• BIST 8980.74
  • Altın 2276.601
  • Dolar 32.3101
  • Euro 35.0399
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

İştahsız çocuk mu yoksa çok yiyen mi?

İştahsız çocuk mu yoksa çok yiyen mi?
Elinde tabak ve kaşıkla çocuğunun peşinde koşan anneler görmeye alışkınız. Bazı aileler, çığ gibi büyüyen çocukluk obezitesinden yakınıyor. Peki çocuğun ideal kiloda olması için ne yapmak gerek?

İştahsız çocuk mu yoksa iştahlı olanı mı? İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu çocuklarda iştahsızlık kadar obezitenin de önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Çocukluk obezitesi gün geçtikçe artıyor. Okul öncesi dönemde bunun suçlusu anne-babalar ve bakıcılar. Ayrıca sadece ek gıdayla beslenen çocukların ağız tadı çok zor oluşuyor, küçükler seçici oluyor. Yuvaya giden çocuklar ise daha güzel yemek yiyor. Eskiden çocuklar okula yürüyerek giderlerdi, şimdikiler servis kullanıyor.

Çocuklar sokakta oynarlardı, bugünküler sürekli bilgisayar ya da televizyon başında... Önemli olan nokta, bilinçli beslenme ve orta derecede hareketi bir arada tutmak, genetiği kontrol altına almak. Özellikle çocukların bel çevresi ölçümü çok önemli. ‘Abdominal Obezite’ varsa dikkat edilmesi şart. Toplumumuzda kilo ve boy ölçüleri anormal olan çocuklar var. Bu, karaciğer açısından dikkat edilmesi gereken bir husus, vakit kaybetmeden önlem alınmalı.

Ebeveynler örnek olmalı

2 yaşın altındaki çocuklara diyet önerilmiyor. 2-7 yaş arasındaki çocuklar için yaşa uygun sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite esas alınıyor. Bu dönemde yapılacak ilk iş, kilo artışını durdurmak, zamanla incelmeye olanak sağlamak. Bazı aileler kendi yemediklerini zorla çocuklarına yediriyor. Oysa ebeveynlerin, çocuklara rol-model olması gerek.

Diyetisyenle ilk randevuya dikkat!

Eğer çocukluk obezitesi varsa, bel çevresi olması gerekenden fazlaysa, diyetisyenden destek alınmalı. Ama bunu yaparken çocuğu korkutmamak çok önemli. Örneğin; “Diyetisyene gittikten sonra çikolatalı dondurma yiyebilecek misin bakalım” demek, yapılacak yanlışlardan. Çocukların küçük yaşta diyetisyenle tanıştırılması hassas bir durumdur ve ebeveynlere önemli görev düşer.

FERHAN KAYA POROY

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2773 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim