• BIST 9058.02
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Instagram'da doktorculuk oynuyorlar

Instagram'da doktorculuk oynuyorlar
Amerikan Plastik Cerrahi Derneği, instagramdaki popüler plastik cerrahi arama etiketlerini inceledi ve takibe aldı.


Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği üyesi olan Op. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu da konu ile ilgili değerlendirmesini yaptı ve uyardı: Sonu ölümle sonuçlanan olaylara uzanan vakalar yaşanabilir.

American Society for Aesthetic Plastic Surgery, Instagram'da kendisini plastik cerrah olarak tanıtanlara karşı vatandaşlarını uyarıyor. Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği üyesi olan Op. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu yaşanan kötü olayların artması nedeniyle bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Dikkat! sosyal medyada #plastikcerrah etiketi ile arama yapıyorsanız yanlış yoldasınız. Çünkü muhtemelen iyi bir Plastik Cerrah yerine kuaför, diş hekimi, saç tasarımcılarına denk gelip #plasitkcerrahifelaketi etiketine konu olacak bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Amerikan Plastik Cerrahi Derneği Instagram'da en popüler plastik cerrahi arama etiketlerini büyük oranda işinin ehli olmayan kişilerin kullandığını saptadı.


DİŞ HEKİMİ  YA DA GÜZELLİK UZMANI ÇIKABİLİR
 

Ayrıca plastik cerrahi etiketleri kullanan hekimlerin de yaklaşık yüzde 25'inin jinekolog, dermatolog, genel cerrah, kalp cerrahı, aile hekimi ve kulak burun boğaz uzmanı doktoru olduğu ortaya çıktı. Bu hekimler plastik cerrahi uzmanı olmamasına rağmen kendilerini Kozmetik Cerrah olarak ifade ediyorlar.

Ancak daha da kötüsü bu etiketleri kullananların yüzde 5'i doktor bile olmayıp kuaför, diş hekimi ya da güzellik uzmanlarından oluşuyor.

Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği üyesi olan ve kendisi de Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu bu konuya özellikle dikkat edilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Op. Dr. Bayraktaroğlu ehil olmayan kişilerden alınan tıbbi yardımların sonuç itibarıyla felaketle sonuçlanacağını söyleyerek: “Instagram nerdeyse akıllı telefonu olan herkesin kullandığı bir uygulama. Değişen alışkanlıklar yüzünden insanlar Instagram'dan ihtiyaç duydukları pek çok hizmete ulaşabiliyorlar. Bu aramalar arasında Plastik Cerrah'lar da var. İhtiyaç duydukları çözüm için ‘iyi cerrah' etiketi ile sonuçlara ulaşıyorlar. Ancak bu sonuçların güvenilir olup olmadığı şüpheli. İsteyen herkesin kullanabileceği bu etiketleri denetleyen bir merci yok.” diyor.

Op. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu, zaman zaman basına yansıyan kötü ve üzücü örneklere dikkat çekerek: “Özellikle Kozmetik Cerrahi adı altında yapılan uygulamalar cerrahi uygulamalardır. Bu nedenle sadece Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi eğitimi almış hekimler tarafından yapılmalıdır. Başka hekimlerin hatta hekim olmayan kişilerin bu işlemlere kalkışması doğru değil.”


ABD 2 MİLYON GÖNDERİYİ TAKİBE ALDI


Konu o kadar sıkıntılı sonuçlara neden oldu ki Amerikan Estetik ve Plastik Cerrahi Derneği olan American Society for Aesthetic Plastic Surgery bu konuyu mercek altına aldı. Instagram'ın çok etkili olması ve görsellikle illüzyon yaratmasının tehlikeli sonuçlar doğurması üzerine yetkililer alarma geçtiler. Dernek, yaklaşık 2 milyon Instagram gönderisini izleme altına aldı. Gündeme düşen #plastikcerrahi, #yüzgerme, #kozmetikcerrahi, #memedikleştirme, #burunestetiği, #rinoplasti, #brazilyapopusu etiketleri incelendi.

Sonuçlar ilginç; araştırmacılar gerçek Plastik Cerrahların kendi tanıtımlarından ziyade aldıkları eğitimlerle ilgili olarak bilgi paylaşımı yaptıklarını gösterdi. Ehil olmayan kişilerin gönderileri ise daha çok kozmetik cerrahi uygulamalarına yönlendirmek olduğu ortaya çıktı.

Op. Dr. Serdar Bora Bayraktaroğlu, cerrahi müdahalelerin çok önemli olduğunu belirterek: “Lütfen cerrahi olsun olmasın her uygulamayı ciddiye alalım. Sosyal medyada araştırma yaparken dikkatle olmakta fayda var. Sonu ölümle sonuçlanan vakalar yaşanabilir. Bu yüzden ameliyat olmayı düşündüğünüz hekimin uzman cerrah olup olmadığını kontrol edin. Ayrıca hekimin olmayı düşündüğünüz ameliyat konusunda yeterli tecrübe sahibi olması da diğer kontrol etmeniz gereken bir nokta.” diyerek herkesi dikkatli olmaya çağırıyor.

kaynak:sözcü

Bu haber toplam 2280 defa okunmuştur
Etiketler: , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim