• BIST 8975
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

İş garantisi, sağlık meslek liselerine talebi artırdı

İş garantisi, sağlık meslek liselerine talebi artırdı
Hükümetin, Hemşirelik Kanunu'nda değişiklik yaparak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı sağlık meslek lisesi mezunlarına 5 yıl süreyle hemşire unvanı hakkı vermesi kayıtlarda büyük artışa sebep oldu.

Hükümetin, Hemşirelik Kanunu'nda değişiklik yaparak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı sağlık meslek lisesi mezunlarına 5 yıl süreyle hemşire unvanı hakkı vermesi kayıtlarda büyük artışa sebep oldu.

Sağlık meslek liselerine bu yıl yüzde 44'lük bir artışla 15 bin 235 öğrenci kayıt yaptırdı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Sağlık İşleri Daire Başkanı Nezir Kahraman, bu yıl kayıtlardaki yükselişi iş garantisine bağladı. "Kontenjan açsaydık yüzde bin artış olurdu." diyen Kahraman, Sağlık Bakanlığı'nın sürekli hemşire kadrosu açması ve özel sektör hastanelerinin gelişmesinin de bu artışta rolü olduğunu ifade etti. Sağlık meslek liselerinde toplam 42 bin 760 öğrenci eğitim görüyor.

MEB, mesleki teknik eğitimi özendirmek için çeşitli projeler hazırlıyor. Bunların başında ise AB fonlarından desteklenen Mesleki Teknik Eğitimi Geliştirme Projesi ve okul sanayi işbirlikleri geliyor. MEB verilerine göre, mesleki teknik eğitimdeki kayıt oranlarında genel anlamda düşüş yaşansa da toplam öğrenci sayısı açısından yüzde 2 oranında artış var. Tüm meslek liselerinde geçen yıl 1 milyon 172 bin öğrenci eğitim öğretim görürken, rakam bu yıl yüzde 2 artarak 1 milyon 195 bin'e yükseldi. Erkek Teknik Eğitimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı okullara bu yıl 191 bin 46 öğrenci kayıt yaptırırken artış oranı yaklaşık yüzde 11 olarak gerçekleşti. Kız Teknik Eğitimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı okullara ise yüzde 4'lük kayıt artışıyla 84 bin 130 öğrenci girdi. Hükümet, nisan ayında Hemşirelik Kanunu'nda değişiklik yaparak, "Üniversitelerin hemşirelik programlarında ülke ihtiyacını karşılayacak yeterli kontenjan oluşturulmak üzere 5 yıl süre ile sağlık meslek liselerinin hemşirelik ve hemşireliğe eşdeğer sağlık memurluğu programlarına öğrenci alınmasına devam olunur ve bu programlardan mezun olanlara hemşire unvanı verilir." geçici maddesini koymuştu. İş garantisi, sağlık meslek liselerine kayıtları yüzde 44 artırdı. Kayıtlarda en büyük gerileme Ticaret ve Turizm Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı okullarda oldu. Burada yeni 93 bin 151 öğrenci eğitim öğretime başlarken kayıt oranları geçen yıla göre yüzde 2,5 geriledi.

İHL'ler yeniden gözde

Meslek liselerine kayıtta bir diğer önemli artış da imam hatip liseleri kayıtlarında yaşandı. 28 Şubat sürecinde yaşanan baskılar ve üniversiteye girişlerindeki kat sayı uygulamalarıyla öğrenci sayısında büyük düşüşler yaşayan İHL yeniden öğrenci ve ailelerin gözde okulları haline geldi. İHL kayıtlarında yüzde 15'lik oranla sağlık meslek lisesinden sonra en fazla artış gerçekleşti. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'ne bağlı bu okullara bu yıl 48 bin 170 yeni öğrenci başladı. Bu rakamla geçen yıl İHL'lerde okuyan 120 bin 668 öğrenci sayısı, 129 bin 268'e çıktı.

Bu haber toplam 1749 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim