• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Islak mayoyla fazla durmayın

Islak mayoyla fazla durmayın
Havuzdan mikrop almamak için neler yapılmalı? Yaz aylarının vazgeçilmez eğlencesi havuzların dikkat edilmediğinde bir çok hastalığa neden olabileceğini belirten

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko havuzlardan bulaşabilecek hastalıklar ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Yaz aylarının vazgeçilmez eğlencesi havuzların dikkat edilmediğinde bir çok hastalığa neden olabileceğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko “Klor ve benzeri dezenfektanlar ile dezenfekte edilmiş havuz suyunda eğer yeterince dezenfeksiyon sağlanamamışsa veya suyun değişimi ve filtrelendirilmesi yetersizse bir çok enfeksiyona sebep olabilir. Bunlar arasında en sık karşılaşılan deride oluşan mantar enfeksiyonlarıdır. Tüm vücut derisinde oluşabilen bu enfeksiyonlar en sık ayaklarda görülür. Kulağa su kaçması sonrası ‘yüzücü kulağı’ diye isimlendirilen kulak enfeksiyonları da ortaya çıkabilen bir başka sorundur. Ağrılı bir durumdur ve kulakta akıntı oluşabilir.” Dezenfeksiyonun yetersiz olduğu havuz sularından ishale neden olan mikroplar, hepatit A virüsü ve parazitlerin de bulaşabileceğini belirten Dr. Hakko özellikle kadınlarda vajinal akıntıya neden olan mantar ve bakteriyel enfeksiyonların yanında, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı da görülebileceğine dikkat çekti.

Denetimi yapılmayan havuzlar hastalık bulaştırabilir
Dr. Elif Hakko “Enfeksiyonlar dışında havuz suyu özellikle de klor; alerjik ve astımlı kişilerde deri ve solunum alerjilerine neden olabilir. Deride egzemalar görülebilir. Profesyonel yüzücüler gibi uzun süre havuz suyuna maruz kalan kişilerin dişlerinde aşınma ve renk değişiklikleri görülebilir. Temizliğinden ve denetiminden emin olunmayan havuzlara girilmemesini, alerjik bünyeye sahip kişilerin özel dikkat göstermesini, havuza girmeden ve çıktıktan sonra mutlaka duş alınması ve iyice kurulanarak nemli kalınmamasını öneriyoruz” dedi.

Çocuklarınızı özellikle koruyun
Havuzlardan bulaşabilecek hastalıklar arasında, idrar yolu, kulak, göz, mide-barsak, cilt enfeksiyonlarıyla birlikte Hepatit A ve solunum yolu hastalıklarını sayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu ise anne-babaların hassas yapıda olan çocukları olası hastalıklara karşı korumaları gerektiğine işaret etti.

Islak mayo ile kalmanın ve havuz suyuyla sürekli temas halinde olmanın özellikle kız çocuklarının idrar yollarında ödem ve enfeksiyona neden olabileceğini belirten Dr. Sokullu, hijyen koşulları yetersiz havuzlardan yutulan sudan Hepatit A virüsünün kapılabileceğini söyledi. Dr. Sokullu önlem olarak yaz mevsimi başında ebeveynlerin çocuklara Hepatit A aşısı yaptırabileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Havuzdan kaynaklanan dış kulak enfeksiyonlarına bağlı olarak kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, tıkanma, çınlama ve işitmede azalma görülebilir ve bazen ağrı yüzünden çocuk su bile içmek istemeyebilir. Göz enfeksiyonlarından korunmak için çocukların yüzerken koruyucu yüzme gözlüğü kullanması önlem olabilir. Çocuğun gözündeki klora bağlı kızarıklıklar steril bir göz yıkama solüsyonu veya yapay gözyaşı damlası kullanarak azaltabilir.”

Havuzdan bulaşan hastalıklardan korunmak için nelere dikkat edilmeli?
1-
Havuz suyunun düzenli olarak klorlandığı ya da tercihen ozonla temizlendiği, devamlı filtreleme sistemleri olan havuzlar tercih edilmeli.
2-Havuz suyunu yutmamaya dikkat etmeli.
3- Havuzda gözlük kullanılmalı.
4- Çocuklar özellikle tuvalet eğitimi öncesi havuzlara sokulmamalı.
5- Havuzdan sonra mutlaka duş alınarak cilt temizlenmeli, dış kulak yolu kurulanmalı ve güneşe maruz kalmış bölgelere nemlendirici kremler uygulanmalı. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2238 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim