• BIST 8766.62
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

İstanbul için açıklanan aile hekimliği kadroları şaşırttı

İstanbul için açıklanan aile hekimliği kadroları şaşırttı
Sağlık Bakanlığı, İstanbul için 607 yeni aile hekimliği kadrosu açtı. İlan edilen bu yeni kadrolardan sadece 51'inin binası (Aile Sağlığı Merkezi) ve hemşiresi bulunuyor. Kayıtlı nüfus sayısı 1 olan hekimler bile mevcut.

İstanbul için açıklanan aile hekimliği kadroları şaşırttı. Zira açılan aile hekimi kadrolarına başvuracak doktorlar için mevcut Aile Sağlık Merkezi (ASM) yok. Dolasıyla Aile Sağlığı Birimi'nin diğer önemli unsuru olan hemşiresi de yok. İlan edilen kadroların yanında dikkat çeken bir başka konu, aile hekimine kayıtlı çok az sayıda nüfus bulunması. Kayıtlı nüfus sayısı '1' (bir) olan aile hekimliği var.

'İNANILMAZ KOMİK'

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Fethi Bozçalı konu hakkında, "İnanılmaz komik. Sadece İstanbul değil, bütün Türkiye'de benzer sorun var" dedi. Mekan, araç-gereç, beraber çalışılacak hemşire olmadan aile hekimliği kadroları açıldığını anlatan

Dr. Bozçalı konuyla ilgili görüşmek için Sağlık Bakanlığı'ndan defalarca randevu talep ettiklerini ancak kabul görmediklerini belirtti ve şunları söyledi: "Tabii ki doktorlar, nüfusları dahi olmayan bu kadroları tercih etmiyor. Planlama, etüt çalışması yaparak, gerçekten ihtiyacı olan yerlere, mekanı oluşturup, donanımı sağlayıp, ebe-hemşire atayıp kadro açılmıyor. Kervan yolda düzülür anlayışı var. Türkiye çapında olan bu sorun, İstanbul'da daha trajik durumda."

'KAĞIT ÜZERİNDE AÇMAK YETMEZ'

Yeni kadrolar açan Sağlık Bakanlığı'nın amacının aile hekimi başına düşen kişi sayısını ortalama 3 bin 100'e düşürmek olduğunu (halen hekim başına 4 binden fazla kişi düşüyor) anlatan Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer ise şunları söyledi:

"Kağıt üzerinde açmak yetmez; aile sağlığı birimi, doktor ve hemşireden oluşur. Açılan kadroların binası olmadığı gibi hemşireleri de yok. Yeni kadrolara, 'gidin yer kiralayın, içini yaptırın, tıbbi malzeme alın, eleman çalıştırın, yeniden aile sağlığı merkezi kurun' deniyor. Bu ekonomik gerçeğe aykırı. Sıfır-bin hasta arası hastası olan aile hekimlerine bin 500 lira ödeniyor. Kira, internet, telefon vs. giderlerini karşılamak mümkün değil. Bu nedenle kağıt üzerinde yapılmış, içi boş bir yapıdan bahsediyoruz. Haliyle kimse bu kadrolara gitmiyor. Kayıtlı nüfusu bulunan aile hekimi kadrosu ise 36, geri kalanlara nüfus dahi bağlanmıyor. Bunlar kağıt üzerinde kurulu, sanal ASM'ler" dedi.

Mesude ERŞAN

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3130 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim