• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

İş sağlığı ve güvenliği konusunda sağlıkta vahim tablo

İş sağlığı ve güvenliği konusunda sağlıkta vahim tablo
Çalışanların Yüzde 73’ünün kurumunda gerekli önlemler alınmıyor, yüzde 57’si bu konuda eğitim almamış, kurumların yüzde 50’sinde yangın tatbikatı bile yapılmamış...

Türk Sağlık-Sen tarafından iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili bir anket gerçekleştirildi. İnternet üzerinden gerçekleştirilen ve 1152 sağlık çalışanın katıldığı anket sonuçlarına göre, kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği kapsamında yeterli önlem alınmıyor. Çalışanlar bilgilendirilmiyor.

Anket sonuçlarına göre çalışanların yüzde 73’ü çalıştığı kurumda iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli önlemlerin alınmadığını belirtiyor. Gerekli önlemlerin alındığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 14. Çalışanların yüzde 13 ise bu konuda bilgi sahibi değil.  Anket sonuçlarına göre  çalışanların yüzde  50’si kurumlarında yaşanan iş kazaları ve mesleki hastalıkların bildirimlerinin yapılmadığını ifade ediyor.

Ankete göre çalışanların yüzde 57’si iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almadığını, bilgilendirme yapılmadığını, Yüzde 81’i kurumlarda iş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında çalışanların görüşlerinin alınmadığını ifade ediyor. 

Ankette ayrıca kurumların sorumlu olduğu iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları ile ilgilide sorular yönetildi. Sonuçlara göre kurumunun acil durum planı hazırlamadığını söyleyenlerin oranı yüzde 46. Çalışanların yüzde 54’ü kurumlarında risk değerlendirilmesi yapılmadığını belirtiyor.

Yüzde 50’sinde Yangın Tatbikatı Bile Yapılmamış

Ankette yöneltilen kurumunuzda yangınla mücadele ve tahliye tatbikatı yapıldı mı? sorusuna çalışanların yüzde 50’si hayır cevabını verdi. Ayrıca çalışanların yüzde 62’si sağlık muayenelerinin düzenli yapılmadığını ifade ediyor.

Ankette sağlık kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili istihdam ve düzenlemelerde soruldu. Ankette çalışanların yüzde 56’sı kurumunda iş sağlığı ve güvenliği biriminin oluşturulmadığını, Yüzde 59’u İş sağlığı ve güvenliği kurulu kurulmadığını belirtti.  Kurumda iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışan temsilcisinin görevlendirilmediğini belirtenlerin oranı ise yüzde 60. Ayrıca kurumlarında iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmadığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 70

Anket sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci ise "Sağlık kurum ve kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliği konusunda ciddi eksiklerin olduğu bu anketimizle bir kez daha teyit edilmiştir. İş Sağlığı ve güvenliği konusunda kurumların gerekli hassasiyeti göstermediği, çalışanların bilgilendirilmediği, kurumların iş sağlığı ve güvenliği için gerekli düzenlemeleri yapmadığı görülmüştür. İş sağlığı ve güvenliği konusunda hastanelerin çok tehlikeli işyeri sınıflarında yer aldığı düşünüldüğünde çok ciddi sıkıntıların yaşanacağı ve çalışanların mağdur olacağı açıktır. Sağlık çalışanlarında güvenli ve risksiz bir ortamda çalışmak haklarıdır. Bu en kısa sürede sağlanmalıdır. Tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında iş sağlığı ve güvenliği konusunda gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır" dedi. 

Bu haber toplam 5312 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim