• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

İş yeri hastalıklarına karşı 10 basit önlem

İş yeri hastalıklarına karşı 10 basit önlem
Uzun süre bilgisayar başında oturanlar boyun fıtığından ağrı sendromlarına kadar pek çok hastalıkla karşılaşıyor. Oysa ki bu sorunlardan birkaç basit önlem alarak korunmak mümkün...

Günümüzde bilgisayar başında uzun süre çalışmak zorunda olanlarda, bu çalışma koşulları çeşitli hastalıkları da beraberinde getiriyor. Bu sağlık sorunlarının asıl sebebi ise bilgisayarın hatalı kullanımı. Acıbadem Ataşehir Cerrahi Tıp Merkezi'nden Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ayçe Atalay, bilgisayarın aşırı ve yanlış kullanımına bağlı olarak pek çok hastalığın ortaya çıktığını belirterek, "Aslında bu hastalıklardan basit önlemler ile korunmak mümkün" diyor. İşte Atalay'ın önerdiği 10 basit önlem...

1 MONİTÖR TAM KARŞINIZDA OLSUN
Bilgisayar ekranı direkt olarak karşınızda olmalı. Ayrıca gövdenizden yaklaşık olarak kolunuz kadar uzak durmalı. Monitörün üstü, göz hizasında veya hafif aşağıda olmalı. Ekranın her zaman temiz olması ve eğimli olmamasına dikkat etmek de sağlığınız için önemli.

2 KLAVYEYİ DİRSEKLERDEN AŞAĞIDA TUTUN
Klavye kullanırken el ve bileğinizi mümkün olduğunca düz pozisyonda tutun. Yani el, bilek ve parmaklarınız aynı hizada olmalı. Klavyeniz dirseklerden hafifçe aşağıda olmalı. Klavyenizin bu yükseklikte olması önkol desteklerinin, sırt ve omuz kaslarının gevşemesine imkan sağlar.

3 FAREYİ UZUN SÜRE KULLANMAYIN
Fare kullanım süresi ile kol ve eli ilgilendiren problemler arasında büyük bağlantı var. Öyle ki üç saat sürekli bilgisayar kullanımı aşırı kullanım sendromuna ve ağrıya neden olabiliyor.

4 HER YARIM SAATTE BİR MOLA VERİN
Çalışırken yaklaşık yarım saatte bir kısa molalar verin. Bu sırada bazı egzersizleri uygulamanız, uzun süreli sabit pozisyonda kalmaya bağlı oluşan sorunları önleyecektir. Örneğin omuzlarınızı ve boynunuzu hareket ettirebilir, el bilekleriniz ile kollarınızı çevirebilir ve el bileklerinizi de gerebilirsiniz.

5 POZİSYONUNUZU DEĞİŞTİRİN
Pozisyonunuzu sık sık değiştirmeyi ihmal etmeyin. Masanın altında bacaklarınızın rahatça hareket edebileceği bir alan olmalı ve ayaklarınız yere düz temas etmeli. Dizlerinizi de 90 derecede tutmaya çalışın.

6 SANDALYENİZ HER YÖNE DÖNEBİLSİN
Her yöne hareket edebilen, yükseklik ayarına sahip, bel ve sırt desteği olan, aynı zamanda bacak arkası ile kolları destekleyen sandalyeleri tercih edin.

7 ÖNE EĞİLMEDEN OTURUN
Bilgisayar karşısında çalışırken öne doğru eğilmeden oturun ve başınızı dengeli tutun. Omuzlarınızın da gevşek olmasına özen gösterin.

8 TELEFONA MUTLAKA KULAKLIK TAKIN
Bilgisayar başındayken telefon kullanmanız gerektiğinde telefonu omuz ve başınızın arasına sıkıştırmayın. Kulaklık kullanmak boyun ağrılarına karşı koruyucu olabilir.

9 PARMAKLARI BASTIRMAYIN
Farenin elinize uygun boyutta olmasına dikkat edin. Hareket ettirirken tüm kolunuzu da hareket ettirin ve parmaklarınızı hafifçe, bastırmadan kullanın.

10 DÜZENLİ ŞEKİLDE EGZERSİZ YAPIN
İş dışındaki zamanlarınızda esnekliğinizi ve kondisyonunuzu korumak için düzenli bir egzersiz programına katılın. Bu programa doktorunuzun önerileri doğrultusunda karar verin.

OFİS ORTAMININ NEDEN OLDUĞU 4 HASTALIK!
Bilgisayarın aşırı kullanımına bağlı oluşan sağlık sorunları daha çok aktif iş hayatında olan 30- 50 yaş arasındaki kişilerde görülüyor. En çok görülen dört hastalık ise şöyle:

BOYUN FITIĞI
Boyundan başlayan ve kola uzanan ağrılar özellikle güç kaybı ve uyuşukluk ile birlikte gelişirse, bu sorun boyun fıtığına işaret eder.

MİYOFASİYEL AĞRI SENDROMU
Bu sendrom genellikle sırt ve kürek kemiği çevresindeki kas gruplarında ağrıya neden olur.

TENDİNİT
Klavye kullanılırken el bileklerinin aşırı yukarıda olması gibi nedenlerden dolayı bilek çevresinde ağrı oluşur. Bu hastalık erken tedavi edilmezse sürekli ağrıya yol açarak kişinin günlük işlerinin bile aksamasına neden olabilir.

KARPAL TÜNEL SENDROMU
Ellerde özellikle geceleri belirgin uyuşma olarak ortaya çıkar. Uzun süreli durumlarda el kaslarında güçsüzlük ve erimeler de oluşabilir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3447 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim