• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

İsiliğe kolonya sürmeyin

İsiliğe kolonya sürmeyin
İsilik genelde ter bezlerinin aşırı çalıştığı zamanlarda cildin kapalı kalması nedeniyle başlıyor. Özellikle bebeklerin ter bezi kanallarının henüz yeterince gelişmemiş olması aşırı nemle beraber tıkaç oluşturarak cildi kapatıyor.

İsilik genelde ter bezlerinin aşırı çalıştığı zamanlarda cildin kapalı kalması nedeniyle  başlıyor. Özellikle bebeklerin ter bezi kanallarının henüz yeterince  gelişmemiş olması aşırı nemle beraber tıkaç oluşturarak cildi kapatıyor. Cildin dışına atılamayan ter salgısı ciltte kabarcıklanma, kızarıklık ve batma hissiyle isilik tablosunu meydana getiriyor.

 

Acıbadem Ataşehir Tıp Merkezi’den Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Vildan Şengöz, yenidoğanlarda ve birkaç aylık bebeklerde isilik tablosunun çok kolay geliştiğini, yetişkinlerde de isiliğin görüldüğünü, isiliği geçirmek amacıyla kolonya sürülmemesi gerektiğini belirtiyor.

 

İsilik daha çok yaz aylarında görülüyor. Bebeğin kıyafetlerinin sıkı olması, terin kolay buharlaşmaması ve  bebeğin yıkanmaması isiliği kolaylaştırıyor. İsilik bazen sadece  kabarcıklar şeklinde görülürken, bazen kızarıklık ve iltihaplı sivilcemsi kabarcıklarla kendini belli ediyor.

 

SENTETİK VE DAR GÖMLEK, TİŞÖRT GİYMEK İSİLİK YAPIYOR

 

Bebeklik döneminde sık görülen isilik sorunu, erişkinlerde kıvrım bölgelerinden yani kol altı ve bacak arasından başlayarak hızla göğse ve sırta yayılıyor. Bebeklerde olduğu gibi havanın nem oranının artması ve  sık yıkanmamak buna zemin hazırlıyor. Tropıkal iklimli bölgelere seyahat edenlerde isilik kolay gelişiyor. Sentetik ve dar gömlek, tişört giyilmesi  isiliğin ortaya  çıkmasını kolaylaştırıyor. Gün içinde  bedensel aktivitesi çok fazla olan veya kilolu erişkinlerde bu sorun daha fazla görülüyor. İsilik tablosu bir iki günde  başlıyor, önlem alınmazsa hızla yayılmaya ve  cildin üst tabakasının açılmasıyla yaraya dönüşmesine yol açıyor. Üç gün içinde  tablo şiddetlenebiliyor. Tedavinin başlaması, genel önerilere dikkat edilirse ve özellikle nemden kaçılırsa bir iki haftada rahatlama oluyor.

 

KOYU KIVAMLI GÜNEŞ KORUYUCU VE KOZMETİK ŞİDDETLENDİRİYOR

 

İsilik genelde aşırı sıcak ve  nemin etkisiyle oluşuyor. Araştırmalar UV ışınlarının isiliği tetiklediğini ortaya koyuyor. Çok koyu kıvamlı güneş koruyucular ve kozmetik ürünler isiliği şiddetlendirebiliyor. Birebir havuz kimyasalları daha çok kimyasal tahrişle isiliğe benzer  görüntü verebiliyor. İsilikte problem  ter kanallarının kapanmasından kaynaklanıyor. Bu da en çok havanın yüksek nem oranı nedeniyle ortaya çıkıyor.

 

 

TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

 

İsliğin tedavisinde hangi evrede olduğu önem taşıyor. Başlangıç evresinde ise sık sık banyo yapmak, klimalı ortamda bulunmak, gün içinde gazlı bez veya tülbent ıslatılarak yapılan yaş pansumanlar, hatta ince ve açık renk  kıyafetler giymek bile iyi gelebiliyor. Arada günde 2-3 defa çinko içeren losyonlar sürülmesi de faydalı olabiliyor. Tablo ilerlemeye başlarsa yani batma hissi, içi iltihaplı gibi görünen kabartılar ve kaşınmalar eklenirse kaşıntı giderici tabletler, çok düşük etkili ‘kortikosteroidli’ losyonlar hekim kontrolünde kullanılabiliyor. Bazen de isiliğe, bakteri ve mantarlar eklenebiliyor. O zaman tablo birden şiddetleniyor ve  hızla yayılmaya dayanılmaz kaşıntılara neden olmaya başlıyor. Hekim tarafından ikincil enfeksiyon tanısı koyulursa mantar ilaçları veya antibiyotıkler faydalı olabiliyor.

 

BEBEKTEKİ İSİLİĞE RASTGELE KORTİZONLU KREM KULLANMAYIN  

 

Bebeklerdeki isiliğin giderilmesinde bebeğe banyo yaptırırken kullanılan sabun çok önemlidir. Cildi aşırı kurutan dezenfektan yapılı sabunlardan mutlaka kaçınmak gerekiyor. Banyo sonrasında  çok ince tabaka şeklinde su bazlı  tıbbi losyonlar nemlendirici olarak kullanılırsa tahriş azalıyor. Hekim kontrolü olmadan  rastgele  kortizonlu ve  antibiyotikli kremler kullanılmaması önemli.

 

AŞIRI SPOR İSİLİĞİ ARTIRIYOR

 

Erişkinlerde isilik çok sık tekrarlarsa özellikle aşırı  bedensel aktivite yasaklanıyor. Günde en az üç kez banyo gerekiyor. Çamaşırların mutlaka ince  pamuklu, ter atan cinsten olması önem taşıyor. İsilik başka hastalıklarla karışabileceği için evde kullanılan losyonlar ve  banyo önerileriyle iyileşmezse  mutlaka cilt doktoruna görünmek gerekiyor. Döküntülere  kolonya sürülmesi sakınca yaratıyor. İltihaplanmalar  başlarsa  bunların sıkılıp patlatılması şiddetli enfeksiyonlara  neden olacağından dikkat etmek gerekiyor. Özellikle  isilik  olduğu dönemlerde  aşırı baharatlı, acılı  ve yağlı gıdalar  tüketilmemesi önemli. Bol su içmek de çok yararlı olabiliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 16918 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim