• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

İspanya'da doktorlar ayaklandı

İspanya'da doktorlar ayaklandı
İspanya'da göçmenleri tedavi yasağı doktorları ayağa kaldırdı.

İspanya hükümeti, tasarruf tedbirleri çerçevesinde kaçak göçmenlerin devletin sağlık hizmetlerinden faydalanmasını kısıtlayan yasa çıkardı.

18 yaşını doldurmayan, hamile ve acil tedaviye ihtiyacı olanlar dışındaki tüm kaçak göçmenleri kapsayan ve 1 Eylül'de uygulamaya girecek yeni yasa, doktorların tepkisini çekti. Yasayı protesto eden ve kampanya başlatan Medicos del Mundo (Dünya Doktorları Derneği), resmî evrakları eksik hastaların sağlık hizmeti dışında bırakılmasının ahlakî ilkelere aykırı olduğunu savundu. İnternet üzerinden imza toplayan doktorlar, "Hastalara şu anda baktığımız gibi muayene etmeye devam edeceğiz." diyor.

Kaçak göçmenlere tedavi yasağını protesto eden Dünya Doktorları Derneği, Derecho a Curar' (tedavi etme hakkı) adlı kampanya başlattı. Doktorlar, internette yayınladıkları kampanya videosunda "Bilgimizi ve ilaçları sadece İspanyolların ve resmî evrakları tam olan yabancıların sağlığı için kullanacağımıza; ekonomik kriz zamanında ahlakı ikinci plana atacağımıza, insan haklarını tasarruf tedbirleri ve gelirlerin artırılmasının önüne koymayacağımıza; devlet kurumlarını kaçak göçmenlere bakmak için kullanmayacağıma; devlet sigortası olmayan hiç kimse için AIDS'e karşı bir reçete yazmayacağımıza dair yemin ederiz!" diyor.

Videonun sonunda ise "Ayrıca yemin ediyoruz ki bu dediklerimizin hiçbirine hiçbir zaman uymayacağız. Sağlık evrensel bir haktır. Bu yüzden kaçak göçmenlere bakmaya devam edeceğimize yemin ettik. Tedavi etmek bizim yükümlülüğümüz olduğu gibi aynı zamanda hakkımızdır." ifadeleri yer aldı.

Medicos del Mundo Derneği bu kampanya ile, 24 Nisan'da çıkartılan sağlık yasasına karşı direnen İspanyol Aile ve Cemiyet Sağlığı Toplumu'na (SEMFYC) destek vermeyi amaçlıyor. SEMFYC'nin, 10 Temmuz'dan itibaren ayrım yapmadan herkese sağlık hizmeti vermeye devam etme kampanyasına bin 300 doktor katılıyor. Endülüs, Asturias, Katalonya ve Bask bölgelerindeki yönetimler ise bu yeni yasaya karşı çıkarak, kaçak göçmenlerin sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edeceğini belirtiyor. "Bu saçmalık, dayanışmanın olmadığını gösteriyor. Bu yasayı hazırlayanlar düşüncesiz, empati yapmayan, mantıksız, sağduyusuz kişiler ve parayı insandan daha fazla önemsiyorlar." İspanya hükümeti, sağlık harcamaları ve kaçak göçmenlerle ilgili kısıtlamalar sayesinde yılda 1,2 milyar Euro tasarruf etmeyi hedefliyor.

Bu haber toplam 3000 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim