• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

İş güvenliğinde orta yol bulundu

İş güvenliğinde orta yol bulundu
İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile artık iş kazalarının olmadığı, çalışan ve işverenlerin bilinçli bir şekilde üretim yapmaları sağlanacak. Ancak, özellikle A ve B grubu iş güvenliği ...

Star Gazete Resul Kurt'un yazısı;

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile artık iş kazalarının olmadığı, çalışan ve işverenlerin bilinçli bir şekilde üretim yapmaları sağlanacak. Ancak, özellikle A ve B grubu iş güvenliği uzmanlarının sayısının az olması nedeniyle sorunlar yaşanıyordu.

 Uygulamada karşılaşılan sorunlar için 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasıyla ilgili olarak geçtiğimiz hafta sonu TBMM’de kabul edilen Torba kanunda “Bakanlık, usul ve esaslarını belirlemek kaydıyla, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olanlara, Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmiş olan prim gün sayısı ile sahip oldukları belge sınıfı gibi hususları dikkate alarak üst sınıflardaki iş güvenliği uzmanlığı belgesi alabilmeleri için fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde kullanılmak şartıyla en fazla iki sınav hakkı verilmesine dair gerekli düzenlemeyi yapmaya yetkilidir. ” Hükmü getirilerek deneyimli C grubu iş güvenliği uzmanlarının da sınavla B grubu belge alabilmesi sağlandı. Ayrıca, İş Müfettişleri (Sosyal) ile SGK Müfettişlerinin de iş güvenliği uzmanı olarak çalışabilmeleri yönünde düzenleme yapıldı.

 

 Böylece 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 1.1.2014 tarihine kadar B ve A grubu iş güvenliği uzmanlarının sayısal yetersizliği sorunu çözülmüş olacak. Yapılan ertelemeyle de kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihi itibariyle işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmak zorunda olacaklar.

 

Yılın Gönüllü Hareketi ‘SGK Gönüllüleri’

 

Genelde Ramazan ayı merhamet, yardım ve insani duyguların en yoğun olduğu aydır. İş’te sadece Ramazan’da değil, her zaman yardım projeleriyle takdir toplayan SGK Gönüllülerini yazmak istiyorum.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışanları kurumlarında ortak bir kurum kültürü oluşturmak gayesiyle, kamu kurumları arasında bir ilki gerçekleştirdiler. Gönüllü katılımlı sosyal sorumluluk projeleri yapmak amacıyla, SGK çatısı altında SGK Gönüllülerini kurdular. SGK Gönüllüleri; toplumun acılarını paylaşarak azaltmak, sevinçlerini paylaşarak çoğaltmak; hayatın gerçekleri ile yüzleşebilen sorumlu bireyler olarak toplumsal duyarlılığı artırmak amacıyla, ilk günden bugüne önemli projelere imza attılar.

 

Gönüllüler; maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına eğitim desteği sağlamaktan - kimsesiz çocuklara, gazilerden - şehit ailelerine, huzurevindeki yaşlılardan  -kurum çalışanlarına, milletçe hassasiyet duyulan önemli günlere kadar hemen herkese her konuya projelerinde yer verdiler. Projesi, fikri, birikimi olan, katkı sağlayacak, işin ucundan tutabilecek, gönlünü ortaya koyabilecek kurumda her kim varsa, eşit söz hakkı, ortak sorumluluk ve ortak akılla iş bölümü yaptılar. SGK Gönüllüleri ailelerini de işin içine kattılar. Ast üst ilişkisi gözetmeden Kurum Başkanlarını ve Yönetim Kurulu üyelerini de projelere destek sağlayan birer gönüllü yaptılar.

 

SGK Gönüllüleri, birçok ulusal gazete, kamu kurum ve kuruluşlarının dergilerinde ve televizyonlarda pek çok habere konu oldu. Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği 2012 yılında ‘insana verdikleri önem, toplumsal dayanışma ve paylaşmaya yaptıkları katkı nedeniyle’ Yılın Gönüllü HareketiÖdülü’nü SGK Gönüllülerine verdi.

 

SGK Başkanı sayın Yadigar Gökalp İlhan’ın himayelerinde çok güzel hizmetler veriyorlar. Bize de SGK Gönüllülerine ve bu imkanı sağlayan Yadigar başkana teşekkür etmek düşüyor.

 

MEVLANA’dan

 

Yüz’de ısrar etme, ‘doksan da olur’

İnsan dediğinde, ‘noksan da olur’

Sakın büyüklenme, ‘elde neler var’

Bir ben varım deme, ‘yoksan da olur’

Hatasız dost arayan, ‘dosttan da olur.’

Bu haber toplam 3602 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim