• BIST 9057.89
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısının bugünkü görüşmelerinde 47 madde kabul edildi

Genç işsizlerin belli koşullarda istihdam edilmesi halinde sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda değişiklik yapan kanun tasarısının TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde 47 madde daha kabul edildi. Tasarıya 6 yeni madde ihdas edilirken, 6 madde de metinden çıkarıldı.

Tasarıya ihdas edilen yeni maddeyle genç işsizler için istihdam teşviği getiriliyor. 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan Türkiye İş Kurumu tarafından 31 Aralık 2016'ya kadar başlatılan işbaşı eğitim programlarını tamamlayanların, programı bitirmelerini müteakip üç ay içinde meslek alanında işe alınması ve işe alındıkları iş yerindeki ortalama sigortalı sayısına ilave olarak istihdam edilmeleri kaydıyla; imalat sektöründe işe alınmaları halinde 42, diğer sektörlerde işe alınmaları halinde ise 30 ay süreyle asgari ücret üzerinden sigorta primi işveren hissesi, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Emekli olduktan sonra çalışanlardan kesilen yüzde 15'lik sosyal güvenlik destek primi oranı yüzde 10'a düşürülecek. Uygulama bu yılın Temmuz ayından itibaren başlayacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in verdiği önergenin kabul edilmesiyle, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 80. maddesindeki "Sigortalı aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalıların prime esas günlük kazancının en yükseğinin otuz katından az olamaz. Aylık prime esas kazancı, çalıştırdığı sigortalının otuz günlük prime esas kazancından düşük olduğu tespit edilen sigortalıların aylık prime esas kazançları, tespit edilen kazanç düzeyine çıkartılarak aradaki farkın primi, 89. madde hükümlerine göre gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmak suretiyle tahsil edilir" hükmü yürürlükten kaldırılacak.

Yeraltı maden işletmeciliği yapan şirketlere ait malların TMSF tarafından el koyma ya da takip yoluyla satışından elde edilen gelirler, öncelikle söz konusu şirketlerde çalışmış olan işçilerin hak ettikleri kıdem tazminatları ve diğer ücret alacakları ödemesinde kullanılacak. Ödemeler, TMSF tarafından söz konusu çalışanların hesaplarına yatırılacak.

Soma'da yaşanan maden kazası sonrasında kapatılan işletmelerde çalışmış olan işçiler de kıdem ve ihbar tazminatları ile fazla çalışma izin ve benzeri ücretlerini bu kapsamda alabilecek.

Ceylanpınar'da Hazine arazisinde taşınmazı bulunan ve kullanan hak sahiplerine mülkiyet hakkı devredilecek.

Tasarının 57. maddesinin kabul edilmesinin ardından TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerini almaması üzerine Mumcu, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3435 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim