• BIST 9036.18
  • Altın 2297.773
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.0684
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

İşçilerin emeklilik yaşı 43’e kadar düşebilmektedir

İşçilerin emeklilik yaşı 43’e kadar düşebilmektedir
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, 6552 sayılı Kanun ile ilgili önemli açıklamalarda bulunmak amacıyla TRT Haber’de Sezen Yüce’nin sunduğu Gün Biterken programının canlı yayın konuğu oldu.

Gökalp İlhan: Prim Gün Eksikliği Sebebi İle Emekli Olamayan Vatandaşlar, Emeklilik Hakkına Kavuşuyor

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, vatandaşların prim borçlarını yapılandırması için yıl sonuna kadar İl Müdürlükleri veya Merkez Müdürlüklerine başvuruda bulunması gerektiğini belirterek, bu uygulama ile prim gün eksikliği sebebi ile emekli olamayan vatandaşların da emeklilik hakkına kavuştuğunu açıkladı.

Gökalp İlhan, yapılandırma talebinin bir defaya mahsus yapılabileceğini vurgulayarak, prim gün sayısı dışında borcu olanların da Nisan 2015’e kadar başvurabileceklerinin hatırlatmasını yaptıktan sonra, “Önceki aylara ilişkin olan prim borçları gecikme zammının yerine, yurtiçi üretici fiyat endeksine ve aylık değişim oranlarına göre yeniden hesaplanarak peşin ya da taksitle ödenebilecek” dedi.

Vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanması konusunda önemli gelişmeler olduğunu dile getiren SGK Başkanı, borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamayanların, yapılandırmaya başvurması halinde, SGK tarafından bedeli ödenen tüm sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerini söyledi.

Gökalp İlhan: Düzenli Prim Ödeme Alışkanlığı Her Zaman, Avantaj Sağlamaktadır

İzleyicilerden gelen soruları yanıtlayan Gökalp İlhan, Genel Sağlık Sigortası yapılandırmasına 30 Nisan 2015’e kadar başvurulması gerektiğini hatırlatarak, 4/b kapsamındakiler ile işverenlerin ise 31 Aralık 2014’e kadar başvuruda bulunmalarının yararlarına olacağının vurgusunu yaptı.

Taksit seçeneklerine göre 1,05 ile 1,15 arasında bir katsayı ile taksit miktarlarının hesaplanacağının altını çizen Gökalp İlhan, yapılandırmanın vatandaşlar için ciddi bir fırsat olduğunu belirtti. Yapılandırma sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu işaret eden Başkan, “Bir takvim yılı içinde ikiden fazla taksit ödenmediyse ya da eksik ödeme yapılırsa yapılandırma bozuluyor. Ayrıca başvuruların son güne bırakılmamasını da tavsiye ederim, yoğunluk sebebi ile sıkıntı yaşanabiliyor” şeklinde konuştu.

Prim teşviki uygulaması ile ödemelerini zamanında yapanların önemli avantajlar kazandığını söyleyen Gökalp İlhan, düzgün prim ödenmesi halinde yüzde 25 oranında indirim olabileceğinin altını çizdi.

Gökalp İlhan: İşçilerin Emeklilik Yaşı 43’e Kadar Düşebilmektedir

Programda maden işçileri ve ailelerinden gelen soruları cevaplayan Gökalp İlhan, maden ocakları, kanalizasyon, tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışanların fiili hizmet süresinden faydalanmasının kolaylaştırıldığını söyledi. Ayrıca bayram tatilleri, resmi tatiller, izin günleri ve hafta sonu tatillerinin fiili hizmet süresi içine alındığını da söyleyen Gökalp İlhan, “Fiili hizmet süreleri çalışma günlerine eklenince, işçilerin emeklilik yaşı 43’e kadar düşebilmektedir” dedi.

Gökalp İlhan: Doğum borçlanması hakkı 2 çocuktan 3 çocuğa çıkartıldı

Gökalp İlhan doğum borçlanması hakkının 2 çocuktan 3 çocuğa çıkartıldığını sözlerine ekleyerek, ev hizmetlerinde çalışan bayanlarla ilgili yapılan düzenlemelerin, 1 Nisan 2015’te yürürlüğe gireceğine dikkat çekti. Başkan, bir ay içinde on günden az çalışan vatandaşlar için, işverenin yüzde 2’lik kısa vadeli sigorta primi ödeyeceğini ifade etti.

Gökalp İlhan: SGK’nın Hizmet Alanı Çok Geniş, 76 Milyon Vatandaşa Ulaşıyoruz

Atama bekleyen SGK şefleri ile ilgili soruyu da yanıtlayan Gökalp İlhan, bu konuda yoğun bir şekilde çalıştıklarını kaydetti. “28 bin personelin yoğun talebi üzerine, çok uzun yıllardır ilk defa görevde yükselme sınavı yaptık” ifadesinde bulunan Gökalp İlhan, Şube Müdürleri atamalarını yeni yaptıklarını belirterek, sonraki aşamanın Merkez Müdürleri ataması olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının sonunda, 76 milyon vatandaşa ulaşan bir Kurum olarak SGK’nın hizmet alanının çok geniş olduğuna dikkat çeken Gökalp İlhan, personel memnuniyetinin çok önemli olduğunu çünkü bu memnuniyetin vatandaşa yansıdığının altını çizdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5032 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim