• BIST 9079.97
  • Altın 2321.89
  • Dolar 32.3537
  • Euro 34.8639
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 16 °C

Işıltılı bir cilt için doğru beslenin

Işıltılı bir cilt için doğru beslenin
Güzel, sağlıklı ve genç bir cilt renk ve ışıltısı ile kendini gösteriyor. Bu renk ve ışıltının birincil kaynağını ise beslenme alışkanlıklarımız oluşturuyor.

Uzun yıllar aynı güzellikte bir cilde sahip olmanın yolu Cilt Koruyucu Beslenme Programını uygulamak, bu programı bir yaşam tarzı haline getirmekten geçiyor. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Berna Ertuğ güzel bir cilde sahip olmak isteyen kadın ve erkekler için tavsiyelerde bulundu ve örnek menünün nasıl olması gerektiğini anlattı.

Kuru baklagiller, meyve, sebzeler, zeytinyağı, badem…
Her öğünde bitkisel protein kaynağı kuru baklagiller, meyve ve/veya sebze gibi besinlerden alınan kompleks karbonhidratlar, zeytinyağından ya da badem, ceviz, fındık gibi taze, tuzsuz kabuklu yemişlerden gelen esansiyel yağ asitlerinden mutlaka alınmalıdır. Yoğurt da gün içinde kahvaltıda veya ara öğünlerde tüketilmelidir.

Erkekler kadınlara oranla daha fazla yağsız protein tüketmeli
Kadınlar sağlıklı bir cilt için günde 6-7 köfte kadar (200 gr) yağsız protein, 2 prosiyon meyve (1 elma veya armut, 1,5 su bardağı çilek veya ½ su bardağı doğranmış meyve) ve en az 4 porsiyon sebze tüketmelidir. Erkekler de aynı miktarda sebze ve meyve tüketmelidirler fakat günlük yağsız protein tüketimini biraz daha arttırmalıdırlar.

Kan şekeri seviyesi düşürülmemeli
Her gün 10 bardak su içilmeli, kahve ise günde 1-2 fincan ile sınırlanmalıdır. C vitamini, E vitamini, beta Karoten, Primrose oil, Alfa Lipoik Asid gibi vitamin, mineral ve besin destekler önerilen dozlarda alınmalıdır. Günlük alınan kaloriler yağsız proteinlerden ve karbonhidratlardan alınmalı, yemeklerinizi pişirirken gereksiz yağ ilave etmemeli, toplam kalori tüketimi sınırlanmalı ve güne yayılarak tüketilmelidir. Kan şekeri seviyesini sabit tutmak için 3-4 saatten fazla aç kalınmamalıdır.

Salata her gün tüketilmeli
Her gün içinde marul, domates ve salatalık bulunan salata yenmelidir. Salatalarınıza tuz ilave etmemelisiniz; 1-2 çay kaşığı zeytinyağı, taze limon suyu, karabiber ve taze bitkiler ekleyebilirsiniz. Yemeğin lezzetini çeşitlendirmek için; dilimlenmiş mantar, yeşil biber, dilimlenmiş turp gibi sebzeleri her yemeğe ilave edebilirsiniz.

Güzel bir cilt için bir günlük örnek menü şu şekilde olabilir;

SABAH

Açık çay (şekersiz)
1 dilim kadar yağsız beyaz peynir
3-4 adet yeşil veya siyah zeytin
2 dilim tam tahıllı ekmek (50g)
1 porsiyon meyve
5 adet fındık
Çiğ sebze (domates, salatalık..)

ARA ÖĞÜN

1 adet küçük boy elma
10 adet badem veya fındık

ÖĞLE

Haşlanmış sebze
150 g (5 köfte kadar) ızgara veya haşlanmış tavuk veya hindi göğüs eti
Salata

ARA ÖĞÜN

½ su bardağı az yağlı veya yağsız yoğurt
1 porsiyon meyve

AKŞAM

Izgara orta boy balık (180 g)
Haşlanmış sebze
Salata

ARA ÖĞÜN

½ su bardağı az yağlı veya yağsız yoğurt
10 adet badem veya fındık
1 porsiyon meyve

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3400 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim