• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

İngiliz ilaç devine 3 milyar dolar ceza

İngiliz ilaç devine 3 milyar dolar ceza
İngiliz ilaç üreticisi GlaxoSmithKline (GSK) sağlık sektöründe bugüne kadar Amerikan tarihindeki en büyük yolsuzluğa imza attığı suçlamasıyla rekor cezaya çarptırıldı.

GSK, yapılan araştırma sonunda yolsuzluk yaptığı mahkeme tarafından da hükmedilince 3 milyar dolar ödemeye mahkum edildi. Antidepresan ilaçları üreten GSK iki ürününü piyasaya onaylanmadan sunmasının bedelini ağır ödedi. Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu'na (FDA) bildirmeden piyasaya ilaç sürdüğü için hatalı olduğunu kabul eden firma, 3 milyar doları federal ve eyalet yönetimlerinin açtığı davada tazminat bedeli olarak ödeyecek.

Antidepresan ilaçlarını çocukların ve ergenlerin de kullanabileceğini onay almadan belirttiği için suçlu bulunan İngiliz şirket, Avandia isimli ürününde (diyabet ilacı) ilacın tüm yan tesirlerini açıklamadığı ve gerekli uyarıları yapmadığı suçlamasını da kabul etti. GSK'nın ayrıca, doktorlara bu ilaçları hastalarına yazmaları için rüşvet verdiği de iddia ediliyordu. Savcı Carmin Ortiz, GSK firmasının doktorlara inanılmaz rüşvet teklifleri yaptığını söyledi. Ortiz bu kapsamda 5 yıldızlı tatiller ve Madonna konser bileti de teklif edildiğini söyledi. İngiliz ilaç firması 5 yıl süreyle Amerika hükümetinin gözetimi altında olacak. Tazminatı ödeyeceğini duyuran GSK üst düzey yöneticileri ise hatalarından ders aldıklarını ve olayda suçlu bulunan çalışanlarının iş akitlerini sonlandırdıklarını duyurdu. Mahkeme kararının açıklanmasından sonra Washington'da basın toplantısı düzenleyen ABD Federal Başsavcı Yardımcısı James Cole, ''Bugün açıklanan multi-milyar dolarlık tazminat eşi benzeri olmayan büyüklükte." dedi. GlaxoSmith Kline 3 milyar dolar ödemenin bütün suçlamaların kabul edildiği anlamına gelmediğini açıkladı. İngiliz şirketten yapılan açıklamada, "Uzun bir prosesin sona ermiş olmasını GSK memnuniyetle karşılamaktadır. Soruşturma konusu olan uygulamaların önemli bir kısmı 10 sene evveli veya daha önceki dönemlerde meydana gelmiştir. Ayrıca yürütülen soruşturmanın kapsadığı faaliyetlerin hastalara zarar verdiği yönünde herhangi bir suçlama yapılmamıştır. Son senelerde şirket politikalarında yapılan değişikliklerle, bu alandaki uygulamaların sıkı bir denetim altında, paydaşların beklentilerine uygun bir şekilde yürütülmesi mümkün kılınmıştır. GSK'nın etik yaklaşımını koruyacağından ve güçlendireceğinden kuşku duyulmamalıdır." ifadeleri yer aldı.

AMERİKAN ABBOTT'A DA 1,6 MİLYAR DOLARLIK CEZA KESİLDİ

Öte yandan İngiliz ilaç firmasına kesilen cezanın yankıları sürerken mahkeme bir de Amerikan ilaç şirketine 1,6 milyar dolarlık ceza kesti. Ruhsal bozuklukları tedavi amaçlı kullanılan bir ilacı uygunsuz şekilde pazarladığı tespit edilen Abbott şirketine rekor ceza verildi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1952 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim