• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

İşçi emeklisinden sonra, çalışan SSK'lı da karnesiz tedavi olacak

İşçi emeklisinden sonra, çalışan SSK'lı da karnesiz tedavi olacak
Hemen herkesin çantasından eksik etmediği sağlık karneleri yavaş yavaş tarih oluyor. Bu yılın başında SSK emeklileri için sağlık karnesi zorunluluğu kaldırılmıştı.

Hemen herkesin çantasından eksik etmediği sağlık karneleri yavaş yavaş tarih oluyor. Bu yılın başında SSK emeklileri için sağlık karnesi zorunluluğu kaldırılmıştı.

Artık 4,5 milyon işçi emeklisi hastanelerden sadece nüfus cüzdanını göstererek yararlanabiliyor. Şimdi de aynı hak çalışan SSK'lılar ve bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişilere de tanınacak. Haziran ayından itibaren 15 milyon sigortalı, karne taşıma zahmetinden kurtulacak. Ancak bu hizmetten yararlanmak isteyenlerin nüfus cüzdanlarında TC kimlik numaralarının yazılı olması gerekiyor. Halen işçi emeklileri sadece kimliklerini ibraz ederek muayene olabiliyor. İlaçları karne yerine doktorun verdiği tek sayfalık reçetelere yazılıyor. Ancak ilerleyen dönemde hastanelerin bilgi işlem altyapısını güçlendirmeleriyle birlikte kağıt reçete uygulaması son bulacak. İlaçlar bilgisayar üzerinden elektronik reçeteye yazılacak. İlacı almak için eczanelere de sadece kimlikle başvurulacak. Vatandaşa büyük kolaylık getiren proje, devletin karne ve reçeteler için harcadığı milyonlarca YTL'lik kırtasiye masrafını ortadan kaldıracak.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hastane ve eczanelere gönderdiği uyarı yazısına göre sağlık karnesine iki ay sonra emekli SSK'lılardan sonra çalışan sigortalılar da veda edecek. Emekli Sandığı mensupları ve Bağ-Kurlular ise yıl sonuna kadar uygulama kapsamına alınacak. Sağlık karnesi bütünüyle yürürlükten kalktıktan sonra da 'akıllı kart' sistemi devreye girecek. Bolu'da pilot uygulaması başlatılan yeni sistemin 2009 başından itibaren Türkiye genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Nüfus cüzdanı, ehliyet ve sağlık karnesini aynı kartta toplayacak proje, e-devlet uygulamasının en önemli ayağını oluşturuyor. Akıllı kart, sigorta numarası ve vergi kimlik numarası yerine vatandaşlık numarası üzerinden hizmet alımının yolunu açıyor. Bürokrasi ve zaman kaybını azaltacak düzenleme devlet büçtesine de büyük tasarruf sağlayacak. Ayrıca yeni sistem, sağlık karneleri üzerinden yapılan yolsuzlukları da büyük ölçüde bitirecek.

 

Kimlik numarası yanlışsa sigorta sicili kullanılabiliyor

Kimlik numarasıyla sağlık hizmeti alımında birtakım sorunlar da yaşanıyor. Vatandaşlık numarası yanlış olanlar her türlü sağlık işlemini yaptırabilmek için sigorta il müdürlüklerine gönderiliyor. Emekli SSK'lıların bazılarında yaşanan bu sorun, sigorta numarasıyla aşılıyor. Benzer sıkıntıların çalışan SSK'lılarda da yaşanabileceğini hesaba katan SGK, sağlık kuruluşlarına ve vatandaşlara çağrıda bulundu. "01.06.2008 tarihinden sonra sağlık kurum ve kuruluşlarında tedavi hizmeti yalnızca TC kimlik numaraları üzerinden yapılacaktır." uyarısını yapan başkanlık, bu tarihe kadar hatalı kimlik numaralarının nüfus müdürlüklerinden düzeltilmesini istedi. Numaranın hatalı olup olmadığının ise herhangi bir eczanede ya da hastanenin provizyon sisteminde denenebileceği ifade edildi.

Bu haber toplam 2082 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim