• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

İşe yeni başlayanlara zorunlu olacak!

İşe yeni başlayanlara zorunlu olacak!
Sendikalar ve işveren kesiminin bir araya geldiği Üçlü Danışma Kurulu'nda kıdem tazminatı, taşeron işçilerin durumu ve uzaktan çalışma modelleri masaya yatırıldı.

Çalışma Bakanlığı'nın hazırlayıp taraflara sunduğu taslağa göre hükümet, kıdem tazminatında yeni model önerisini somutlaştırdı. Bireysel Kıdem Fonu Sistemi'yle tüm işçileri kapsayan, kazanılmış hakların korunduğu kıdem hesabına geçilecek. Halen çalışmayı sürdüren 12 milyon işçinin kıdem hakkına dokunulmayacak, yeni işe girene zorunlu, eskilerde tercihe bağlı olacak. Taşeron işçinin sorumluluğu alt işverende kalacak.

YENİLERİ BAĞLI YOR

Hükümetin işçi sendikaları ve işverenlere verdiği ön çalışma taslağına göre, bireysel kıdem fonu hesabıyla mevcut çalışan işçilerin kazanılmış ve gelecek hakları korunacak. Buna göre mevcut sistemde aktif çalışanlar aynı sistemde devam edebilecek. Fon, yeni işe girenler için geçerli olacak. Kıdem primi, işçinin bireysel kıdem hesabına yatırılacak. Bireysel kıdem hesabı, Bireysel Emeklilik Sistemi içinde nemalandırılacak. Mevcut işçiler eski sistemde devam etme ya da yenisine geçme hakkına sahip olacak. Yasanın yürürlük tarihinden sonra işe girenlerin ise yeni sisteme tabi olması zorunlu hale geliyor.

İŞ VERENE TEŞVİK KOZU

Yeni sistemde, kıdem primini yatırmayan işveren, 5 puanlık prim teşviki başta olmak üzere istihdam teşviklerinden yararlanamayacak. Ayrıca işveren vaktinde yatırmadığı primi faiziyle birlikte ödemek zorunda olacak. Çalışma Bakanlığı'nın işçi ve işveren temsilcilerine yaptığı sunumda, halen bir yıl için 30 gün olan kıdem tazminatı hak kazanma oranlarının yeni sistemde nasıl olacağı konusu yer almadı. İşveren temsilcileri bu oranların 15 güne indirilmesini öneriyor. Türk-İş başta olmak üzere işçi sendikaları ise 29.5 güne razı olmayacaklarını belirtiyorlar.

GÜVENCE ARTIYOR

Çalışma Bakanlığı tarafından yapılan sunumda taşeron işçilerle ilgili de başlıklar yer aldı. Buna göre önemli bir bölümü kamuda olan taşeron işçilerin maaşları başta olmak üzere sosyal haklarında iyileşmeye gidilecek. Maaşlarını garantiye alabilmek için taşeron işçinin maaşından asıl işveren sorumlu olacak. Taşeron tarafından ödenmeyen ücretin asıl işveren tarafından doğrudan işçinin banka hesabına yatırılması sağlanacak. Buna göre kamudaki taşeron işçilerin maaşı, patronun ödememesi durumunda devlet tarafından işçinin banka hesabına yatırılacak. Bu para, taşeronun hakedişinden kesilecek.

ADALETSİZLİK OLMAYACAK

Çalışma Bakanlığı'nın çalışmasına göre taşeron işçilerin ücretlerinde işin ve işçinin niteliğine göre bir ücret skalası belirlenecek. Böylece ücret adaletsizliği giderilecek. Bir yıllık çalışma süresini tamamlayan taşeron işçilerin yıllık ücretli izninden alt işveren sorumlu olacak. Düzenlemeye göre, alt işverene verilen işlerde, asıl işveren çalışanıyla alt işveren işçisi birlikte çalıştırılamayacak. Alt işverenin işçilerinin asıl işverenin emsal işçi ücreti ve sosyal haklarını almaları sağlanacak.

TAŞERONA KIDEMDE YEŞİL IŞIK

Sendikalar, taşeron işçilere kıdem konusundaki teknik çalışmaya destek verdi. Sendikalar belediye ve kamuda çalışan taşeron işçilerin sorunlarına dikkat çekerek, "Taşeron işçilerin açtığı binlerce iş davası var. Bu sorunun çözülmesi için destek veririz" mesajı verdi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, "Kıdem tazminatı Türk-İş'in kırmızı çizgisidir. O toplantıda geriye gitmeden, bu yelpazeyi nasıl genişletebiliyorsak, işçi hak ve menfaatini nasıl koruyorsak, o doğrultuda hareket edeceğiz. Bununla ilgili nokta kadar bir sıkıntı ve problem yok. Herkes düzenli bir şekilde işine baksın, çalışmasına devam etsin" dedi. (Hazal Atel/ Sabah)

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3202 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim