• BIST 9084.03
  • Altın 2325.331
  • Dolar 32.373
  • Euro 35.0126
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Isparta'da Günde 100 Hastaya Hakları Anlatılıyor, Şikayetler Yüzde 50 Azaldı

Isparta'da Günde 100 Hastaya Hakları Anlatılıyor, Şikayetler Yüzde 50 Azaldı
Isparta'da, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki 'Hasta Hakları Birimi' tarafından günde 100 hastaya sahip oldukları hakları anlatılıyor. Hastaların dini vecibelerini yerine getirme, doktor seçme, refakatçi bulundurma, tedaviyi reddetme, bilgilendirilme, özel

Isparta'da, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki 'Hasta Hakları Birimi' tarafından günde 100 hastaya sahip oldukları hakları anlatılıyor. Hastaların dini vecibelerini yerine getirme, doktor seçme, refakatçi bulundurma, tedaviyi reddetme, bilgilendirilme, özel hayatın gizliliği, tedaviyi durdurma, taburcu olurken bütün tetkik ve tedavilerini geri isteme gibi hakları bulunduğu anlatılıyor.

Isparta'da geçtiğimiz yıl 'Hasta Hakları Birimi'ne başvuran bin 343 kişi, personel ve doktorlardan ilgi görememekten ve iletişim kuramamaktan şikayetçi oldu. Bu şikayetlerin 130'u yazılı olarak yapılırken, kusurlu bulunan 19 personel hakkında yasal işlem yapıldı. Sözlü şikayetler ise yerinde görevliler tarafından giderildi. İl Sağlık Müdürü Dr. Süleyman Önal, 2007 yılında yaklaşık 10 bine yakın hastaya haklarının anlatıldığını, önceki yıllara göre de hasta şikayetlerin de yüzde 50 azalma görüldüğünü kaydetti. Dr. Önal, "İlimiz Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü'ne bağlı 12 adet hastanemizde Hasta Hakları Birimleri görev yapmaktadır. Yapılan yazılı başvurular Hasta Hakları Kurulları'nda görüşülmekte, sözlü başvurular ise Hasta Hakları Birim Sorumluları tarafından yerinde çözülmektedir." dedi. Önal, 2008 yılında yatan hasta ve yakınlarını bilgilendirme projesi kapsamında çalışmalara ağırlık verileceğini hastalar tarafından hakkında en çok teşekkür dilekçesi verilen 3 personele ödül ve plaket verileceğini kaydetti.

Isparta Devlet Hastanesi Hasta Hakları Birimi Sorumlusu Sosyal Hizmetler Uzmanı Ümit Bardak, günde 30 hastaya haklarını anlatarak form doldurttuklarını söyledi. Bardak, birçok hastanın sahip olduğu hakları bilmediğini kaydederek, "Hastalara tedavi, tanı, bilgilendirme, kişisel hak ve özgürlükler, gizlilik, özel hayat gibi konularda haklarını anlatıyoruz. Birçoğundan habersiz olduklarını belirterek şaşırıyorlar." dedi. Ümit, hastaların en çok sevgi saygı görememekten ve iletişim kuramamaktan şikayet ettiklerini ifade ederek, ancak bunların giderek düştüğünü söyledi.

Devlet Hastanesi kardiyoloji bölümünde tedavi göre annesine refakat eden Kamile Sevgi Dinçtürk, uygulamanın kendisine anlatılmasıyla bilmediği pek çok şeyi öğrendiğini söyledi. Dinçtürk, "Eskiden hastanede ağzımızı açıp bir kelime etmekten korkuyorduk. Bir şey talep ettiğimizde karşı taraftan bazen azar işitiyorduk. Bağırıp çalışmalar oluyordu. Şimdi ise şikayetlerimizi nereye yapacağımızı, hakkımızı nasıl arayacağımızı biliyoruz. Tabii ki bunun yanında hasta ve hasta yakınlarının da uyması gereken kuralları olduğunu öğrendik. Hem hasta, hem de personel açısından güzel bir çalışma. Faydalı olduğunu düşünüyorum." dedi.

Bu haber toplam 1635 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim