• BIST 9524.59
  • Altın 2491.131
  • Dolar 32.5069
  • Euro 34.7136
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

İnme ve kalpten ölmemek için günde 5-6 gram tuz yeterli

İnme ve kalpten ölmemek için günde 5-6 gram tuz yeterli
Prof. Dr. Altun: "Tuz tüketiminin yaklaşık 6 gram azaltılması ile inmeye bağlı ölümlerin yüzde 20-25, kalp krizine bağlı ölümlerin yüzde 10-15 oranında azaltılabileceği öngörülmektedir"

Türk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kenan Ateş, 2013 yılında yaklaşık 8 bin 500 diyaliz hastasının hayatını kaybettiğini bildirdi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve dernek yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş, "31.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi" kapsamında Belek Turizm Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, Tam Gün Yasası'ndan sonra hemodiyaliz merkezlerinde çalışan nefrologların hastaneleri tercih ettiğini belirtti.

Bu nedenle Türkiye'de bulunan hemodiyaliz merkezlerinin yüzde 60'ını oluşturan özel merkezlerde bu konuda sertifika sahibi kişilerin çalıştırıldığını aktaran Ateş, şöyle devam etti:

"Hastalar, nefrologların takibinden çıktı. Nefrologların yapacağı işin, 3-6 aylık sertifikalarla iyi bir şekilde yapılması hayaldir. Ölüm oranları yüzde 10'lardan yüzde 14, hatta 15'lere kadar çıktı. 2013 yılı içerisinde yaklaşık 8 bin 500 diyaliz hastası hayatını kaybetmiştir. Nefrologlar tarafından bakılmamaları ve düşük fiyat politikalarının bu ölümlerde katkısı vardır diye düşünüyorum."

- Bonzai'den böbrek yetmezliğine 17 hasta"

Ateş, sentetik uyuşturucu "bonzai" ile ilgili soru üzerine, kongrede bu konuda 7 bildirinin sunulduğunu ifade ederek, "Kongrede, bonzai kullanımına bağlı akut böbrek yetmezliği yaşayan 17 hasta bildirildi. Bonzainin böbrek yetmezliğine neden olduğu ortaya konuldu" diye konuştu.

Türkiye'de uyuşturucu kullanımının Avrupa'ya göre daha az olduğu yönündeki görüşün, gerçeği tam yansıtmadığını kaydeden Ateş, hayatında en az bir kere uyuşturucu kullanan kişi oranının yüzde 2,5-3 arasında olduğu, dünyada ise bu oranın yüzde 2,5-4,8 arasında tespit edildiği bilgisini verdi.

- "Kadavradan böbrek nakli sayısı yeterli değil"

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen de 2013 yılında 2 bin 944 hastaya böbrek nakli yapıldığını belirterek, 5-6 yıl öncesine göre belirgin olarak yükselen nakil sayısının, son üç yılda 2 bin 900-3 bin aralığına takıldığını söyledi.

Böbrek nakillerinin yüzde 80'inin canlı vericiden yapıldığını vurgulayan Türkmen, "Kadavradan böbrek nakli sayısı yeterli değil. Buna engel olan, kadavradan organ nakli konusunda yeterli çalışmanın olmamasıdır. Yoksa toplam nakil sayısı 5 bine dayanırdı" dedi.

Türkmen, 2013 yılında hastanelerde beyin ölümü gerçekleşen kişilerin hepsinin organlarının bağışlanması durumunda 3 bin 400 kişinin hayatının kurtulacağını dile getirdi.

- Günde 5-6 gram tuz yeterli

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Altun da sağlıklı yaşam için günde 5-6 gram tuz alınmasının yeterli olduğunun altını çizerek, Türkiye'de tuz tüketiminin 14-16 gram arasında olduğuna dikkati çekti.

"Tuz tüketiminin yaklaşık 6 gram azaltılması ile inmeye bağlı ölümlerin yüzde 20-25, kalp krizine bağlı ölümlerin yüzde 10-15 oranında azaltılabileceği öngörülmektedir" diyen Altun, birçok araştırmada, ölüm ve kalp damar hastalıkları riskinin sadece aşırı tuz tüketenlerde değil, çok az tüketenlerde de arttığının görüldüğünü dile getirdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6308 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim