• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

İsimsiz ve iade adresi bulunmayan zarflara dikkat

İsimsiz ve iade adresi bulunmayan zarflara dikkat
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, şüpheli zarf ile paketleri ayırt etmenin yollarını ve böyle bir durumla karşılaşılması halinde izlenecek adımları açıkladı.

ESRA ALTINMAKAS

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), şüpheli zarf ile paketleri ayırt etmenin yollarını ve böyle bir durumla karşılaşılması halinde izlenecek adımları açıkladı.

Kanada, Belçika ve Almanya'nın İstanbul başkonsolosluklarına "sarı toz" bulunan zarf gönderilmesi, bu konuda alınabilecek tedbirleri gündeme getirdi.

İsimsiz ve tanınmayan kişilerden gelen şüpheli zarf ile paketlere karşı dikkatli olunması uyarısında bulunan AFAD, şüpheli paket ve zarfları ayırt etmenin yollarını açıkladı.

Buna göre, fazla sayıda yollanan, üzeri elle ve kötü tarzda yazılan, hatalı unvan bulunan ya da unvan olan ancak isim yazılmayan zarf ya da paket "şüpheli" olabilir. Şüpheli zarf ve paketlerin diğer özellikleri ise şöyle:

"Genel ifadeler yazılmıştır. İade adresi bulunmamaktadır. Görünür bozulmalar vardır. Normalden ağırdır. Zarf üzerinde 'kişiye özel' veya 'gizli gibi kısıtlayıcı ifadeler bulunmaktadır. Pul üzerindeki damga, iade adresiyle alakasız şehir ismi içermektedir. Zarf üzerinde selobant, paket lastiği gibi aşırı güvenlik önlemi bulunmaktadır. Zarfta çıkıntı yapmış alüminyum folyo tel, yağ lekeleri, uçuk renkler ve kokular bulunmaktadır. Zarflar şişkindir veya düzgün olmayan yapılar göstermektedir."

"Şüpheli zarfı açmayın"

Zarf ve paketlerden şüpheli madde çıkması durumunda ise vatandaşların derhal "Alo122 AFAD"dan bulunduğu ildeki KBRN ekiplerine durumu bildirmesi gerekiyor.

Şüpheli toz veya madde içeren zarflarla karşılaşılması durumunda izlenecek adımlar ise şunlar:

"Şüpheli zarfı açmayın. Ağız ile burnu kapatan toz maskesi ve plastik eldiven kullanın. Zarfı sallamayın ve içeriğini dökmeyin. Zarfı veya paketin içeriğinin sızıntısını engellemek için plastik bir torbaya veya benzer bir kaba koyun. Zarf bir şekilde açılmışsa ve toz, masa ile zemine dökülmüşse temizlemeye çalışmayın. Dökülen içeriği derhal elbise, gazete kağıdı veya çöp bidonu gibi bir şeyle kapatın ve açmayın. Bedeninize temas ettirmeyin, koklamayın, tatmayın. Ortamdaki vantilatör veya havalandırma ünitelerini kapatın. Kullandığınız eldivenleri elinizden ters yüz ederek çıkarın.

Planlanmışsa kurumunuzun böyle durumlar için kabul edilen kurallarını izleyin. Amirinizi, diğer çalışanları ve bina güvenliğini durumdan haberdar edin. Tehdide ev veya iş yerinizde maruz kalmış olabilirsiniz, uzman ekiplerin gelmesi için bulunduğunuz ildeki 122 AFAD, 112, 155 veya 156'yı arayın. Pencere ve kapıları kapatarak, odanın dışında güvenli bir yerde müdahale ekiplerinin gelmesini bekleyin, kattan ayrılmayın. Diğer oda, kat veya binadaki kişilerin tehlikeli bölgeye girmemesi için binanın boşaltılmasını sağlayın veya isteyin."

"El ve yüzünüzü sabun ve suyla iyice yıkayın"

Tozun veya şüpheli içeriğin vücuda ve başka yerlere bulaşmasını engellemek için lavaboda el ile yüzün sabun ve suyla iyice yıkanması gerekiyor.

Şüpheli mektup ya da paket ilk fark edildiğinde odada bulunanların listesinin yapılması ve bunun gelen KBRN ekipleri ile sağlık yetkilileri ile soruşturmayı yönetecek güvenlik birimlerine verilmesi de önem taşıyor.

Bu haber toplam 2480 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim