• BIST 9137.21
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

İnsanlığı tehdit eden mantar!

İnsanlığı tehdit eden mantar!
Temel besin kaynağı buğdayın üretimi yeni bir hastalık nedeniyle tehlikede.

“Kara pas” mantarı son yıllarda mutasyona uğrayarak, milyarca insanı aç bırakabilecek büyüt bir tehdit haline geldi. Türkiye "ug99" adı verilen bu mantarın tehdit ettiği yerler arasında bulunuyor.

Bilim adamlarının ilk kez Uganda'da tespit ettikleri ve “Ug99” olarak adlandırdıkları mantar türü, buğday üretimini tehdit ediyor. Bu yeni nesil mantar hastalığının, en az 6 ülkeye yayılmış olması, dünya genelindeki buğday uzmanlarını alarma geçirdi.

Dirençli buğdayları da etkiliyor

Ug99, son 50 yılda buğday üreticilerinin karşılaştığı en büyük tehdit olarak kabul ediliyor. İlk kez Uganda’da William Wagoire adlı bir üretici tarafından tespit edildi. Bir tarlada, kara pasa dayanıklı olduğuna inanılan buğday çeşitlerinin yüzde 90’ı harap oldu.

“Bu yeni mutasyonu bulmamız büyük endişe yarattı. Çünkü son 50 yıldır, Afrika’nın doğusunda ve muhtemelen dünyanın hiç bir yerinde, bu tür bir mantar ortaya çıkmamıştı. Bu yeni mantar türü tüm dirençli genlerin üstesinden geldi. Bu, yepyeni bir tür olduğu, daha önce görülmediği anlamına geliyor. Buğday üretimi yapan herkesi endişelendiriyor.”

Wagoire, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve BM Gıda ve Tarım Örgütü işbirliğinde bir araya getirilen uluslararası uzmanlar grubunda yer alıyor. Grup, radyasyon aracılığıyla tohumlarda mutasyona sebep olarak, Ug99’a dayanıklı buğday türleri geliştirmeye çalışıyor. Söz konusu teknik 80 yıldır kullanılıyor ve şu ana kadar daha besleyici, daha iyi mahsul veren ve çetin koşullarla dayanabilen 3 binden fazla ürün türü geliştirildi.

Tohum vermiyor

Ug99 olarak adlandırılan yeni nesil mantar, buğday kökü ve gövdesini sarıyor. Bunun sonucunda ya hastalıklı tohumlar ortaya çıkıyor ya da hiç tohum alınamıyor. ABD Tarım Bakanlığı’ndan John Perry Gustafson, şu bilgiyi veriyor:

“Daha basitçe anlatmak gerekirse, ölmek üzere olan hasta bir buğday bitkisi elde ediyorsunuz. Bitki, artık tohum üretmiyor. Eğer tohum üretmezseniz, insanları besleyecek buğday da olmaz. Dünya genelinde her yıl, 660 milyon metrik ton buğday üretiliyor. Buğday, insanlık için en önemli ürün ve tüm insanlık için var olan bir besinin oranını azaltacak herhangi bir şey hepimizi etkileyecektir.”

İlaçlar doğaya zarar veriyor

Ug99 hastalığı, rüzgârlarla ülkeden ülkeye yayılabiliyor. Sporları, buğday tarlalarına hareket etmeden önce, hastalık kapmayan diğer bitkiler üzerinde hayatta kalabiliyor. Şu anda çiftçiler, buğday tarlalarına mantar öldürücü ilaçlar püskürterek hastalıkla mücadele etmeye çalışıyor. Ancak bunun çevresel ve ekonomik açıdan olumsuz etkileri var.

Hastalık şu ana kadar Kenya'da üretime büyük zarar verdi. Bu ülkede üretimin yüzde 90'ı büyük çiftliklerde yapılıyor. Profesör Miriam Kinyua, şunları kaydediyor:

“Çiftiler oturup buğdaylarının hastalık kapmasını beklemeyeceklerdir. Mantar öldürücü ilaçlar püskürteceklerdir. Aksi takdirde, kontrolsüz bırakılırsa, mahsulün yüzde 80’i kaybedilebilir.”

Observer'a göre Ug99'un Ortadoğu’ya sıçramasından korkuluyor. Bilim adamları, salgının, aralarında Türkiye, İran ve Hindistan gibi ülkeleri etkileyeceğine, milyonlarca insanın açlığa sürükleneceğine inanıyorlar.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2132 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim