• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

İşitme engellilere acil durum projesi hayata geçirildi!

İşitme engellilere acil durum projesi hayata geçirildi!
TÜGİAD, İşitme Engelliler Federasyonu ile işbirliği yaparak 112ID Acil Sağlık Projesini AB ve Türkiye desteğiyle yaşama geçirdi.

TÜGİAD, İşitme Engelliler Federasyonu ile işbirliği yaparak 112ID Acil Sağlık Projesini AB ve Türkiye desteğiyle yaşama geçirdi. Projenin açılışında konuşan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, “975 milyar Avroluk fondan yararlanmak için 360 milyon Avro ödedik. Ancak 145 milyon Avroluk proje sunabildik. 1 koyup 3 almayı beklerken 1′i de Avrupalılarda kaldı” dedi.

Acil sağlık hizmetlerinden yararlanmakta zorluklar yaşayan işitme engelli vatandaşlar için TÜGİAD ve İşitme Engelliler Federasyonu işbirliği ile Avrupa Birliği Hibe Projeleri kapsamında hazırlanan “112ID Acil Sağlık Hizmetlerinde Engelsiz Türkiye” projesi TÜGİAD Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile yaşama geçirildi.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen, genç işadamları olarak her türlü engele karşı olduklarını; yaşamın her alanında karşılaştığımız engellerden birinin de işitme engelli vatandaşlarımızın acil durumlarda yardım merkezi ile iletişim kuramaması olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Biz genç işadamları olarak tüm engellemelere karşıyız. Kabul edebileceğimiz tek engel başkalarının hakkını hiçe sayanlara, yasalara ve toplumsal değerlerimize ve bir arada yaşamamıza aykırı davrananlara dönük engellerdir. Engelsiz Türkiye hedefinin ilk adımı da fiziksel engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak üzere yapılacak olan işlerdir. Bununla birlikte, sosyal, siyasal ve ekonomik açıdan bütün vatandaşlarımızın önündeki engelleri kaldırmak üzere çalışmalarımız devam ediyor ve edecektir. İşitme engelli vatandaşlarımızın acil bir durum olduğunda çağrı merkezi ile iletişim kurabilmelerini sağlayan bir proje ortaya koyduk. Bu sıkıntılı duruma çözüm bulabilmek amacıyla onların iletişim kurabileceği bir model geliştirdik. Umarız kimsenin bu hizmete ihtiyacı olmaz; ancak acil bir durumda bu sistem sayesinde kurtarılacak her insan yaşamı bizler için çok değerli.”

TÜGİAD Başkanı Yücelen, Türkiye’nin AB fonlarından yararlanma zafiyetine de atıfta bulunarak “

“Avrupa Birliği fonları kurumlarımıza ve işletmelerimize ciddi fırsatlar sunuyor. Dönemsel olarak verilen fonlardan kurumlarımız yeterince faydalanamıyor. 2007-2014 dönemi için toplamda 975 Milyar Avronun üzerinde bir bütçe ayrıldı. Avrupa Birliğinin en büyük fon programı olan 7. Çerçeve Programı ülkemizin içinde bulunduğu durumu çok güzel özetliyor. 55.3 Milyar Avro bütçesi olan 7. Çerçeve fon programından faydalanmak için Türkiye olarak 360 Milyon Avro katkı payı verdik. Fakat ödediğimiz bu tutarın ancak 145 milyon Avroluk kısmını geri alabildik. Yani 215 milyon Avro açık verdik. Bir koyup üç almayı beklerken, birimiz de Avrupalılarda kaldı. Yine 2012 yılsonu itibariyle 7. Çerçeve programında İngiltere’nin 17.978, Fransa’nın 13.855, Almanya’nın 13.669 projesi destek alırken, Türkiye’nin destek aldığı proje sayısı sadece 308 adet. Yine bu ülkeler 30.000’nin üzerinde projeye ortak olurken ülkemizin ortak olduğu proje sayısı sadece 1208 adet. Ocak ayı itibariyle 2014-2020 dönemi başlıyor. Fonlar için ayrılan bütçe 1 Trilyon Euro’ya yakın. Bu dönemi en aktif şekilde değerlendirmek için TÜGİAD olarak üzerimize düşen görevi yapacağız” ifadelerini kullandı.

Proje kapsamında bir ilke imza atılarak 112 Acil Servis hizmetlerinde kullanılmak üzere sağlık sorunlarına yönelik gelişmiş ve kaliteli bir işitme engelli dili cep kitabı hazırlanacak ve ekinde işitme engelli alfabesinin pratik çizim tekniği bilgilerini de içerecek. Kitap içeriği web sitesi üzerinden oluşturulacak e-öğrenme programı üzerinden de takip edilebilecek. Kurulan proje ofisi ve ekibi tarafından Avrupa Birliği ülkelerinde konuya ilişkin mevcut uygulama ve tercih edilen yöntemler analiz edilecek ve proje final raporuna eklenecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5880 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim