarın


Her ne kadar günlük yaşantıda akşam yemeği aynı zamanda bir sosyalleşme ve tüm aile fertlerinin bir araya geldiği bir paylaşım gibi görülse de daha fazla zaman kaybetmeden bu alışkanlıktan vazgeçmek gerekiyor.

Mümkünse her gün

''Akşam yemeğini atlamayı mümkünse her gün yapın. Bu durumda çok iyi kilo kontrolü sağlarsınız. Haftada en az iki gün yapabildiğinizde ise ortalama kilo kontrolü ile iyi bir metabolik iyileşme elde edersiniz. Akşam yemeğini atlamak kalıcı kilo kaybının ve gençleşmenin en önemli anahtarı olabilir'' diyen iç hastalıkları uzmanı Dr. Ayça Kaya akşam yemeğinin mümkünse saat beşten önce yenilmesini ve akşam yemeği yenildikten sonra hiçbir şey yenilmemesini öneriyor.

Açlık oyunlarına karşı


"Açlık duygusu yaşandığında bu durumu şekersiz bitki çayları ile giderin" diyen Dr. Kaya, "Saat başı içilecek bu şekildeki sıcak çaylar hem sindirimi rahatlatır hem bağırsakları yumuşatır hem de tokluk duygusu verir. İlk günlerde çok acıkıldığında 1 tatlı kaşığı balla tatlandırılmış süt içilebilir. Süt hem laktik asit seviyesini yükseltir vücudu gevşetir hem de açlıkta temel gereksinim olan şekeri vücuda verir" notunu da düşüyor.

SERDA KIVILCIM

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4904 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim