• BIST 9067.58
  • Altın 2324.725
  • Dolar 32.3626
  • Euro 34.9574
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

İşe yaramayan vitaminler için milyar dolarlar harcanıyor

İşe yaramayan vitaminler için milyar dolarlar harcanıyor
Kardiyoloji Günleri’ne ev sahipliği yapan Güven Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr.Mehmet Emin Korkmaz, vitaminlerle ilgili çarpıcı bir sunum gerçekleştirdi.

Prof. Korkmaz; Türkiye dahil dünyadaki ülkelerin yılda 68 milyar doları işe yaramayan vitaminlere harcadığını söyledi.

Güven Hastanesi'nin kuruluşunun 40. yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen Kardiyoloji Günleri, alanında uzman hekimleri bir araya getirdi. Çok sayıda hekimin konuşmacı olarak katıldığı bilimsel etkinliğe katılım da son derece yoğun oldu. Bu önemli organizasyona ev sahipliği yapan Güven Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Korkmaz da, "Vitaminler ve antioksidan besinler" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye dahil dünyadaki ülkelerin 2012 yılında vitaminler için toplam 68 milyar dolar para harcadığını söyleyen Prof. Korkmaz, şöyle devam etti:

"Bu para, pek çok ülkenin yıllık gelirine tekabül ediyor. Örneğin Afrika'nın neredeyse tümünün yıllık gelirinden daha fazla vitamin harcaması yapılıyor. Vitamin satışları aslında uzun yıllardır doktorlardan bağımsız yapılıyor. Yani reçete edilmiyor. Tüm dünyada reçete edilme oranı çok düşük. Kanser sıklığının artması, ömrün uzaması gibi pazarlama stratejileri birleşince vitamin çılgınlığını ortaya çıkarıyor. Vitamin kullanılmasındaki en önemli nedenlerden biri de kronik yorgunluğa iyi geldiği iddiası. Kronik yorgunluk sendromu aslında modern yaşamın bir parçası. Ancak bu sendroma olumlu etkisi olmayan vitaminler pazarlama stratejileri ile satılıyor ve 68 milyar dolar gibi ciddi bir pazar oluşturuluyor."

C VİTAMİNİ TAM BİR HÜSRAN

Konuşmasında en fazla ilgi gören C vitaminde yaşanan hüsrana da dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, "Yapılan binlerce bilimsel çalışma sonucunda görülmüştür ki C Vitamini'nin ne soğuk algınlığına ne kolon kanserine ne de iyi geldiği söylenen diğer hastalıklara bir faydası var. Keza E Vitamini için de aynı şeyleri söylemek mümkün. Ancak vitamin çılgınlığı bu araştırmalara rağmen bitmiyor ve büyük bir pazar oluşturularak, binlerce hastanın bunları kullanması sağlanıyor. İnsanların en büyük korkusu yaşlanma. İnsanlara olabildiğince erken yaşta vitamin alarak hücrelerini korumaları tavsiye ediliyor. Pazarlama stratejileri o denli çılgın hale gelmiş ki; vitaminli rujlar, kremler, ojeler, hatta bulaşık deterjanları satışa sunuluyor" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2662 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim