• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

İlk madalyasını doktoruna hediye edecek

İlk madalyasını doktoruna hediye edecek
Çocukluğundan bu yana kalp hastası olan ve spor yaşamı boyunca birçok başarıya imza atan dünya üçüncüsü Milli güreşçi Selim Demir, kalp kapakçığı nakli ile sağlığına kavuştu.

Çocukluğundan bu yana kalp hastası olan ve spor yaşamı boyunca birçok başarıya imza atan dünya üçüncüsü Selim Demir, kalp kapakçığı nakli ile sağlığına kavuştu.

Başarılı geçen operasyonun ardından genel sağlık durumu iyi olan Demir, yaklaşık bir yıl sonra aktif spor yaşamına dönebilecek.

Gazi Üniversitesi (GÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Özdoğan, romatizmal kalp hastalığına bağlı kalp kapakçığında hasar gelişen 23 yaşındaki genç sporcuya "Aort yetmezliği" tanısı konulduğunu ve kalp kapakçığı nakline ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Yaklaşık iki yıldır çeşitli hastanelerde tedavi gördüğünü, ancak artık nakilin şart olduğunu belirten Özdoğan, genç sporcunun bu süre içinde kalp odacıklarının büyüdüğünü anlattı. Özdoğan, metal kapak nakli sonrasında hastanın spor yaşamının noktalanacağını ifade ederek, "Çünkü, metal kapak takıldığında kanı sulandırıcı ilaç kullanılması gerekiyor. Dolayısıyla, güreş yaparken herhangi bir gerekçe ile oluşabilecek travmada, kanamalara neden olabiliyor. Bu nedenle metal değil, insandan alınan kalp kapakçığının nakledilmesi gerekiyordu. Ancak bu şekilde spor yaşamına geri dönebilirdi" dedi.

Geçtiğimiz Cuma günü yaklaşık 6-7 saat süren ameliyat sonrasında genç sporcunun sağlık durumunun gayet iyi olduğunu belirten Özdoğan, 23 yaşında yaşamını yitiren bir hastadan alınan kalp kapakçığının nakledildiğini anlattı. Özdoğan, "Operasyon çok başarılı geçti. Yaklaşık bir yıl sonra tam sağlığına kavuşur ve aktif spor yaşamına dönebilir" diye konuştu.

"İLK MADALYAMI DOKTORUMA HEDİYE EDECEĞİM"

Kalp hastası Milli güreşçi Demir de 2003-2009 yılları arasında Yıldızlar, Gençler ve Büyükler kategorilerinde Grekoromen Milli Takımı'nda yer aldığını belirterek, 2008 yılında da da Gençler kategorisinde Dünya Üçüncüsü olduğunu söyledi.

Çocukluk çağındayken romatizma tanısı ile tedavi gördüğü nü ve ilerleyen yıllarda bu hastalığa bağlı olarak kalp kapakçığının hasar gördüğünü anlatan Demir, bu süreci şöyle dile getirdi:

"Güreş sporunu çok seviyordum. Bu nedenle, doktorlar bu şekilde spora devam etmememi söylemelerine karşın en devam ettim. 2009 yılında İstanbul'da bir hastanede, kalbime artık mekanik kapakçık takılması gerektiğini belirttiler. Bu operasyon sonrasında da kanı sulandırma özelliğine sahip "kumadin" isimli bir ilacı yaşam boyu kullanmam gerekiyordu.

Ben de internetten araştırdığımda mekanik yerine insandan alınan kalp kapakçığı ile nakil imkanı bulunduğunu öğrendim. Bu konuda Özdoğan hocamı buldum ve kendisine ulaştım. O da 'Sağlık Bakanlığı'nın nakil listesine ismimin yazılması ve bu şekilde nakil imkanından yararlanabileceğim' bilgisini verdi. İnsandan alınan kalp kapakçığı nakli sonrasında tekrar spor yapabilmemin mümkün olduğu belirtildi. Buna çok sevindim, çünkü spor benim her şeyim."

Demir, geçtiğimiz Cuma günü ameliyatının gerçekleşti ğini ve şu an kendini çok iyi hissettiğini ifade ederek, "Çok iyi bir ekip ameliyatımı gerçekleştirdi. Hepsinden Allah razı olsun. Hem spor hayatıma devam edebileceğim hem de spor yaşamıma geri dönebileceğim için çok ama çok mutluyum" diye konuştu.

Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ikinci sınıf öğrencisi olan Demir, "Mehmet Hocam, benim kahramanım. En kısa zamanda sağlığıma kavuşarak, katıldığım müsabakalarda elde edeceğim ilk madalyamı kahraman doktoruma getireceğim" dedi.

"ORGAN BAĞIŞINDA BULUNAN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Demir, kalp sağlığının bozuk olmaması halinde daha fazla başarılara imza atacağına inandığını ifade ederek, geçmişte de Türkiye'ye üçüncülük yerine birincilik getirebileceğini, ancak sağlığının bu kadarına izin verdiğini söyledi.

"Daha sağlıklı olan kalbimle, yeni dereceler hatta şampiyonluklar getireceğim" diyen Demir, herkesin Türk hekimlerini güvenmesi temennisinde bulundu.

Demir, organ bağışı ile bugün sağlığına kavuştuğunu da vurgulayarak, "Organ bağışında bulunan herkese teşekkür ediyorum. Başarılarımla, minnettarlığımı her zaman dile getireceğim" dedi.

"BİR ÖLÜM, BAŞKASI İÇİN BİR YAŞAM OLABİLİR

Demir'in doktoru Prof. Dr. Özdoğan, organ bağışının da önemine değindi.

Şu an birçok kişinin nakil için sıra beklediğini belirten Özdoğan, yarın herkesin kendisi ya da bir yakını için organ bağışına ihtiyaç duyabileceğine dikkati çekti.

Özdoğan, "Beyin ölümü gerçekleştiğinde organ bağışının yapılması lazım. Unutmayalım ki, bir ölüm başkası için bir yaşam olabilir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2468 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim