• BIST 9524.59
  • Altın 2487.684
  • Dolar 32.5553
  • Euro 34.6917
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

'İlk 25 günde ölse suçlu hissederdim'

'İlk 25 günde ölse suçlu hissederdim'
Çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır mantar enfeksiyonu sonucu hayatını kaybetti. Prof. Ömer Özkan kendini böyle savundu

Çift kol nakli başarıyla yapılan Atilla Kavdır, yüz nakli olan Uğur Acar’la birlikte tüm Türkiye’nin yüzünü güldürmüştü. Ancak 103 gün sonra acı haber geldi. Genç adam, önceki gece sabaha karşı hayatını kaybetti

Nakilden 69 gün sonra taburcu edilen, fakat 1 ay önce tekrar hastaneye dönen Kavdır’ın doktoru Ömer Özkan, ölüme çok nadir görülen bir mantar enfeksiyonunun neden olduğunu söyledi ve

“Biraz daha dayanabilse kurtarırdık” dedi

Geçen 21 Ocak’ta Türkiye, Akdeniz Üniversitesi’nde yapılan iki başarılı nakille gurur duymuştu. Uşak’ta tren çarpması sonucu beyin ölümü gerçekleşen ve ailesi tarafından organları bağışlanan 6 çocuk babası, tekstil işçisi Ahmet Kaya’nın yüzü Türkiye’de ilk defa yapılan ameliyatla mermer işçisi 19 yaşındaki Uğur Acar’a kolları ve sağ bacağı ise Atilla Kavdır’a nakledilmişti. Nakledilen bacak, kılcal damarlarda uyum sorunu yaşanınca ertesi gün geri alınmak zorunda kalınmış, ancak kollarda sorun yaşanmamıştı. Tam 103 gün de yaşanmadı. Ta ki önceki geceye kadar...

Yoğun bakıma alındı

Atilla Kavdır riskli olan 10 günü başarıyla atlattı, 69 gün sonra da taburcu olup Antalya Kepez’deki evinde ailesiyle buluştu. Fakat, aşırı ilgiden rahatsız olduğunu söyleyerek enfeksiyon riskine karşı bir ay önce hastaneye dönen ve fizik tedavilerine burada devam edilen genç adam, 1 Mayıs günü öğleden sonra fenalaşınca yoğun bakıma alındı. Ailesi, 2 Mayıs günü saat 16.00 sıralarında öldüğünün kendilerine söylendiğini belirterek cenaze hazırlıklarına başlarken, hastaneden “Durumu çok ağır ve kritik, cihaza bağlı yaşıyor” açıklaması yapıldı.

‘Ani kan zehirlenmesi’

Acı haber ise sabaha karşı geldi. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, idrar yolları enfeksiyonuna bağlı ani gelişen sepsis (kan zehirlenmesi) nedeniyle yoğun bakıma alınan ve çoklu organ yetersizliği görülen Atilla Kavdır’ın önceki sabah saat 04.00 sıralarında yaşamını yitirdiğini açıkladı.

‘Elimizden geleni yaptık’

Atilla Kavdır’ın çift kol naklinden 103 gün sonra ölümü üzerine Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan basın toplantısı düzenledi. Prof. Dr. Özkan, Türkiye’de ikinci çift kol nakli yapılan Atilla Kavdır’ı kurtarabilmek için tıbbi olarak herşeyi yaptıklarını ancak yeterli olamadıklarını söyledi. Olayın sadece cerrahi ile bitmediğini, ameliyat öncesi hazırlıklar ve sonrasındaki durumla ilgili olduğunu aktaran Prof. Dr. Ömer Özkan, “Bugün söylenecek pek fazla bir şey yok. Elimizden geleni yaptık” dedi.

‘Çok doğal gelmiyor bize’

Ameliyatın ardından sürdürülen tedavide çok iyi bir orta dönem geçirildiğini anlatan Prof. Dr. Ömer Özkan, özetle şu bilgileri verdi: “Biz 25’inci günde yoğun bakımdan çıkardıktan sonra öyle bir şey gündeme gelmişti. Hastamızı o dönemde kurtarma imkanımız olmasa kolu da alırdık ve hastayı aldığımız şekliyle aileye teslim etmeyi planlardık. O dönemde hiçbir sorun yaşamadık. Şu anda kayıp maalesef çok doğal gelmiyor bize. Bu kadar iyilik döneminden sonra. Eğer ilk 25 gün içinde böyle bir şey olsaydı ben kendimde suç görürdüm. 45 gün normal bir yaşam sürdürdük.”

‘Yediği maruldan bile olabilir’

“Tüm tahlilleri normal bulunan hastada ileriki dönemde idrar yollarında ancak organ nakli, kanser ve AIDS gibi hastalarda görülebilen çok nadir bir mantar enfeksiyonunun izlerine rastlandı. Yakalandığı mantar enfeksiyonunun bulgularını çok net olarak alamadık. Hasta biraz daha dayanabilseydi kurtarabileceğimizi düşünüyorum. Ama önemli olan şu anda kaybetmiş durumdayız. Bu dünyada çok ender görülen, çürümüş bitkilerin üzerinde görülen yeşil nemli ortamlarda yaşayan bir mantarın enfeksiyonu. Bir miktar bağışıklık sistemini düşürdüğünüz hastalarda bir yıl boyunca dikkat etmek gerekiyor. Yediği bir bitkiden olabilir. Bir çiçekten de olabilir. Bunlar tamamen spekülasyon. Bu çok az görülen, benim okuduğum kadarıyla dünyada bundan kaybedilen 60 kadar hasta var.”

Keşke yaşasaydı da kolları olmasaydı!

AİLESİ YIKILDI


Atilla Kavdır’ın ölüm haberini alan yakınları Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’ne koştu. Eşi Ayşe Kavdır, 15 yaşındaki oğlu İbrahim, 10 yaşındaki kızı Ayşe Esra, annesi Ayşe Kavdır ve babası İbrahim Kavdır, hastane önünde gözyaşı döktü. Eşi Ayşe Kavdır, yakınlarının desteğiyle ayakta durabildi. Anne Ayşe Kavdır, “Dev gibi oğlum gitti, gözümüzün önünde eridi” diye ağıtlar yaktı. Babası İbrahim Kavdır ise “Keşke hiç ameliyat olmasaydı, keşke hiç kolları olmasaydı. Keşke öyle kalsaydı da yaşasaydı” dedi.

‘Hani bizim için yaşayacaktın?’

Kızı Esra Kavdır’ın “Hani baba, bizim için yaşayacaktın, hani gelecektin, hayallerimiz vardı” diyerek gözyaşı dökmesi ise yürek burktu. Prof. Dr. Ömer Özkan, cenazenin aileye yeni kollarıyla teslim edildiğini söyledi. Prof. Özkan, Kavdır’ın neden eve gönderildiği eleştirilerine ise şöyle yanıt verdi:

Özkan: Hazzını yaşayamadı

“Evine gitmesi, psikolojik destek sağlardı diye düşündük. 2 gün sonra kendisi beni arayıp hastaneye dönmek istedi. Bu evinde problem yaşadığı anlamına gelmesin. Kavdır’da ortaya çıkan mantar enfeksiyonu, organ ya da uzuv nakli olan tüm hastalarda görülebilecek bir durum. Bu bir savunma değil. Ama bizim hastamız kolu bacağı olmasa da yaşayabilecek bir hastaydı. Maalesef biz bu hastayı kollarını bir miktar bile kullanamadan evine gönderdik o hazzı yaşatamadık. Belki onu görse biraz daha mutlu olacaktı.”

‘Uzuv nakilleri durmayacak’

Sağlık Bakanlığı ile sürekli görüşme halindeyiz.Uzuv naklinin durdurulması gibi bir durum yok. O zaman karaciğer nakli de durdurulmalı. Bu her organ naklinde yaşanabilecek bir durumdur.”

‘Maalesef gücümüz yetmedi’

“İnsanüstü bir çaba gösterdik. Ama bizim gücümüz yetmedi. ’Başka yerde bu hasta yaşatılabilabilir miydi’, bu çok ciddi bir soru. Bundan sonrası için ümit olan, ölse bile ameliyat olmak isteyen hastalarımız var. Moralimiz çok bozuk. Bugün ameliyat yapmak istemeyiz. Ama hala bazı insanlara yardımcı olmamız gerekiyor.”

Yeni bir hayata beraber ışık yakacaktık ama...

Yüz nakli olan Uğur Acar cenazeye geldi


Türkiye’nin yüz nakli yapılan ilk hastası olan 19 yaşındaki Uğur Acar Atilla Kavdır’ın cenazesine katıldı. Atilla Kavdır ile ameliyattan 4 saat önce tanıştığını, ameliyatın ardından ise hastanede birlikte fizik tedavi gördüklerini anlatan Acar, “Yeni bir hayata beraber ışık yakacaktık ama olmadı. İkimiz yeni bir yola girmiştik. Kardeşimi kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyorum” dedi.

‘İnsan vücudunun sınırlarını aşan uygulamalar bitmeli’

GAZİANTEP Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof Dr. Mehmet Mutaf, Hacettepe Üniversitesi’ndeki çift kol ve bacak ile Akdeniz Üniversitesi’ndeki çift kol, tek bacak operasyonlarının ölümle sonuçlanmasının insani ve mesleki üzüntü verici olduğunu söyledi: “Çift kol ve çift bacak nakli yapılmamalıdır. Sebebi ise, iki bacak bir gövde eder. İki kol ise bir bacak, yani yarım gövde daha. Dolayısıyla her iki kol ve bacakları olmayan bir vücuda bu 4 uzvu naklettiğinizde hastanın tüm vücudunun tam bir buçuk katı olan yeni bir dolaşım alanı eklemiş oluyorsunuz ki, hiçbir vücut bunu kaldıramaz. Nitekim bu hadise üzücü bir şekilde hastanın hayatını kaybetmesi ile sonlandı. Halkımızın uzuv ve yüz nakillerini adeta bir mucize olarak görmeyi bırakması ve ölüme kadar giden ciddi riskleri olan ve ancak son çare ise uygulanması gereken girişimler olduğunu anlaması gerekiyor. Hastalarımızın bilimsel temelden kopuk gerçekçi olmayan ümit ve beklentilerden, biz cerrahlarınsa insan vücudunun sınırlarını aşan ütopik uygulamalardan vazgeçmemiz gerektiği kanaatindeyim."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3798 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim