• BIST 9530.47
  • Altın 2478.563
  • Dolar 32.4466
  • Euro 34.6709
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

İlhan: SGK olarak gerekli denetim ve incelemeleri yapıyoruz

İlhan: SGK olarak gerekli denetim ve incelemeleri yapıyoruz
İlhan, "vatandaşlarımız acil durumlarda özel hastaneler de dahil olmak üzere, bütün hastanelere başvurabiliyorlar, bunlar SGK tarafından ödeniyor, hastanın şikayetçi olduğu durumlarda SGK olarak gerekli denetim ve incelemeleri yapıyoruz." dedi.

SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Asya Damar Cerrahisi Derneği’nin ev sahipliğinde 14’ncü Asya Damar Cerrahisi Kongresi’ne katıldı.

SINIRLI İMKANLARLA TÜM DENGELERİ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ

İstanbul Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen kongre öncesinde Türk Kalp Damar Cerrahisi (TKDC) Derneği Üyeleri ile bir araya gelen Başkan Gökalp İlhan yetkililerden bilgi aldı, sektörün sorunlarını dinledi. Toplantıda konuşan Gökalp İlhan, SGK olarak sık sık çeşitli branşlardaki hekimlerle bir araya geldiklerini ve sorunlarını dinleyerek çözüm üretme gayreti içinde olduklarını söyledi. Bütün tarafları memnun etmek için uğraştıklarını vurgulayan Gökalp İlhan, “Mali dengelerimizi gözeterek orta bir yol bulmaya çalışıyoruz. SGK olarak mali bir dengemiz var ama sorunlara da duyarsız kalamayız. Sınırlı imkanlarla tüm dengeleri korumaya çalışıyoruz” dedi. Diyaloğa her zaman açık olduklarının altını çizen Gökalp İlhan, tüm tarafların görüşlerini almaya özen gösterdiklerini belirtti.

TEDAVİ VE AMELİYATLAR DÜNYA STANDARTLARININ ÜZERİNDE

Toplantının ardından düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Yadigar Gökalp İlhan, Türkiye’de gerçekleştirilen tedavilerin ve ameliyatların dünya standartlarının üzerinde olmasının gurur verici olduğunun altını çizerek, vatandaşların dünyadaki en üstün tetkik ve tedavi yöntemlerine erişebilir olduğunu kaydetti.

Sağlıktaki en büyük ödeme Kurumu’nun Sosyal Güvenlik Kurumu olduğunu ve SGK olarak 2012 yılında toplamda 44 milyar lira ödeme yaptıklarına işaret eden Başkan Gökalp İlhan 2013 yılı sonu itibariyle 50 milyar lira civarında harcama yapacaklarını ifade etti.

2013 yılında kalp ve damar hastalıkları için harcanan paranın toplam SGK bütçesine oranının yüzde 13 olduğunu ifade eden Gökalp İlhan, Türkiye’de 2012 yılında 52 bin 164 kişinin by-pass ameliyatı olduğunu, 325 bin 86 kişinin anjiyo olduğunu, 5 milyon 217 bin 709 kişinin diyabet tedavisi gördüğünü vurguladı.

Türkiye’nin sigara kullanım yaygınlığı bakımından en riskli ülkeler grubunda yer aldığına dikkati çeken Başkan Gökalp İlhan, günlük içilen sigara miktarları açısından Türkiye’nin dünya genelinde erkeklerde birinci, kadınlarda ikinci sırada olduğunu, 2012 yılına ait sağlık harcamalarının yüzde 8.4’ünün tütünden kaynaklı kalp-damar, kanser, solunum yolu ile ilgili hastalıklara harcandığını söyledi.

Önleyici çalışmalar konusunda da bilgi veren Başkan Gökalp İlhan, özellikle diyabet, kalp damar, tütüne bağlı oluşan hastalıklarla ilgili analiz çalışmaları yaptıklarını, bununla birlikte eş zamanlı olarak Sağlık Bakanlığı ile ortak projeler ürettiklerini söyledi.

Kampanyalar ve kamu spotlarıyla vatandaşların daha fazla dikkatini çekmek istediklerini ayrıca bunların dışında SGK bünyesinde özel bir Projelendirme Dairesi birimi oluşturduklarını belirten Başkan Yadigar Gökalp İlhan, 15-16 Kasım'da yapılacak olan Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi'ne ev sahipliği yapacaklarını, bu kapsamda çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

SGK OLARAK GEREKLİ DENETİM VE İNCELEMELERİ YAPIYORUZ

Acil durumlarda ödemeler noktasında geniş bir tedavi paketine sahip olduklarını ifade eden Gökalp İlhan, “Reformla birlikte yaptığımız düzenlemeler ile birlikte hastanelere gitme konusunda vatandaşlarımızın herhangi bir sıkıntısı yok.

Vatandaşlarımız acil durumlarda özel hastaneler de dahil olmak üzere, bütün hastanelere başvurabiliyorlar. Bunlar SGK tarafından ödeniyor. Hastanın şikayetçi olduğu durumlarda SGK olarak gerekli denetim ve incelemeleri yapıyoruz. Uçakla ya da helikopterle sevkiyat gerektiğinde onu da ödüyoruz. Onun dışında o taşıma süresinde oluşan risklerden dolayı kullanılması gereken birtakım cihazları da ödüyoruz. Ödemediğimiz herhangi bir şey yok” diye konuştu.

Asya Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Kürşat Bozkurt ise, farklı coğrafi bölgelerden seçilen 23 ilde yapılan kapsamlı bir araştırmada 50-69 yaş arasındaki bireylerde damar sertliği görülme oranının yüzde 20, 70 yaş üzerindeki bireylerde ise yüzde 30 olarak saptandığını belirterek, “ABD’de bu oran yüzde 29’dur. Biz damar sertliğine maruz kalma açısından dünyanın en sorunlu ülkelerinden birisiyiz. Türk toplumu yaşlanıyor. Yaşlı bir toplum olduğumuz zaman başımıza gelecek en büyük sorun damar hastalıkları. Buna Türk halkı olarak çok yatkınız. Bir başka sıkıntı ise şeker hastalığı.

Türkiye'de şeker hastalığının görülme oranı yüzde 14,7. Yine bu da dünyadaki en büyük oranlardan biri” dedi.

Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Ali Gürbüz ise, Türkiye'de kalp ameliyatlarının hiç bir şekilde aksamadan ve uzun vadeli randevu verilmeden, ülkenin her yerinde yapılabildiğini söyledi. Gürbüz, “Türkiye'de kalp cerrahisi şu anda dünyada gelinen standartların en tepe noktasındadır. Dünyanın neresinde bir teknoloji uygulaması olsa, ertesi gün biz burada uygulayabilmekteyiz. Bunda SGK ve Sağlık Bakanlığının çok büyük payı var. Bizlerin önünü devamlı açmaktadırlar” dedi.

Toplantıya SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan’ın yanı sıra, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Dr. Tonguç Sugüneş, Tıbbi Malzeme Daire Başkanı Dr. Hanefi Gök, Malüliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanı Dr. Naim Ata, İstanbul İl Müdürü Murat Göktaş, TKDC Derneği Başkanı Ali Gürbüz, Başkan Yardımcısı Anıl Apaydın, Genel Sekreter Rüçhan Akar ile SGK yetkilileri ve TKDC Üyeleri katıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4428 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim