• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı Genel Kurul'da

İş Sağlığı ve Güvenliği Tasarısı Genel Kurul'da
Çelik: "İş güvenliği uzmanını görevini yaptı diye bir işveren işinden alır ise asgari 20 aylık bir tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak. Bu 'ücretini işverenden alıyor' denilen iş güvenliği uzmanının bir güvenceye kavuşması anlamında önemli bir düzenle

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "İş güvenliği uzmanını görevini yaptı diye bir işveren işinden alır ise asgari 20 aylık bir tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak. Bu 'ücretini işverenden alıyor' denilen iş güvenliği uzmanının bir güvenceye kavuşması anlamında önemli bir düzenleme" dedi.

Çelik, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın birinci bölümü üzerindeki görüşmeler sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Çelik, iş güvenliği uzmanının acil ve tehlikeli halleri bakanlığa bildirme zorunluluğu olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bunu bildirecek ki ani teftişler gerçekleşsin ve orada bir iş kazasının oluşmamasına aracılık etmiş olsun. Şimdi, bu konuda bir yıllık ilave bir tazminat söz konusu oluyor. Dolayısıyla, iş güvenliği uzmanını görevini yaptı diye bir işveren işinden alır ise asgari yirmi aylık bir tazminat ödemekle karşı karşıya kalacak. Bu, bir anlamda 'ücretini işverenden alıyor' denilen iş güvenliği uzmanının bir güvenceye kavuşması anlamında önemli bir düzenleme."

Gelir testi yaptırmayan vatandaşlarla ilgili çok ciddi bir rakamla karşı karşıya olunduğunu dile getiren Çelik, Genel Sağlık Sigorta uygulamasına değindi. Uygulamaya 1 Ocak 2012'de geçildiğini anımsatan Çelik, şöyle devam etti:

"O günden bugüne yani yaklaşık iki yılı aşkın süredir gelir testini yaptırmayanlarla ilgili bu düzenlemede diyoruz ki, 'geliniz, gelir testine giriniz. Eğer kamu tarafından sağlık hizmetleriniz karşılanacaksa o ortaya çıkacak, değilse primlerinizi ödemeye devam edeceksiniz. Geriye kalan borçlarınızla ilgili de, oluşan borçlarınızla ilgili de 'eğer sağlığınız kamu tarafından karşılanacaksa borçlar silinecek. Hayır, böyle değil, belli bir oranda teste tabiyseniz faizlerinizi ortadan kaldıracağız' diye bu düzenlemeyi getiriyoruz ve köklü bir çözüme ulaşıyor."

Seyyanen ücret artışlarına ilişkin soru üzerine Çelik, emeklilere 2003 yılında 75 lira ile 100 lira arasında seyyanen zam yapıldığını belirterek, 2010 ve 2011 yıllarında ise 60 lira seyyanen zam yapıldığını kaydetti.

SSK aylığında 2003 yılında yüzde 30, Bağ-Kur esnaf aylığında yüzde 67, Bağ-Kur tarım aylığında yüzde 151'lik artışlar yapıldığını anımsatan Çelik, "Dolayısıyla, 2003 yılından bugüne bizim emeklileri enflasyona ezdirmemenin yanında, enflasyon üzerinde artış sağlamanın yanında, seyyanen yaptığımız artışlarla da alt gelir gruplarını yukarı taşıma ve buradaki gelir makasını daraltma konusunda çalışmalarımızı aynı kararlılıkla sürdürüyoruz" dedi.

Çelik, "GAP'a aktarılan 11,5 milyar liranın geri dönüşleri Yüksek Planlama Kurulu tarafından sağlanacaktır" diye yasal düzenlemeyi yaptıklarını anlatarak, henüz bu anlamda fona bir dönüşün olmadığını söyledi.

Bu haber toplam 3333 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim