• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

İleri evre mide kanserinde hayat kurtaran ameliyat

İleri evre mide kanserinde hayat kurtaran ameliyat
“Gastrektomi D2 diseksiyon” adı verilen cerrahi yöntem hem midedeki kanserli alanın yanındaki, hem de uzak bölgedeki lenf bezlerini de içine alarak olası riskleri ortadan kaldırıyor.

MİDE kanseri, sık görülen ve ilerleyene kadar fazla belirti vermeyen bir kanser türü. Bu kanser türünün cerrahisinde en sık uygulanan yöntem ise “D1 diseksiyon” adı verilen operasyon. Bu uygulamada midenin bir bölümü, etrafındaki (birinci istasyondaki) lenf bezleriyle birlikte alınıyor. Midenin kanserli alanıyla birlikte hem mide etrafındaki, hem de uzak bölgedeki lenf bezlerini içine alan radikal ameliyata ise “Gastrektomi ve D2 lenf bezi diseksiyonu” adı veriliyor.

AZ SAYIDA UZMAN UYGULUYOR
Az sayıda uzman tarafından gerçekleştirilen bu yöntemde “ikinci istasyon” olarak adlandırılan damarların etrafındaki lenf bezleri de çıkarılıyor. Bu bölgedeki lenf bezlerini çıkarmanın hem zor, hem zahmetli, hem de tecrübe gerektiren bir uygulama olduğunu söyleyen Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Klinik Şefi Prof. Dr. Mehmet Mihmanlı, bu nedenle pek çok operasyonda ilk yöntemin uygulandığını ve birinci istasyonda kalındığı için fazla ilerlenemediğini belirtiyor. “Bu durum, uygulamanın yapıldığı hastalarda ikinci istasyonda kanser riski bulunması halinde yapılan ameliyatın yetersizliğini gösterir” diyen Mihmanlı, bu atlandığı zaman kanserin nüksetme ve hastanın ölüm riskinin ciddi oranda arttığını söylüyor.

TEŞHİSTE GEÇ KALINIYOR
Yöntemi bugüne kadar yaklaşık 120 hasta üzerinde uyguladığını belirten Prof. Dr. Mihmanlı’ya göre Türkiye’de mide kanserlerinin teşhisinde genellikle geç kalınıyor. Ülkemizde mide kanseri hastalarının yüzde 30’u doktora geç başvurduğu için yapılacak bir şey kalmaması bundan kaynaklanıyor. Hastalığın yüzde 3-5’lik kısmı ise tesadüfen çok erken dönemde yakalanıyor. Geriye kalan yüzde 65-70’lik grupta hastalık ileri evrede bile olsa, iyi bir cerrahi müdahale, yaşam süresinde belirgin oranda uzama anlamına geliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9078 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim