• BIST 9450.8
  • Altın 2494.844
  • Dolar 32.5924
  • Euro 34.7836
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

İşareti verdi aynayla 'yüz'leşme haftaya

İşareti verdi aynayla 'yüz'leşme haftaya
Türkiye'nin ilk yüz nakli yapılan hastası Uğur Acar uyandırıldı. Ağrısı olup olmadığı sorulan Acar eliyle 'sorun yok' işareti yaptı. Verilen kağıda 'yoğun bakımdan çıkarın' diye yazdı. Acar'a haftaya ayna verilecek...

Akdeniz Üniversitesi'nde tarih yazılıyor... Vefat eden tekstil işçisi Ahmet Kaya'nın yüzü 19 yaşındaki Uğur Acar'a, kolları ve bacağı Atilla Kavdır'a nakledilmiş, bacak tekrar alınmıştı. Acar ve Kavdır'dan güzel haberler geldi. Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan 'Uğur uyandı. Kendisine sıkıntı ya da ağrısı olup olmadığını sorduk. Bir sorun yok anlamında el işareti yaptı. Bir şeyler yazmaya çalıştı. Çok iyi  okuyamadık ama ne zaman yoğun bakımdan çıkacağını soran, bir an önce çıkmak istediğini belirten bir not yazdı' dedi.

6 AY SONRA MİMİK GÖREBİLİRİZ
Özkan, bir süre sonra rutin bakım için normal servise çıkaracaklarını söyledi. Gazetecilerin ayna verilip verilmeyeceği sorusuna ise Özkan, 'Aynayı haftaya vermeyi planlıyoruz'' diye cevap verdi. Prof. Dr. Özkan şöyle devam etti: 'Yavaş  yavaş mimiklerini yapmaya başlayacak. Bunun için altı aylık süreç gerekiyor. Nakilden önce psikolojik destek verdik, bu devam edecek. Yüz nakli riskli bir ameliyattır. İyi yerlerde, gerekli hastalara yapmak gerekir. Testlerden sonra kişi aday olabilir.' Kavdır'ın sağlık durumu hakkında da bilgi veren Özkan, şunları söyledi: 'Hastamızın genel durumu nedeniyle ona yük olacağını düşündüğümüz için bacağı ampute ettik. Hastanın sağlığı, bizim için her zaman daha değerli. Kollarda şu an için bir sorunumuz yok.'

TAM GÜN'DE BİR ÇÖZÜM BULUNUR
Tam Gün yasası nedeniyle ameliyatı özel izinle yapan Özkan, bu konuda da şu yorumları yaptı: 'Üniversiteden ayrılmadık. Bu konu insanları, bizi yordu. Gelecekte mutlaka tartışılır. Önemli olan işimizi yapmaktır. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aradı. Japonya, Belçika, ABD'den tebrik telefonları geldi. Diğer kısımları kendi içimizde çözeceğimiz sorunlar. Bir çözümü bulunacaktır.

AİLESİ YENİ YÜZÜNÜ BEĞENDİ
Acar'ın yakınları ise dün yoğum bakıma girdi, ziyaret etti. Elini sıkan akrabaları Acar'ın yeni yüzü beğendiklerini söyledi. Prof. Dr. Özkan, yüz nakli bekleyen 14 yaşındaki Leyla Demirci'nin de operasyon geçirip geçirmeyeceğine yönelik sorular üzerine 'En az 4 hastayı hazır tutuyorum. Peş peşe ameliyat  söz konusu değil' diye konuştu.

İlk 4 aday arasında değilmiş
Prof. Dr. Özkan, bir ayda 5 kez yüz nakline teşebbüs ettiklerini, altıncıda başarıya ulaştıklarını söyledi. Yüz nakli için 50'den fazla kişinin başvurduğunu, bunların 20'sinin tamamen nakle uygun olduğunu anlatan Özkan, '4 kişi arasına başlangıçta Uğur'u almamıştım. Yapamayacağını düşündüm.Hastalarımızı psikiyatrist arkadaşlarımıza yönlendiriyoruz. Görüşmelerden sonra yapabileceğini gördüm. Hazırdı. Söylediği tek şey 'Çocuklar korkarak yüzüme bakıyorlar' oldu'' dedi.

NOBEL için kulis istiyoruz
AKDENİZ Üniversitesi'ne nakiller sonrası dünyanın değişik üniversitelerinden işbirliği teklifi yağdı. Ekibi ödüllendireceklerini belirten Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin bir talebi ise tıp camiasından. Kurtcephe, 'Nobel'i alabileceğimizi düşünüyorum. Bunun için kulis çalışması bekliyoruz' dedi. Gazilerin tedavi gördüğü GATA ile de işbirliğine açık olduklarını kaydeden Kurtcephe, 'Her türlü deneyim, tesis, hekimlerimizin bilgilerini paylaşmaya hazırız. Gazilerimize ulaşabiliriz.

Bayramda ellerini öpeceğim
İki kol nakli yapılan Atilla Kavdır'ın ailesi de hastane önünde nöbette. 10 yaşındaki kızı Esra Kavdır, 'Karnemi aldıktan sonra ağabeyimle birlikte babama gösterdik. Babama sarılıp öptüm. Elleri olmadığı için bugüne kadar ellerini öpemedim. Şimdi artık ellerine kavuştu. Bayramlarda herkes babasının elini öperken ben öpemiyordum. Artık benim babamın da elleri var. Artık bayramlarda ben de elini öpebileceğim' diye konuştu.
AZ KALSIN VAZGEÇİYORDU: Baba  İbrahim Kavdır ise 'Geçen yıl Akdeniz Üniversitesi'nde kadavradan çift kol nakli yapılan Cihan Topal'ı görünce başvuruda bulunduk. Geçen eylül ayında bir verici çıkmıştı. Ailesi vazgeçmişti. Cuma akşamı telefon geldi. Nakil için çağırdılar. Oğlum tereddüt etti. Nakilden vazgeçme aşamasındayken ikna ettik' diye konuştu.

Mustafa KOZAK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2921 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim