• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

İngiltere’de dünyanın en büyük kanser veri bankası kuruluyor

İngiltere’de dünyanın en büyük kanser veri bankası kuruluyor
İngiltere Halk Sağlığı Kuruluşu, dünyanın en büyük kanser veri bankasının kurulmakta olduğunu açıkladı. Sağlık uzmanları bu uygulamayı, kanserli hastaların tedavisi için “çığır açacak bir düzenleme” olarak yorumladı.

Her yıl ülkede saptanan 350 bin yeni tümörün erişilebilir tüm verileri bu veri bankası vasıtasıyla düzenlenecek. Bu sayede, her tür kanser çeşidine uygun tedavinin sağlandığı “kişiye özel tıp” uygulamasında büyük ilerleme sağlanacak.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), bu yöntemle 11 milyon hastadan elde edilecek sağlık bilgilerini kullanabilecek. Böylece her tip kanser çeşidinin tedaviye nasıl cevap verdiği takip edilebilecek ve bu veriler ilerideki potansiyel hastaların tedavisi için emsal teşkil edebilecek.

Uzmanlar, bu gelişmenin büyük yankı uyandıracağı ve artık meme, prostat ve akciğer kanseri olarak yapılan eski tanımlamaların ortadan kalkacağını düşünüyor.

NHS hastalık kayıt ulusal direktörü Jem Rashbass, “İngiltere’deki kanser kayıt modernizasyonunun dünyadaki kanser hastaları için en detaylı ve anlaşılabilen klinik veri tabanı olacağını.” ifade etti. BBC’ye yaptığı açıklamada Rashbass, bu yöntemin kanseri teşhis ve tedavi yolunu temelden değiştireceğine dikkat çekerek, “5 yıl içerisinde kanserin genetik dizilimini yaparak, kanseri hedef alan terapileri uygulayabileceğiz.” diye konuştu.

İngiltere Kanser Araştırmaları proje gelişim departmanı başkanı Emma Greenwood ise ulusal veri bankasının kurulmasını “olağanüstü bir haber” olarak olarak değerlendirdi. Greenwood, veri bankası sayesinde İngiltere’de görülen tüm kanserlerin tek bir yerde toplanacağını ve her kanser hastası için en iyi kalitede tedavi hizmeti sağlanacağını ifade etti. Greenwood ayrıca, kanser araştırmalarının daha kolay ve daha hızlı yapılacağını ve kişiye özel kanser tıbbının gelişeceğini sözlerine ekledi.

Kanser normal bir hücrenin mutasyonlar sonucunda kontrolsüz olarak bölünmesi sonucu tümör oluşumu ile başlıyor. Öte yandan, ancak çok yüksek miktardaki mutasyonlar kansere dönüşüyor ve değişik mutasyonlar değişik tedavi metotları gerektiriyor.

Meme kanserinin genetik araştırmaları, tamamiyle farklı en az 10 hastalığın varlığını gösterirken, her bir hastalığın farklı yaşam süreleri ve tedavi ihtiyaçlarını ortaya koyuyor.

İngiltere’de kişiye özgü tıp metodunun hız kazanması için 100 bin kanser hastası ve nadir görülen hastalıkların tüm genetik kodlarının diziliminin yapıldığı kaydedilirken, bu projeye şimdiye kadar 100 milyon sterlin yatırım yapıldığı belirtiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4022 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim